Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hakonechloa macra: Japans berggras, een onderhoudsarme en sierlijke toevoeging voor de tuin

ARTIKEL
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 22 oktober 2024
136 sec


De laatste jaren duiken er steeds vaker plantensoorten op die voorheen relatief onbekend waren in de hovenierswereld. Een goed voorbeeld hiervan is de Hakonechloa macra, ook wel Japans berggras genoemd. Deze sierlijke grassoort wordt steeds populairder onder hoveniers en landschapsarchitecten vanwege zijn decoratieve uiterlijk en onderhoudsvriendelijke karakter.


Hakonechloa macra komt oorspronkelijk uit de bergen van Japan, wat de plant goed bestand maakt tegen koudere klimaten en vochtige omstandigheden. De laagblijvende, sierlijke grassoort heeft een weelderige, overhangende groeiwijze, waardoor het een beweeglijk en vloeiend effect heeft in de tuin. De bladeren van de Hakonechloa zijn smal en lancetvormig en veranderen in de loop van het seizoen van een levendig groen naar warme, goudgele tinten in de herfst.

Een van de grote voordelen van deze plant is dat je hem op veel manieren kunt toepassen. Het Japans berggras gedijt zowel in de halfschaduw als in de volle zon, hoewel een licht beschaduwde plek de voorkeur heeft om verbranding van de bladeren te voorkomen. Bovendien kan de plant zowel solitair als in groepsbeplanting worden toegepast en is hij ideaal als bodembedekker of voor het aanplanten langs randen en borders.

Ons klimaat en onze smaak verandert, dus ook ons sortiment

De hovenierssector kent tal van bomen, struiken en vaste planten die een aantal jaren terug nog compleet onbekend waren en nu ineens in de mode lijken te zijn, denk bijvoorbeeld aan de zevenzonenboom of de Perzische slaapboom. Samen met Olaf Nijenkamps Cash & Carry schrijven wij een serie artikelen op de website van het vakblad De Hovenier waarin we deze relatieve nieuwkomers nog eens aan u voorstellen. Dit keer Hakonechloa macra ofwel Japans berggras

Ontwerpen met Hakonechloa

Dolf Houtman van de OntwerpAcademie geeft tips voor gebruik in een tuinontwerp: 'Met deze architectonische verschijning kun je het haast niet verkeerd doen. De plant groeit tot ongeveer kniehoogte en oogt door de polvormige, beknopte groeiwijze nooit rommelig. In grote groepen aangeplant als onderbeplanting roept het direct een beplantingsbeeld op dat doet denken aan een grasachtig (pioniers) landschap met af en toe een boom als solitair.
Dat werkt sterk ruimtelijk, ook in een kleinere tuin. Met de fijne textuur kun je 'harde' randen en materialen zoals verhardingen fraai verzachten. Of combineer de textuur van de grassen met de lijnen van een schutting die ook een fijne textuur heeft.
Als je deze grassoort aanplant in een groep van 3 à 4 stuks dan kun je daar een solitaire (meerstammige) boom heel effectief mee accentueren. Extra mooi als je de zachte verschijningsvorm van het gras laat combineren met een knoestige stam.
Maar wees terughoudend met het gebruik van bonte grassoorten. Combineer Hakonechloa op ingetogen wijze met ijle groeivormen als Allium giganteum of Gaura lindheimeri.


Onderhoud en verzorging

Een van de grootste voordelen van Hakonechloa macra is dat hij nauwelijks onderhoud vraagt. De plant is winterhard en kan temperaturen tot -15°C verdragen, waardoor hij geschikt is voor de situatie in Nederland. In de winter verliest Japans berggras zijn bladeren, maar het eenvoudig in het vroege voorjaar worden teruggesnoeid om plaats te maken voor nieuwe, frisse groei.
Wat betreft de bodem, heeft Hakonechloa een voorkeur voor vochtige, goed doorlatende grond die humusrijk is. Regelmatig water geven is vooral in het eerste jaar na aanplant belangrijk om de wortels goed te laten ontwikkelen. Eenmaal goed gevestigd, kan Japans berggras ook droge periodes goed verdragen. Af en toe een laagje organische meststof helpt om de groei en het uiterlijk van de plant optimaal te houden.


Toekomst

De populariteit van Hakonechloa macra is goed te begrijpen: hij is veelzijdig, vraagt weinig onderhoud en is sierlijk en dat maakt hem aantrekkelijk voor zowel hoveniers als tuinliefhebbers. Naar verwachting zal deze plant de komende jaren steeds vaker zijn weg vinden naar Nederlandse tuinen, mede door de groeiende trend om onderhoudsvriendelijke en klimaatbestendige beplanting te kiezen.
Met zijn brede toepasbaarheid lijkt Japans berggras een blijvende plaats te veroveren in het assortiment van groenprofessionals. De plant heeft niet alleen praktische voordelen, maar voegt ook een verfijnd, Japanse stijlelement toe aan tuinen en landschappen.


Beschikbaarheid

Hoveniers kunnen voor Japans berggras of Hakonechloa macra terecht bij Olaf Nijenkamps Cash & Carry.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Hovenierscafé over bedrijfsovernames
woensdag 30 oktober 2024
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Redsun Relatiedagen: registratie is nu geopend
donderdag 14 november 2024
t/m vrijdag 15 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER