Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vijf tips voor effectief onderhoud van grasmaaier

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, maandag 29 april 2019
179 sec


'Maak de grasmaaier na het laatste gebruik van het seizoen schoon, slijp de messen en vul de tank met alkylaatbenzine'

Periodiek onderhoud is belangrijk. Een goed onderhouden grasmaaier hoeft minder snel gerepareerd te worden, wat reparatiekosten scheelt. Maar waar moet je precies op letten bij het onderhouden van een grasmaaier? We vroegen het Ernst van Gelder, mededirecteur van GVG Oliehandel, en Dirk Eppink, die de marketing en public relations bij GVG Oliehandel verzorgt. De mannen hebben vijf praktische tips waardoor je grasmaaier op en top blijft werken.


Werk je met een benzinegrasmaaier? Dan doe je er goed aan om de normale benzine te vervangen door alkylaatbenzine. Van Gelder: 'Een moderne viertaktgrasmaaier op gewone benzine stoot evenveel benzeen uit als drie moderne auto's die op benzine rijden.' Dat is een hele hoop benzeen, wat gezondheidseffecten kan opleveren bij het inademen en bij huidcontact. 'Alkylaatbenzine is veel minder schadelijk voor de gezondheid. Ter vergelijking: 36 moderne grasmaaiers met alkylaatbenzine stoten per uur net zoveel benzeen uit als één moderne auto die op gewone benzine rijdt. In Nederland is het voor alle handgedragen machines verplicht om met alkylaat te werken, maar er is bijna geen controle op het gebruik daarvan. Dit in tegenstelling tot landen als Zweden, waar veel meer aan handhaving wordt gedaan. Daarbij is een grasmaaier geen handgedragen machine, dus deze valt een beetje buiten de boot, al is de uitstoot even schadelijk voor hoveniers die de hele dag in de damp staan.' De alkylaatbenzine van Aspen is 99 procent minder schadelijk dan benzine.

Vul de tank met Aspen

Het voordeel van Aspen is dat het langere tijd houdbaar is. Eppink: 'Het is geschikt om aan het einde van het seizoen de tank mee te vullen, wanneer de grasmaaier langere tijd niet meer gebruikt wordt. Maak de grasmaaier na het laatste gebruik van het seizoen schoon, slijp de messen en vul de tank met Aspen. Normale benzine vergomt en veroudert, waardoor de maaier moeilijk te starten is als hij lange tijd niet is gebruikt. In benzine zit ethanol, wat vochtbindend werkt. Daardoor ontstaat roestvorming in de tank. Elke dag komt er lucht en vocht in de tank, wat na vier of vijf weken opstartproblemen veroorzaakt. Het advies is dus om de tank aan het einde van het seizoen helemaal te legen, vervolgens te vullen met Aspen-viertakt en de motor even te laten lopen. Daarna kun je de machine wegzetten.' Aspen bevat geen ethanol en trekt dus geen water aan. Het vormt één geheel en blijft stabiel. Daardoor is het langer houdbaar - ideaal voor de wintermaanden.


Maak de maaibak goed schoon

'De maaibak wordt bij elke maaibeurt vies. Omdat de resten die achterblijven schadelijk kunnen zijn, is het heel belangrijk om de maaibak goed schoon te maken. Hars van bomen, sappen van bladeren en gras kunnen de maaibak beschadigen door de schadelijke stoffen die erin zitten. Daarom adviseren we om Bio Cleaner te gebruiken, een ontvetter op waterbasis', aldus Van Gelder. Bio Cleaner is een biologisch afbreekbare reiniger die verontreinigingen als olie, vet, gras, groenaanslag en roet verwijdert.


Vervang de olie op tijd

Motorolie heeft een tweeledige functie: smeren en koelen. De motorolie voert de warmte uit de motor af. Zeker in verband met de steeds warmere zomers is het belangrijk om de olie op peil te houden. Nog belangrijker is het om de olie op tijd te vervangen. Door het gebruik van de grasmaaier komt er steeds wat vuil in de olie terecht. Er kan onverbrande olie, roet en kool achterblijven. Zeker wanneer het warm en dus droog is, kan er ook stof in de motor komen. 'We raden aan om één keer per jaar de olie te vervangen. GVG Oliehandel heeft verschillende soorten motorolie in het assortiment van het merk Agealube. Er zijn vier verschillende soorten motorolie voor benzine- en dieselmotoren van grasmaaiers. De olie beschermt de motor onder zware omstandigheden, ongeacht het seizoen. De motorolie is bestand tegen hoge temperaturen. De motor blijft schoon en afzettingen worden voorkomen', legt Van Gelder uit. Er zijn vier soorten motorolie beschikbaar in verschillende dikten: Lawn Mower 30, 10W30, FS5W30 en Bio Lawn Mower Oil, een biologisch afbreekbare olie. Van Gelder: 'Deze ruikt veel minder. Ga bij de fabrikant na welke olie past bij de grasmaaier.'


Voorkom dat hydrauliekslangen klappen

Voor hoveniers die met grotere maaiers werken, heeft Eppink de tip om biologisch afbreekbare hydrauliekolie te gebruiken om te smeren en voor een veilig gebruik. 'Hydrauliekolie gaat één tot vijf jaar mee, maar als deze maaiers kapotgaan, zijn de kosten hoger. De hydrauliekslangen kunnen klappen; gebruik biologisch afbreekbare olie om dat te voorkomen.' Volgens Eppink waren de eerste versies van de biologisch afbreekbare hydrauliekolie niet zo goed. 'Daardoor werden mensen terughoudend. Maar langzamerhand krijgt men steeds meer door dat het de moeite waard is om biologisch afbreekbare olie te gebruiken.' Volgens Van Gelder worden biologische producten steeds meer omarmd. 'We merken dat er verschillend op gereageerd wordt. Sommige mensen vinden het belangrijk om aan het milieu te denken en kopen sowieso biologische olie, ook al is het iets duurder. Een andere groep wil er nog niet aan. Er is ook een derde groep, vooral bestaande uit gemeenten. We merken dat zij biologische producten belangrijk vinden, maar ze moeten daarvoor extra budget beschikbaar stellen. Dat gebeurt tegenwoordig steeds vaker.'


Eppink heeft nog een laatste tip: slijp je messen voor een soepele werking van de maaier. 'Scherpe messen zorgen voor minder weerstand en dus minder uitstoot. Er is minder benzine nodig en dat is duurzaam en goed voor het milieu.'

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Schwartz
Tuesday 23 April 2024
Oude Mitsubishi; 25 jaar geleden nieuw gekocht; dealer is opgehouden, nu zelf onderhoud doen of weet u een dealer in de buurt van Maarssen die ook onderhoud doet?

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER