Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Meer dan alleen een houtleverancier'

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marion Lijmbach, zaterdag 12 oktober 2024
167 sec


Aldus Hovenier Janneau van Gils over Van Dorp Hout

De tuin die Janneau van Gils, eigenaar van JvG Bestratingen en Tuinaanleg, mag aanleggen hoort bij een nieuwbouwhuis in Waddinxveen. De klant wilde een carport van 6,5 meter breed, met een overspanning zonder middenstaanders. Met alleen houten balken zou deze niet stabiel genoeg zijn. 'Er moest hiervoor dus een veilige en tegelijkertijd mooie oplossing worden gevonden,' aldus de hovenier uit Waddinxveen.


Carport en overkapping ineen

De carport maakt deel uit van een grotere houten constructie, want behalve de carport moest er in deze nieuwe achtertuin ook een overkapping worden gerealiseerd. De tuinarchitect had hiervoor in het ontwerp een efficiënte oplossing bedacht door een bestaande schuur als een soort schakel tussen beide constructies te gebruiken. Carport en overkapping vouwen zich als het ware om deze schuur heen.
'Uitdaging bij de start van de aanleg was het aanbrengen van een stevige fundering voor beide constructies, want de grond in Waddinxveen is veen en dus gevoelig voor verzakking,' aldus Van Gils. 'Vandaar dat we gekozen hebben voor een schroeffundering met 14 meter lange stalen schroefpalen.' De constructie van de carport had ook wat voeten in aarde. 'Deze moest 6,5 meter breed worden, zonder middenstaanders. De overspanning ging niet lukken met alleen houten balken.' Samen met de tuinarchitect besloot hij een stalen balk over de volle breedte van de overkapping toe te passen. 'Maar deze moest wel zo min mogelijk opvallen in de houten overspanning.'
Voor advies over een dergelijke complexe constructie weet Van Gils dat hij terechtkan bij Van Dorp Hout in Zoetermeer. 'Ze leveren niet alleen hout, maar geven me ook advies en denken met me mee, iets wat ik bij deze klus goed kon gebruiken.' Hij vertelt hoe ze het verder hebben aangepakt: 'Voor een naadloze aansluiting van de hout- en staalverbindingen maakte Van Dorp een gedetailleerde constructietekening met alle maatvoeringen. Daarmee konden we terug naar de klant, die ermee akkoord ging, en naar de staalleverancier, die zo de juiste maatvoering had voor het fabriceren van het stalen bint.' De houtleverancier zelf kon aan de hand van de tekening alle houten onderdelen op maat zagen.


Janneau van Gils

Vakmensen onder elkaar

Omgekeerd werkt het houtbedrijf graag met hoveniers als Van Gils. 'Wij kunnen hen ook bij gecompliceerde constructies van dienst zijn. We leveren niet enkel tuinhout, maar helpen ook bij de voorbereidingen van een project waarin houten constructies worden toegepast,' aldus Henk-Arie Schra, directeur van Van Dorp Hout.
De lokale houthandel bestond al ruim vijftig jaar toen de familie Van Dorp deze in 1995 overnam en uitbouwde tot regionale leverancier van hout voor buitentoepassingen. Aanvankelijk voor particulieren en later steeds meer voor de zakelijke markt. Anno 2024 zijn het vooral hoveniers en tuinarchitecten uit de wijde omtrek die de weg naar het bedrijf weten te vinden. Zij zijn dan ook belangrijke klanten voor Van Dorp Hout. 'Wij kunnen hen al in de ontwerpfase van een project helpen met onze 3D-productietekening van houtconstructies, zoals vlonders, beschoeiingen, overkappingen en veranda's,' licht Schra toe. 'Onze werkvoorbereiders tekenen deze tot in detail uit, waarmee we iedere gewenste houtconstructie kunnen omzetten in een bouwtekening, inclusief een overzicht van alle materialen.' De hovenier of tuinarchitect kan de 3D-tekening ook gebruiken als visualisatietool voor zijn opdrachtgever. Die kan zich zo een goed beeld vormen van hoe het ontwerp er in het echt uit komt te zien. 'Een praktische service,' volgens Schra, 'van vakmensen voor vakmensen. Ons motto is dan ook niet voor niets: "We begrijpen elkaar".'


Henk-Arie Schra

Prefab maatwerk

Iedere klus is anders en vraagt om een eigen aanpak of oplossing. 'We leveren standaardmaatwerk. Dat kunnen we doen doordat we hiervoor de specialisten en machines in huis hebben.' Sinds een jaar of vijftien is het houtbedrijf zich meer en meer gaan richten op prefabmaatwerk. Schra licht dit toe: 'Als de klant akkoord is met onze gedetailleerde tekening, prefabriceren we alle onderdelen tot op de millimeter nauwkeurig in onze werkplaats. En leveren we het hele bouwpakket, compleet met ijzerwaren bij zijn project af op het moment dat hij het nodig heeft.' Hiervoor heeft Van Dorp Hout de beschikking over eigen vervoer, wat ervoor zorgt dat ze efficiënt en flexibel kunnen leveren.


Snel schakelen

Naast deze pluspunten noemt Schra nog het volgende: 'Het contact met onze klanten vinden we misschien wel het belangrijkst. Zij hebben voor hun project steeds contact met één contactpersoon die van alles op de hoogte is, zodat het contact soepel kan verlopen en we eventuele problemen snel met elkaar kunnen oplossen.' Kennis delen vindt Schra minstens zo belangrijk: 'In de werkvoorbereiding delen we heel veel van onze kennis met de hovenier, waardoor zijn tuinprojecten beter worden. Maar we leren net zo goed van hen.' Met het team van ruim dertig mensen kunnen ze snel schakelen. Grote voorraden zorgen ervoor dat ze snel kunnen leveren. Hovenier Van Gils kijkt met een goed gevoel terug op de samenwerking met het houtbedrijf. 'We hebben de beste oplossing gevonden voor de grote overspanning en een mooi project gerealiseerd waar de klant erg tevreden mee is. Alles bij elkaar is Van Dorp Hout voor mij als hovenier dan ook meer dan alleen een houtleverancier.'


LEES OOK
'Van Dorp Hout denkt in oplossingen'
15-06-2023 | ARTIKEL
139 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tuinmachineshow Dagen bij Lozeman Tuinmachines
donderdag 24 oktober 2024
t/m zondag 8 december 2024
Hovenierscafé over bedrijfsovernames
woensdag 30 oktober 2024
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Redsun Relatiedagen: registratie is nu geopend
donderdag 14 november 2024
t/m vrijdag 15 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER