Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gewoon doén in groen!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fons Linders, vrijdag 22 november 2019
106 sec


Duurzaamheid en klimaatadaptatie zijn een ver-van-mijn-bedshow; waarderekentools, kwaliteitskeurmerken en normeninstituten dus ook.

Het stikt in Nederland van de normen en richtlijnen op het gebied van bomen en planten. Mag ik eens iets zeggen over al die regeltjes, dan weer hier, dan weer daar? Ik kijk niet naar labels als ik een boom of plant uitzoek; ook niet naar de prijs, trouwens. Ik weet na één handdruk wat voor vlees ik in de kuip heb.

Fons Linders
Fons Linders

Ik laat me door niemand voorschrijven wat waarde of kwaliteit heeft; dat bepaal ikzelf. De waarde van bomen en planten zit hem voor mij en mijn klanten in het (volwassen) karakter en het verrassingselement. Als ik me aan alle richtlijnen voor 'kwaliteit' zou houden, zou ik de hele dag bezig zijn om al mijn plantgoed bij elkaar te sprokkelen. Want ik ken geen aanbieder die alles wat ik wil onder keurmerk verkoopt; voor zover ik weet, bestaat er nog geen cash & carry die alles onder keurmerk heeft staan.

Maar eigenlijk wil ik mijn klanten helemaal niets aanpraten. Ik geloof in keuzevrijheid. In werkelijkheid zit de kwaliteit en waarde van groen voor klanten in gezond en mooi plantmateriaal. En wat gezond is en mooi, kan ik prima zelf bepalen. Duurzaamheid en klimaatadaptatie zijn voor de klant een ver-van-mijn-bedshow; waarderekentools, kwaliteitskeurmerken en normeninstituten dus ook.

Ik wil mijn klanten geen circulaire tuin door de strot duwen of de moraalridder uithangen over klimaatbestendigheid

Nee, ik ben niet gevoelig voor wat verkopers aan de man willen brengen omdat het 'goed' of 'slecht' is, of voor verhalen in de krant over gemeenten die willen scoren met duurzaamheid. Ik wil mijn klanten geen circulaire tuin door de strot duwen of de moraalridder uithangen over klimaatbestendigheid. Met mijn boerenverstand kan ik zelf ook wel beredeneren dat een tuin niet teveel betegeld moet zijn.

Tot slot denk ik even hardop: kost het maken van richtlijnen door al die clubjes niet heel veel tijd en heel veel geld? Dan is de hamvraag, waar het uiteindelijk allemaal om draait in deze sector: wordt er door deze richtlijnen eigenlijk een boom extra aangeplant? Nou, volgens mij niet. De vraagkant, de kant waaraan wij staan, verandert hooguit door modetrends. Klanten willen wat hip is. Rolmodellen zoals Rob Verlinden en programma's zoals Eigen huis en tuin hebben daar invloed op. Maar zodra een tuincoach over groenpercentages of kweekvoorschriften begint, zappen de kijkers naar een andere zender. Zo is het met alle eindklanten: zodra er ook maar een zweem van 'moeten' aan te pas komt bij een nieuwigheid, haken ze af. Nederlanders laten zich niks opdringen, en gelukkig maar. Want mocht de overheid ooit op de proppen komen met regels en wetgeving voor groen, dan zal dat de nodige creativiteit morsdood maken. En laat creativiteit nou net de basis zijn van ons vak.

Richtlijnen planten geen boom extra aan

Ik raad de groensector aan om zich niet teveel aan te trekken van labels of programma's die de waarde van groen zouden bepalen. Wij moeten gewoon op onszelf vertrouwen. Wij zijn zelf de specialist; we denken allemaal groen. Wat vaak misschien nog ontbreekt, is het doorgaan. Zou het niet beter zijn als we gewoon 'doen' in groen, kansen pakken op iedere plaats waar groen kan?


Fons Linders is eigenaar van Fons Linders Tuinmeesters.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER