Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ziek, zwak en misselijk

ARTIKEL
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 10 april 2024
100 sec


Het nieuws dat het ziekteverzuim in onze sector licht is gedaald naar 6,29% in 2023, zou op het eerste gezicht een reden kunnen zijn voor een bescheiden feestje. Maar als we nader kijken, kunnen we de slingers voorlopig in de kast laten. Het verzuimpercentage in onze sector blijft namelijk een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde.


Verder zijn er meer zorgelijke ontwikkelingen. Zo meldt Stigas dat er een toename is van psychische klachten als gevolg van stress en spanning in de agrarische en groene sector. Als je nu nog steeds zin hebt in dat feestje, dan ontneemt de zorgelijke toename van het gemiddelde verzuimduur je dat wel. In 2023 zagen we de gemiddelde verzuimduur in het eerste ziektejaar omhoogschieten naar 16,6 dagen, een toename van maar liefst 22,1% vergeleken met het jaar ervoor. Nog zorgwekkender, over de eerste twee ziektejaren gemeten, klom de duur naar 25,6 dagen, een stijging van 22,5%. Forse stijgingen als je het mij vraagt.

Dit laat zien dat werknemers flink langer uit de running zijn dan in het jaar ervoor. Eerder signaleerde branchevereniging VHG al dat door de hoge werkdruk we in een negatieve spiraal komen. Vergelijkbaar met de zorg in coronatijd. Een patroon waarin overbelasting leidt tot ziekte en uitval, waardoor de achterblijvers nog zwaarder belast worden met meer werk en minder handen. Een vicieuze cirkel die zichzelf in stand houdt en versterkt, waardoor de druk alleen maar toeneemt.

LEES OOK

Als ik praat met onze lezers lijkt verzuim een non-issue

Als ik praat met onze lezers lijkt verzuim een non-issue. Er wordt vrijwel nooit over gepraat, en de artikelen erover worden slecht gelezen. Verzuim lijkt als pensioen, zal best belangrijk zijn, maar tegelijkertijd ontzettend saai. Waar we met zijn allen wél veel over praten, is winst, rentabiliteit en goed ondernemerschap. Maar verzuim heeft daar natuurlijk direct invloed op. Faalkosten zijn belangrijk en ja, je moet een fatsoenlijk uurtarief vragen, maar je moet ook goed voor je mensen zorgen. Kijk naar ergonomie en duurzame inzetbaarheid. Maar ga vooral het gesprek aan, als werkgever, als werknemer en met elkaar.

Juist bij een sector die zorgt voor een groene en fijne leefomgeving moeten we onze eigen mensen gezond inzetbaar kunnen houden

Weet je hoeveel verzuim kost? Het gemiddelde verzuim is nu blijkbaar 16,6 dagen in het eerste ziektejaar. Dat staat gelijk aan ongeveer 3,32 weken, als we uitgaan van een standaard werkweek van 5 dagen. Als je googelt naar kosten voor verzuim, vind je bedragen tussen de 250 euro en 450 euro per dag, afhankelijk van wat je allemaal meerekent en wat de beste medewerker natuurlijk verdient. Kortom, dat zijn forse rekeningen.

Naast kosten gaat het ook over goed werkgeverschap en gelukkige werknemers. Juist bij een sector die zorgt voor een groene en fijne leefomgeving moeten we onze eigen mensen gezond inzetbaar kunnen houden. Maar wat mij betreft, beginnen we met hierover te praten. Alles wat je aandacht geeft groeit, hopelijk is het bij verzuim zo; als we dit aandacht geven, stopt het met groeien.


Laat je het me weten?

LEES OOK
Dieseldampen zonder honing
16-02-2024 | ARTIKEL
88 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER