Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Verplichte verzekering zelfstandigen laat nog even op zich wachten

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Steffen van Zundert, maandag 7 oktober 2024
97 sec


Wanneer worden zzp'ers verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten?

In de Nederlandse hovenierssector werken relatief veel zelfstandigen. Van alle hoveniersbedrijven is 77% een zelfstandige hovenier. Dit zijn in totaal ongeveer 12.000 zzp'ers. Lang niet al deze zelfstandigen zijn verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Het nieuwe kabinet gaat door met de oude kabinetsplannen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht te stellen. Het invoeren van die verplichte verzekering zal alleen nog wel even gaan duren.

Deze afbeelding is gegenereerd door AI.
Deze afbeelding is gegenereerd door AI.

Veel zelfstandigen laten zich bewust niet verzekeren. Ze accepteren het risico en kunnen concurreren met lagere tarieven omdat ze geen verzekeringskosten maken. Minder dan een kwart van alle zelfstandigen heeft vrijwillig een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, stelt het CNV. Als je dan toch arbeidsongeschikt raakt kunnen de financiële gevolgen groot zijn. Zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je aangewezen op hulp van familie of word je afhankelijk van een bijstandsuitkering.

In Nederland ontvangen ongeveer 800.000 mensen een uitkering voor arbeidsongeschiktheid

Het komt niet zelden voor dat mensen arbeidsongeschikt worden. Volgens het CBS ontvangen namelijk ongeveer 800.000 mensen in Nederland een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. In de groene sector ligt het ziekteverzuim bij werknemers hoger dan het landelijk gemiddelde.

LEES OOK
Ziek, zwak en misselijk
10-04-2024 | ARTIKEL
100 sec

Plannen

Het voorstel voor een verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid (BAZ) dient meerdere doelen. Een verplichte verzekering voorkomt dat mensen in de bijstand terecht komen door arbeidsongeschiktheid. Ook is er een gelijker speelveld: je wordt niet gedwongen door je concurrentie om meer risico's te nemen. Met de BAZ wordt de kloof tussen werknemers en zelfstandigen kleiner. Kortom, de zelfstandige krijgt meer zekerheid. Een mogelijk nadeel is wel dat de bedrijfskosten hoger worden.


Verzekerden moeten het eerste jaar zelf overbruggen

Het voorstel is dat zelfstandige ondernemers een premie gaan betalen van 6,5% van hun inkomen, tot een maximum van 195 euro per maand. Mocht de zelfstandige langdurig arbeidsongeschikt raken, dan keert deze verzekering na een jaar 70% van het inkomen uit voor arbeidsongeschiktheid, tot maximaal 100% van het minimumloon. Verzekerden moeten dus het eerste jaar zelf overbruggen voordat de verzekering gaat uitkeren. De BAZ loopt tot de AOW-leeftijd.

Uitzonderingen

Zelfstandigen die zelf al een geldige arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten bij een verzekeringsmaatschappij zijn niet verplicht om een BAZ af te sluiten. Daarnaast gelden er nog andere uitzonderingen. Zogenoemde resultaatgenieters (mensen in loondienst die daarnaast een eigen onderneming hebben, bijvoorbeeld om bij te klussen in het weekend) worden niet verplicht om zich te verzekeren. Meer informatie over de plannen is te vinden op de website van de rijksoverheid.


Planning

Het invoeren van een verplichte BAZ is een complexe taak. Er is nog veel onzeker. Zo kan de hoogte van de premie nog veranderen en er moet nog veel worden geregeld. Als het wetsvoorstel door wordt gezet, dan gaat het in het voorjaar van 2025 naar de Tweede Kamer. Vervolgens zal het nog enkele jaren kosten voordat de verzekering beschikbaar wordt. Het duurt dus nog wel even voordat de overheid zal verplichten om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. In de tussentijd blijft het belangrijk de kans op ziekte en letsel en de gevolgen daarvan niet te onderschatten.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tuinmachineshow Dagen bij Lozeman Tuinmachines
donderdag 24 oktober 2024
t/m zondag 8 december 2024
Hovenierscafé over bedrijfsovernames
woensdag 30 oktober 2024
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Redsun Relatiedagen: registratie is nu geopend
donderdag 14 november 2024
t/m vrijdag 15 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER