Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Het betere ellebogenwerk

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, vrijdag 28 december 2018
196 sec


Door trager te groeien, voorkomt Mow Saver dat de kosten de pan uit rijzen

Bij de beoordeling van het beheer van openbaar of particulier groen is de beeldkwaliteit op veel plaatsen nog altijd leidend. Wat nu als u hetzelfde zichtbare effect houdt, maar tegen een fractie van de onderhoudsprijs?

Dankzij de Mow Saver kan de maaifrequentie omlaag.
Dankzij de Mow Saver kan de maaifrequentie omlaag.

Veel gemeenten en bedrijven die het beheer van hun (openbaar) groen uitbesteden aan een externe partij, hanteren bij de beoordeling van de geleverde kwaliteit een zogenaamd 'beeldbestek'. Bij het beheren van gazons en grasvelden valt men dan vaak terug op de eis dat dat gras niet langer dan 5 centimeter mag zijn. Het idee is aardig, maar problematisch voor de beheerder om na te leven. Een periode met overvloedige regen of iets te enthousiaste bemesting dwingt de aannemer ertoe om de lengte van dat gras koste wat het kost terug te dringen. Een verkeerde planning of maaien onder verkeerde omstandigheden kan in zo'n geval desastreuze gevolgen hebben. Robotmaaiers ondervangen dat probleem deels, maar in feite wordt met die aanpak het paard voor de wagen gespannen. Waarom zou men zo'n investering doen wanneer er ook grassen zijn die een volle, groene mat geven, maar waarvan de groei in de hoogte beperkt is?

Duurzame oplossing

Eén van die grassen is Mow Saver van Barenbrug. 'Een veld met Mow Saver-gras groeit na het maaien minder snel weer de hoogte in. Het gras heeft een lagere groeiwijze en een lager groeipunt, zodat er een dichte grasmat ontstaat', zegt Floor Drissen van Barenbrug. Kortgezegd komt het erop neer dat de maaifrequentie voor een veld met Mow Saver na vestiging van de mat langzaamaan afneemt. Drissen schat dat die 35 procent lager is dan op velden met andere mengsels. Op de proefvelden die Barenbrug wereldwijd heeft liggen, bleek dat een mat die was ingezaaid met Mow Saver veertien dagen na een maaibeurt nog altijd 30 procent korter was dan een mat met standaard grasmengsels. Aannemers die grasvelden moeten maaien die zijn ingezaaid met Mow Saver van Barenbrug, hoeven dus geen 22 keer, maar slechts 13 keer per groeiseizoen naar de betreffende locatie terug te keren. De grassoort biedt daarbij nog een extra voordeel. 'Omdat het gras actief een andere groeiwijze heeft, wordt er vanzelf een vollere grasmat gecreëerd. We weten allemaal dat een volle grasmat essentieel is om te voorkomen dat onkruid, ziektes en schimmels de mogelijkheid krijgen om zich in het gras te vestigen.' In dat opzicht kan gesteld worden dat Mow Saver aannemers volop helpt om duurzamer te werken.
Dat Mow Saver een duurzaam grasmengsel is, is niet een conclusie van Drissen of Barenbrug zelf, maar van NL Greenlabel. Het label is opgericht door Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing en fungeert als een belangrijke schakel tussen burgers, bedrijfsleven en overheden om duurzaamheid te borgen, vanaf het ontwerp tot de realisatie en het beheer. De graszaden van Barenbrugs GreenEarth-programma vallen allemaal onder het NL Greenlabel. 'Bij de ontwikkeling van onze GreenEarth-producten hebben we onze kennis en researchcapaciteit vooral ingezet om grasplanten te ontwikkelen die minder water, bemesting en pesticiden nodig hebben en waarbij uiteindelijk ook minder vaak gemaaid hoeft te worden', stelt Drissen.

Tekst loopt verder onder de afbeelding


Floor Drissen
Het idee is aardig, maar problematisch voor de beheerder om na te leven

Weerbaar tegen omstandigheden

Eén van de gebruikers die zich direct aangetrokken voelden tot de voordelen van Mow Saver, is Henri Bekkers van de gemeente 's-Hertogenbosch. Bekkers is verantwoordelijk voor het beheer van de sport- en recreatie-accommodaties in de Brabantse hoofdstad. 'Wij hebben onder andere 54 voetbalvelden en 25 hectare restgras', zo merkt hij op. Een reductie van meer dan 60 procent van de maai-activiteiten zou dus een forse besparing kunnen opleveren. Vooralsnog heeft Bekkers het mengsel gebruikt op een honk- en softbalveld en op een ligweide bij een recreatieplas. 'Dat zijn plaatsen waar de betredingstolerantie anders is. We zien dat het gras goed kiemt en zeer resistent tegen droogte is. De mat ziet er visueel goed uit.' Omdat 2018 een absurd weerpatroon kende, is het voor Bekkers haast onmogelijk te bepalen hoeveel hij bespaard heeft. Toch is hij positief. Het stemt hem tevreden dat het gras weerbaar was tegen alle grillen van het weer.


Per maaibeurt wordt slechts een topje van het sprietje gemaaid

Optisch verschilt Mow Saver nauwelijks van het gras uit traditionele mengsels. 'Het is een fijnbladig grasmengsel, dat eruitziet en voelt als elke andere grassoort', stelt Floor Drissen. Omdat het gras trager groeit, kan het per jaar wel 40 procent minder bladmassa hebben en 30 procent minder lengtegroei dan standaard grasmengsels. Drissen durft wel te stellen dat de maaifrequentie 35 procent lager ligt.
Een investering in robotmaaiers kan al snel gezien worden als een poging om het paard achter de wagen te spannen, zolang niet onderzocht is of er grasmengsels zijn die niet of nauwelijks de hoogte in groeien. Drissen wijst erop dat de combinatie van Mow Saver en een robotmaaier wel degelijk goed kan werken. Per maaibeurt zal er slechts een heel klein topje van het sprietje worden gemaaid. 'Een gazon met Mow Saver-graszaad dat gemaaid wordt door een robotmaaier zal daarom minder last hebben van vervilting. Bovendien zien we een veel vitalere mat ontstaan, doordat de planten in Mow Saver een laag groeipunt hebben.'
Een beeldbestek is voor overheid en bedrijven nog altijd de ideale manier voor het beoordelen van de kwaliteit van groenbeheer dat wordt gedaan door derden. Maak het u gemakkelijk en zet in op Mow Saver van Barenbrug; dan hoeft u niet meer zo vaak naar dezelfde locatie terug te keren.

Tekst loopt verder onder de afbeelding


Het verschil in grasgroei is duidelijk.

De cijfers op een rij

Om een beeld te geven van wat Mow Saver een gemeente kan opleveren, heeft Barenbrug de volgende gegevens bij elkaar gezet:

Gemeentelijk grasveld van 1.000 m2 dat 20 keer per seizoen wordt gemaaid Standaardgras voor de openbare ruimte Mow Saver
Fysieke afschrijving (€ 10 per keer) € 200,00 € 130,00
Onderhoudskosten € 1.000,00 € 650,00
Brandstof € 500,00 € 325,00
Transport € 240,00 € 156,00
Overige kosten (€ 0,75/m2) € 750,00 € 487,50
Loonkosten inclusief verwijdering (€ 25) € 1.500,00 € 975,00
Totaal (per jaar) € 4.190,00 € 2.723,50


Besparing per 1.000 m2 € 1.466,50
Besparing per 100 m2 € 146,65


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER