'Ik verbaas me over het Nederlandse netheidssyndroom als het gaat om het knippen van hagen' |
|
|
|
|
| 64 sec |
Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers vindt het lastig om één specifieke tip aan te geven die mee zou kunnen dingen naar de Gouden Gieter, maar kan wel een aantal strategische keuzes benoemen waarmee hij zich als hoveniersbedrijf probeert te onderscheiden van de concurrentie. In het algemeen is de hovenier erg kritisch naar veel van zijn collega's. 'Er wordt te veel aan gerotzooid en hoveniers die gaan voor een goede minimale kwaliteit, hebben daar last van. Anno 2019, nu de markt beter is, valt dat wel mee, maar op het hoogtepunt van de crisis lag dat duidelijk anders.' Consumenten kozen toen massaal voor de laagste prijs en daar had Aardoom last van.
|
1) Grondverbetering Als je beplanting in de bestaande grond aanplant en afstrooit met een klein laagje zwarte grond of compost dan zal er doorgaans de eerste twee of drie jaar niets aan de hand zijn Daarna zul je zien dat planten wegvallen en er open plekken in de border ontstaan. Grondverbetering kost natuurlijk wel geld en moet aangepast worden aan de locatie en de gekozen beplanting. Je kunt veel 'besparen' door dit achterwege te laten.
2) Waterinfiltratie Er zijn heel veel systemen op de markt om water te infiltreren in de ondergrond. Vooral in kleinere tuinen heb je veel creativiteit nodig om de verschillende functies met elkaar te combineren. Voor een individueel tuintje zet dat eigenlijk ook geen zoden aan de dijk.
3) Onderhoud en beheer Volgens Dionysios kunnen we tuinen veel natuurlijker maken met het aanpassen van ons beheer. De hovenier verbaast zich bijvoorbeeld over ons Nederlandse netheidssyndroon als het over knippen van hagen gaat van bijvoorbeeld Symphoricarpus, Lonicera en Cotoneaster. 'Deze haagjes worden vier keer per jaar kortgeknipt. Dat zou makkelijker en goedkoper kunnen.' Zijn suggestie: terugknippen in de winter; dan kun je in de zomer genieten van het frisgroene loof en onderdrukken de haagjes het onkruid beter.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|