Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Aronia melanocarpa of appelbes: een onbekende bes in de spotlight

ARTIKEL
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 12 november 2024
159 sec


De hovenierssector is voortdurend in beweging, en steeds vaker duiken nieuwe planten op die snel aan populariteit winnen. Een van die planten is de Aronia, ook bekend onder de naam appelbes. In samenwerking met Olaf Nijenkamp belichten wij deze bes in de reeks artikelen voor De Hovenier. De Aronia, een struik die zowel om zijn sierwaarde als om zijn eetbare vruchten wordt gewaardeerd, verdient de aandacht van groenprofessionals en tuinliefhebbers.

Foto: Freepik
Foto: Freepik

De Aronia, afkomstig uit Noord-Amerika, is een winterharde struik die behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). Er zijn twee veel voorkomende soorten: Aronia melanocarpa (zwarte appelbes) en Aronia arbutifolia (rode appelbes). De struiken bereiken meestal een hoogte van 1,5 tot 3 meter en staan bekend om hun witte of lichtroze bloesems in het voorjaar, gevolgd door decoratieve bessen in de late zomer en herfst. Ook de herfstverkleuring van de bladeren is een aantrekkelijk kenmerk, met intense tinten rood, oranje en paars.

De bessen van de appelbes zijn rijk aan antioxidanten en vitamines, waardoor ze steeds populairder worden in de voedingsindustrie. Ze hebben een enigszins wrange smaak en worden vaak verwerkt in sappen, jams of gebruikt in voedingssupplementen. Voor hoveniers bieden deze eetbare vruchten een extra dimensie, omdat de plant niet alleen decoratief is, maar ook een bijdrage kan leveren aan biodiversiteit en voedselvoorziening in de tuin.

Ons klimaat en onze smaak verandert, dus ook ons sortiment

De hovenierssector kent tal van bomen, struiken en vaste planten die een aantal jaren terug nog compleet onbekend waren en nu ineens in de mode lijken te zijn, denk bijvoorbeeld aan de zevenzonenboom of de Perzische slaapboom. Samen met Olaf Nijenkamps Cash & Carry schrijven wij een serie artikelen op de website van het vakblad De Hovenier waarin we deze relatieve nieuwkomers nog eens aan u voorstellen. Dit keer Aronia melanocarpa ofwel de appelbes.

Ontwerpen met Arionia

Dolf Houtman van de OntwerpAcademie geeft tips voor gebruik in een tuinontwerp: 'Deze laagblijvende heester blijft ondanks de bloem, bes en najaarskleur enigszins onopvallend. De subtiele sierwaarde werkt daarom goed in de vorm van struweelbeplanting ofwel mantelbeplanting. Hij komt het beste tot zijn recht in grotere tuinen, als een heesterbegroeiing die wordt gebruikt als overgang tussen lagere kruidachtigen aan de ene, en hogere boomvormers aan de andere kant.
In groepsverband combineert Aronia goed met 'gelijkgestemden' als Vaccinium en Rubus of als onderbeplanting bij Juglans, Pyrus canthecleer of pruimen zoals Prunus domestica.
Aronia melanocarpa roept associaties op van natuurlijke bosrandvegetaties, die we kennen van min of meer zuurminnende natuurlijke beplanting op zandgronden. De lager blijvende variëteiten kun zijn toe te passen als bodembedekker.


De appelbes in herfstkleuren. Foto: Freepik
De struik past goed in de trend van eetbare landschappen, waarbij hoveniers en landschapsarchitecten steeds vaker kiezen voor planten die zowel esthetische als praktische waarde bieden. Aronia vormt een prima combinatie met andere heesters en vaste planten, zoals Cornus (kornoelje), Viburnum (sneeuwbal) of siergrassen, om een aantrekkelijke en dynamische beplanting te creëren. Bovendien is de plant geschikt voor zowel grote als kleine tuinen, doordat hij relatief compact blijft en goed gesnoeid kan worden om zijn vorm te behouden.

Onderhoud en verzorging

Aronia is een gemakkelijke plant om te verzorgen en stelt weinig eisen aan de bodem. Hij gedijt in verschillende grondsoorten, van zure tot licht kalkhoudende bodems, zolang de grond maar goed doorlatend is. De struik is zeer winterhard en kan temperaturen tot -30°C verdragen, waardoor hij perfect is voor het Nederlandse klimaat.
Wat betreft de standplaats doet Aronia het goed op een plek in de volle zon of lichte schaduw. Voor een optimale fruitproductie wordt een zonnige locatie aanbevolen. De plant vraagt weinig onderhoud en hoeft alleen gesnoeid te worden om een mooie vorm te behouden. Snoeien kan het beste in het vroege voorjaar plaatsvinden, voordat de bloei begint. Regelmatig water geven is belangrijk in de eerste jaren na aanplant, maar eenmaal goed gevestigd kan de Aronia ook droge periodes doorstaan.


Biodiversiteit en duurzaamheid

Een ander groot voordeel van de Aronia is de positieve bijdrage aan de biodiversiteit. De bloemen trekken bijen en andere insecten aan, terwijl de bessen geliefd zijn bij vogels. Daarnaast past de Aronia goed binnen de groeiende focus op duurzame en klimaatbestendige beplanting. Door zijn winterhardheid en aanpassingsvermogen is de struik een robuuste keuze in zowel stedelijke als landelijke gebieden.


Toekomst

Dat de populariteit van Aronia groeit is niet zonder reden. De struik combineert decoratieve waarde met eetbare vruchten, en is ook nog eens makkelijk in onderhoud. In een tijd waarin hoveniers en tuinontwerpers steeds meer zoeken naar multifunctionele planten, heeft de Aronia alles in huis om een vaste waarde te worden in het assortiment van groenprofessionals. Met zijn sierlijke bloei, kleurrijke herfstverkleuring, eetbare bessen en onderhoudsvriendelijke karakter zal de appelbes al snel niet meer weg te denken zijn in tuinen en landschappen.


Verkrijgbaarheid

Hoveniers kunnen voor de zwarte appelbes of Aronia melanocarpa terecht bij Olaf Nijenkamp.

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Tinka Chabot
eigenaar | s-kwadraat snoei-advies Arnhem
zondag 17 november 2024
Wat jammer dat er planten gepromoot worden, zonder te kijken of ze misschien op de Invasieve exotenlijst voorkomen. Dat is in dit geval het geval. Liever geen appelbes aanplanten als je de biodiversiteit in Nederland belangrijk vindt.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER