Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Dieseldampen zonder honing

ARTIKEL
ONDERNEMEN
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 16 februari 2024
88 sec


Mijn allereerste hoofdredactioneel, daar sta je dan. Gelukkig is er in deze dynamische wereld altijd wel wat over te schrijven. Zeker toen ons het nieuwe beleid van de Arbeidsinspectie ter ore kwam. Hierdoor worden ondernemers op korte termijn verplicht het wagenpark te verduurzamen. Dat is nogal wat. Een ondernemer die ik sprak zei treffend: 'zijn ze nu helemaal van de ratten besnuffeld?!' Hiermee lijken de dagen van ongehinderde dieseldampen officieel geteld te zijn. In een ambitieuze zet om de gezondheid van werknemers te beschermen en de ecologische voetafdruk te verkleinen, heeft de Arbeidsinspectie haar handhavingsbeleid op dieselmotoremissies aangescherpt.


'Zijn ze nu helemaal van de ratten besnuffeld?!'

De nieuwe richtlijn vereist dat jouw minigraver met een dieselmotor van minder dan 56 kW voortaan is uitgerust met een roetfilter met een effectiviteit van minimaal 95%. Een gedetailleerde lijst van de machines die onder deze handhaving vallen, benadrukt de breedte van deze maatregelen. Van graafmachines tot trilplaten, geen enkel stuk materieel ontsnapt aan de aandacht van de inspectie. Alles moet zero-emissie zijn of uitgerust worden met een roetfilter. Ik begrijp dat deze maatregelen niet bedoeld zijn als straf, maar vooral als stimulans voor een duurzame verandering. Mij is alleen geleerd dat je met honing meer vliegen vangt dan met azijn. En dit plotselinge besluit voelt voor veel groenondernemers toch wel als een glaasje azijn. Zeker omdat de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) voor hoveniers (nog) niet beschikbaar is. Een gesloten potje honing.

Je kunt niet verwachten dat eind 2023 een zo ambitieuze richtlijn wordt gepubliceerd en dat deze 10 dagen later al de realiteit weerspiegelt

Het is uiteraard positief dat gezondheid meer prioriteit krijgt. Maar de snelheid waarmee zo'n besluit wordt genomen, is op z'n minst bijzonder. Je kunt niet verwachten dat eind 2023 een zo ambitieuze richtlijn wordt gepubliceerd en dat deze 10 dagen later al de realiteit weerspiegelt. Kortom tien jaar nadenken om binnen 10 dagen te gaan implementeren. Ondernemers die hier niet aan voldoen, kunnen in theorie vanaf 1 januari 2024 gewoon worden beboet. Ik ben geen fan van populistisch gepraat over een onbetrouwbare overheid. Dat is vaak zo makkelijk scoren, maar ze maken het soms wel heel lastig om dat niet te doen. Het cliché van de Haagse ambtenaar die vanuit de ivoren toren de dagelijkse praktijk niet helemaal helder heeft, bekruipt mij nu toch een beetje... Het laatste woord hierover is nog niet gezegd. Cumela en diverse andere brancheverenigingen hebben stevig van zich laten horen tegen de Arbeidsinspectie. Op dit moment zijn ze in gesprek en wordt er in de tussentijd niet met journalisten gesproken. Ik hoop dat de uitkomst van die gesprekken iets meer honing bevat voor de Nederlandse hovenier.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER