Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Styrax japonicus: een sierlijke nieuwkomer in de tuin

ARTIKEL
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 18 november 2024
147 sec


De hovenierssector is altijd in beweging en we zien regelmatig bomen, struiken en vaste planten die plotseling aan populariteit winnen, terwijl ze enkele jaren geleden nog nauwelijks bekend waren. Een van deze planten is de Styrax japonicus, ofwel de Japanse storaxboom. Deze sierlijke, middelgrote boom komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en maakt indruk met zijn hangende, klokvormige bloemen.

De klokvormige bloemetjes van de storaxboom. Fotolicentie: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en
De klokvormige bloemetjes van de storaxboom. Fotolicentie: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

De Styrax japonicus is inheems in Japan, Korea en China, waar hij in bossen op hellingen en langs rivieroevers groeit. In de Nederlandse tuinen valt deze boom op door zijn elegante, vaak meerstammige vorm en sierlijke, afhangende takken. In mei en juni produceert de storaxboom witte, geurende bloemen die lijken op kleine klokjes. Deze bloemen hangen in trossen aan de takken, wat de boom een verfijnde en bijna exotische uitstraling geeft.

Naast de bloemen biedt de Styrax japonicus ook in andere seizoenen sierwaarde. In de herfst verkleuren de bladeren naar geel-oranje tint, terwijl de gladde, grijze bast het hele jaar door zorgt voor een fraai silhouet, zelfs in de wintermaanden wanneer de boom kaal is.

Ons klimaat en onze smaak verandert, dus ook ons sortiment

De hovenierssector kent tal van bomen, struiken en vaste planten die een aantal jaren terug nog compleet onbekend waren en nu ineens in de mode lijken te zijn, denk bijvoorbeeld aan de zevenzonenboom of de Perzische slaapboom. Samen met Olaf Nijenkamp Cash & Carry schrijven wij een serie artikelen op de website van het vakblad De Hovenier waarin we deze relatieve nieuwkomers nog eens aan u voorstellen. Dit keer de Styrax japonicus.

Ontwerpen met Styrax japonicus

Dolf Houtman van de OntwerpAcademie geeft tips voor gebruik in een tuinontwerp: 'Deze Styrax is een sierlijke boom met een fijne textuur die extra fragiel toont als de boom in bloei staat. De elegante vorm maakt de boom geschikt voor kleinere tuinen. Als solitair doet-ie het extra goed als de onderbeplanting laag en compact is. Bijvoorbeeld in een gazon of met bodembedekkers die een zodevormend beeld oproepen. Denk bijvoorbeeld aan Ajuga reptans of Acaena. Met een zacht egaal beeld als omgeving komt deze boom het beste tot zijn recht.
je creëert een interessant beeld van stammen als je meerdere exemplaren relatief dicht bij elkaar als groep aanplant. De grillige stammen contrasteren fraai tegen een harde en lichte achtergrond van bijvoorbeeld metselwerk. Het architectonische karakter van de Styrax komt het best tot zijn recht als hij wordt aangeplant in betrekkelijk kleine ruimtes zoals binnenplaatsen, patio's en binnentuinen.'



Fotolicentie: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Onderhoud en verzorging

Een van de redenen waarom de Styrax japonicus steeds populairder wordt, is het feit dat hij relatief weinig onderhoud vereist. De boom heeft een voorkeur voor een plek in de volle zon tot halfschaduw en gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende, licht zure bodem. Hoewel hij redelijk droogtetolerant is zodra hij goed geworteld is, vraagt hij in droge periodes wel om extra water om optimaal te blijven groeien.
Wat betreft snoeiwerk is de Styrax japonicus weinig veeleisend. Hij hoeft alleen gesnoeid te worden om de vorm te behouden of om dode of beschadigde takken te verwijderen. Deze snoei kan het beste direct na de bloei plaatsvinden, zodat de plant tijd heeft om nieuwe bloemknoppen te vormen voor het volgende seizoen.
De boom is winterhard in Nederland, hoewel jonge exemplaren de eerste jaren wat bescherming kunnen gebruiken bij strenge vorst. Als de boom goed is gevestigd, kan hij temperaturen tot -20°C verdragen.


Klimaatbestendigheid

Naast zijn sierwaarde speelt de Styrax japonicus ook een rol in het ondersteunen van de lokale biodiversiteit. De geurige bloemen trekken bijen en andere bestuivende insecten aan, wat bijdraagt aan de ecologische waarde van de tuin. Daarnaast produceren de bloemen kleine, voor mensen niet eetbare vruchtjes die in het najaar worden gevormd en door sommige vogelsoorten worden gegeten.
Voor tuinen waarin steeds vaker de nadruk wordt gelegd op klimaatbestendige beplanting, biedt de Styrax japonicus een aantrekkelijke combinatie van schoonheid en biodiversiteit.


Mogelijkheden

Met zijn sierlijke uiterlijk, onderhoudsvriendelijke karakter en het aantrekken van bestuivers biedt de Styrax japonicus veel mogelijkheden voor Nederlandse tuinen. De boom past goed in de trend van tuinontwerpen die subtiele, natuurlijke schoonheid combineren met duurzaamheid en klimaatbestendigheid.
De populariteit van meerstammige bomen en struiken groeit, waar de Styrax japonicus perfect bij aansluit. Het bescheiden formaat maakt hem geschikt voor zowel particuliere tuinen als grotere landschapsprojecten, en hij biedt het hele jaar door sierwaarde, van de lente tot de winter.


Verkrijgbaarheid

Voor de Japanse storaxboom of Styrax japonicus kunnen hoveniers terecht bij Olaf Nijenkamp Cash & Carry.

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER