Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Mensen steken elkaar aan met de wens om de tuin klimaatadaptief te maken'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, vrijdag 4 oktober 2019
100 sec


Soms infiltratie, soms een wadi: wens van de klant is leidend voor AVhovenier

'Veel mensen willen iets doen tegen wateroverlast, maar ze weten niet wat.' Adne Veeneman van AVhovenier weet wel raad met zulke klanten. De hovenier uit Drempt is sinds een halfjaar extra druk met waterretentie in tuinen binnen de gemeente Bronckhorst. Dat is het gevolg van de actie die de gemeente is gestart waarbij tuinbezitters subsidie kunnen krijgen voor elke vierkante meter van de tuin die ze klimaatbestendig maken. Veeneman legt met regelmaat wadi's of drainagebuizen aan of zorgt dat water direct in de bodem infiltreert.

Adne Veeneman
Adne Veeneman

AVhovenier ziet bij elke klus een kans om te vergroenen, ook als een klant vraagt om uitsluitend tegels te leggen. Veeneman: 'Onze visie is dat een tuin gewoon groen hoort te zijn. Als klanten de tuin volledig betegeld willen hebben, is het de kunst om toch groen te verkopen. Wij zijn veel actief in dorpen, maar we geven altijd grote steden als voorbeeld, waar straten onderlopen bij een flinke regenbui. Vaak lukt het zo om mensen te overtuigen om toch een border te plaatsen, ook al willen ze een makkelijke en onderhoudsvrije tuin.' Toch merkt Veeneman dat het klimaatadaptief maken van de tuin een hot item is op dit moment. 'Mensen steken elkaar aan. We zijn nu een wadi aan het maken in een tuin. Er komen geregeld buren langs die daar ook in geïnteresseerd zijn.' Zo volgen de opdrachten elkaar op. Het is per huishouden verschillend hoe het regenwater wordt opgevangen en weggeleid. 'We koppelen de regenpijp af waardoor er minder druk op het riool komt te staan. Soms willen klanten drainagebuizen om het op eigen terrein in de grond te infiltreren. Maar soms leggen we ook een vijver aan waar het regenwater naartoe gaat. We kiezen de beste oplossing aan de hand van de grootte van de tuin en dus de hoeveelheid water die je kunt opvangen. Voor een kleine tuin gebruiken we vaak infiltratiekratten, in een grotere tuin is een wadi meer geschikt. Natuurlijk luisteren we goed naar wat de klant zelf wil. We geven advies bij het maken van de keuze.'

Tekst loop door onder de afbeelding


Vijver
'Als klanten de tuin volledig betegeld willen hebben, is het de kunst om toch groen te verkopen'

Drainagebuizen met kokos

Omdat AVHovenier veel infiltratie aanlegt voor de gemeente Bronckhorst, zijn er wel wat voorwaarden waaraan de tuinen moeten voldoen. 'De gemeente heeft opgesteld dat per vierkante meter een bepaalde hoeveelheid water opgevangen moet worden. Daarom maken we berekeningen. Hoeveel water komt er van het dak af? En hoeveel water moet ik kunnen opslaan? Hoe gaan we dat aanpakken? Op die manier gaan we te werk.' Voor klussen bij particulieren is er wat meer vrijheid. AVhoveniers werkt zo veel mogelijk met duurzame producten, zoals kokos. 'Bij particulieren leggen we soms, afhankelijk van de wens van de klant, drainagebuizen aan waar kokos omheen zit. Dat is nog een vrij nieuw systeem. Er zijn heel veel opties voor duurzaam werken.' Die opties is AVhoveniers allemaal aan het ontdekken.


Een drainagebuis leidt het regenwater naar de vijver
Een drainagebuis leidt het regenwater naar de vijver
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER