Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bestand tegen hoosbuien én extreme droogte

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, dinsdag 10 september 2019
168 sec


Prairie Garden: vaste planten met een waterbergend vermogen

Kenmerkend voor het huidige klimaat zijn periodes van extreme droogte die afgewisseld worden door hoosbuien. Hoe creëer je een tuin die bestand is tegen beide weersextremen? Een mogelijkheid is een tuin met Prairie Garden, een concept van Lageschaar Vaste Planten dat meedingt om de Gouden Gieter 2019.

Laurens Lageschaar
Laurens Lageschaar

Tussen de innovaties van de Gouden Gieter vinden we veel concepten om water op te vangen of door te sluizen. Maar moeten we niet eigenlijk gewoon de natuur zelf het werk laten doen? Het Prairie Garden-concept van Lageschaar heeft de bodem als basis. Dit concept wordt inmiddels al vijftien jaar door hoveniers toegepast in Nederland. Niet nieuw meer dus, maar door zijn impact wel een kanshebber op de Gouden Gieter die meer aandacht verdient. Prairie Garden is een selectie van langbloeiende vaste planten en siergrassen die samen voor een kleurrijke tuin zorgen. Lageschaar heeft 31 soorten plantvakken in het assortiment die verschillen in toepassing voor grondsoort, standplaats, hoogte en accentplanten. Voor iedere tuin is zo beplanting op maat te maken.

Tekst loopt door onder de afbeelding


Tuin van de toekomst

Met Prairie Garden richt Lageschaar zich op de tuin van de toekomst. Een tuin die klimaatbestendig is, maar ook biodiversiteit versterkt en weinig onderhoud nodig heeft. Kenmerkend voor Prairie Garden is bijvoorbeeld dat de planten erg diep wortelen. De prairieplanten worden geplant in een laag van 8 cm speciaal samengesteld lavagesteente, ook bekend als Caldera Mix . Dit is een mengsel met korrels tussen de 3 en 8 mm. Door dit lavagesteente heeft onkruid weinig kans en verbetert de waterhuishouding: de mix houdt 30 % van het water vast. De laag heeft een waterbergend vermogen, wat betekent dat de bodem water kan vasthouden. Handig in tijden van droogte, zodat de planten en grond niet volledig uitdrogen. En een voordeel bij piekbuien, wanneer de waterberging als buffer dient om water vast te houden. Met Prairie Garden is een particuliere tuin dus om te toveren tot een grote waterbuffer.


Aanleg

Wie Prairie Garden in zijn tuin wil, dient de grond eerst vrij te maken van onkruid en puin. Op de gelijk geharkte grond breng je vervolgens een laag van 8 cm Caldera Mix aan. De planten worden met een speciale prairieschop geplant in de lava. Planten kun je met twee personen in zes stappen:

1. Zet de prairieschop tegen de plant;
2. Persoon 2 haalt de pot van de plant, persoon 1 drukt de schop in de lavalaag;
3. Op 10 cm diepte wordt de schop geopend en zet je de plant in de schop. Haal de schop naar boven;
4. Schuif de lavalaag aan zonder de lava met de ondergrond te vermengen;
5. Druk de lavalaag na;
6. Klaar, de prairieplant staat.

Tekst loopt door onder de afbeelding


Met de prairieschop wordt de beplanting in de lava gezet
Met de prairieschop wordt de beplanting in de lava gezet
Waterberging is functioneel, maar wat voor tuinbezitters natuurlijk ook meespeelt in een beplantingsconcept, is het soort planten. Kenmerkend voor Prairie Garden is dat je nergens groepen van één plant vindt. Prairie Garden bevat planten als geraniums tot brandkruid en bergamot, altijd aangevuld met siergrassen. De prairieplanten gedijden het best in een standplaats met veel zon. Ook halfschaduwplekken zijn een optie. De prairieplanten worden overigens alleen met sterke planten aangeplant en dus niet als zaaimengsel geleverd. Volgens Lageschaar heeft de prairietuin het hele jaar door kleur die verschilt door de seizoenen heen, waardoor ook de belevingswaarde vergroot. Het oog wil natuurlijk ook wat.

De lavalaag heeft een waterbergende functie

Weinig onderhoud

In de huidige maatschappij hebben mensen vaak weinig tijd om hun tuin te onderhouden. Prairie Garden speelt op deze trend in. Zoals gezegd hebben deze tuinen lage onkruiddruk door de lavalaag van 8 cm. Het grote onderhoud van de prairietuin begint direct na de winter, begin maart. De eerste stap is om alles handmatig af te maaien en onkruid handmatig te wieden. In mei worden onkruiden verwijderd en zaailingen gewied. Twee maanden later, in juli, is dan alleen nog een controlebeurt nodig. Met relatief weinig moeite heb je dus een tuin die het hele jaar door kleur heeft en ook nog waterbergend is.

Tekst loopt door onder de afbeelding


bij

Jaren profijt

Eerder interviewde vakblad De Hovenier al eens tuinontwerper Diederik Hol van Heijderhoff Hovenier. Hol werkt al jaren met het Prairie Garden-concept en kan ons er dus wat meer over vertellen. 'Veel klanten kiezen voor dit concept omdat ze weinig tijd kwijt willen zijn aan onderhoud, maar geen compleet bestrate tuin willen,' zegt hij. 'De lavalaag zorgt ervoor dat er weinig tijd nodig is voor onkruidbestrijding. Als je de ondergrond mooi schoonmaakt en ontdoet van wortelonkruiden en de lava er, gescheiden van het overige deel van het vak, acht centimeter dik overheen aanbrengt, dwing je de plant dieper te wortelen dan hij normaal zou doen. Daar heb je jaren profijt van.'


Hol heeft veel positieve reacties gekregen van klanten die blij zijn met hun keuze voor Prairie Garden. 'Het ziet er direct netjes uit, vinden ze. En na twee jaar verbazen klanten zich nog over de kleurenpracht die telkens terugkomt. Het Prairie Garden-concept trekt ook veel vlinders, bijen en hommels aan. En het geeft niet alleen een mooi beeld in de zomer; dit beplantingsconcept geeft ook een mooi winterbeeld, wanneer de kleuren wat donkerder zijn.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Rita Roose
Thursday 10 August 2023
Goeiemorgen, waar haal je zo'n prairie schop aub ?
Mvg,
Rita.
Ralf Steegs - Lageschaar
Friday 11 August 2023
Beste,
De prairieschop wordt middels een huurcontract 2 weken kosteloos in bruikleen beschikbaar gesteld bij aanschaf van Prairie Garden.
Na 14 dagen geldt een huurbedrag van €10,- per week.
Wij verkopen de schoppen aan onze klanten die regelmatig beplanting van ons afnemen zodat er niet steeds een schop heen en weer terug moet.
Piet Jansen
Tuesday 12 September 2023
Dit lijkt op een schop met twee stelen. Ik kan je vertellen dat deze schop van origine in Engeland verkocht is als aardappelpoter, Bij De Wit hebben deze zelfs nog enkele jaren voor een Engelse producent gemaakt.
De Wit heeft ook een kleinere gebruiksvriendelijke versie gemaakt en dat is de 3065 poter, bollenpoter en ik denk ook prima te gebruiken als prairieschop.
Linkje naar de bollenpoter: https://youtu.be/beducGT3brA
En hier te koop: https://www.dewithandentuingereedschap.nl/product/4451-de-wit-bollenpoter-met-2-essen-stelen-van-75cm-lang?q=bollenpoter

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER