Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Meesterwerken en droomtuinen in de schijnwerpers

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marion Lijmbach, donderdag 19 september 2024
263 sec


Tuinvisie Hovenier van het Jaar 2025-verkiezing

Met de verkiezing van Hovenier van het Jaar zet Tuinvisie het vakmanschap en de creativiteit van de hovenier op een welverdiend voetstuk. Hoveniers realiseren prachtige groene oases die het leven van hun klanten verrijken. Waarom zou je jouw tuin, waar je trots op bent, niet met iedereen willen delen? Precies daarom organiseert Tuinvisie jaarlijks de Hovenier van het Jaar-verkiezing.


Om inspiratie op te doen én om de hoveniers die vorig jaar in de prijzen vielen nog eens in de schijnwerpers te zetten, komen hier de nummers 1, 2 en 3 nog een keer voorbij.

Eerste prijs en Hovenier van het Jaar 2024: De Kloostertuin Hoveniers

Aan het roer van De Kloostertuin Hoveniers in Stroobos staan de broers Steven en Jan Veenstra. Zij hebben in 2022 het bedrijf overgenomen van hun vader Johannes, die het in 1985 heeft opgericht.
De Kloostertuin Hoveniers biedt een 'groen' totaalconcept van ontwerp, advisering, aanleg, renovatie en onderhoud voor particulieren, bedrijven, gemeenten en instellingen. De kleinschaligheid van het bedrijf geeft de klant de fijne voordelen van flexibiliteit, duidelijke communicatie en persoonlijke benadering. De vakkennis, ervaring en gedrevenheid van Jan en Steven Veenstra zorgen er, samen met hun gemotiveerde team, voor dat voor iedere klant de juiste en ideale tuin gecreëerd kan worden.
Een typische Kloostertuin-tuin is een combinatie van diverse, liefst 'echte' materialen, zoals klei (gebakken bestrating, keramische tegels) en hout. Maar dan wel op een functionele manier toegepast.


De tuin in Heeg

Aan het strand, langs de oevers van de Hegemer Far in Heeg, bevindt zich een vakantiewoning op een perceel van ongeveer 3000 vierkante meter. De tuin kenmerkt zich door een zorgvuldige selectie van materialen, waaronder 100 bij 100 centimeter oud-Hollandse tegels in de kleur grijs, Limburgs grind van 8/16 millimeter en veel details van cortenstaal. Zowel de keerwanden als de randen rondom de borders zijn vervaardigd uit dit materiaal, evenals de houtopslag. Zelfs de tuinverlichting heeft zijn uitstraling te danken aan details van cortenstaal.
Wat betreft beplanting is gekozen voor een diversiteit van 6500 planten, waarvan 40 procent vaste planten en 60 procent siergrassen. Daarnaast zijn er enkele groepen heesters en bomen geplaatst. Er is veel gewerkt met hoogteverschillen, wat bijdraagt aan het ontstaan van verscheidene biotopen. Dit zijn gebieden met een uniform landschapstype die de biodiversiteit in de tuin helpen te bevorderen. De tuin is verder uitgerust met alle mogelijke luxe voor ontspanning en plezier, waaronder een loungehoek, privéstrand, trampoline, schommel, hockeyveld met omheining, pingpongtafel en hottub. De Kloostertuin Hoveniers benadrukt het fijne onderlinge contact met de klant waarbij ze, in goed overleg, vaak de vrije hand hebben gekregen.
De jury over de tuin in Heeg: 'Een groene tuin in Piet Oudolf-stijl. Organische vormen, hoogteverschillen en prachtige bloemrijke beplanting die voor vele soorten dieren aantrekkelijk is. Er is gebruikgemaakt van luxe bestratingsmaterialen in een goede balans. Dan weer glooiend en dan weer strak.'


Tweede prijs: Hoveniersbedrijf Spijker & Prins

Oud-studiegenoten van de hoveniersopleiding Bram-Jan Spijker en Robert Prins leiden samen Hoveniersbedrijf Spijker & Prins in Nieuwersluis. Hun jarenlange ervaring gaat terug tot 1990. Spijker & Prins wil technisch complexe/uitdagende groenvraagstukken oplossen voor high-end particulieren en overheden met speciale uitdagingen. Hun motto: 'Waar anderen stoppen, gaan wij verder!' De wereld van de ontwikkeling van grijs naar groen, het buiten zijn, de verschillende aspecten/materialen, de technische uitdaging en complexiteit; het zijn allemaal zaken die beide eigenaren mateloos boeien. De absolute focus van het hoveniersbedrijf ligt op kwaliteit: er wordt uitsluitend gewerkt met hoogwaardige producten en er wordt nauw contact onderhouden met de klant.
Bij Hoveniersbedrijf Spijker & Prins staan vakmanschap, betrouwbaarheid en een persoonlijke benadering voorop. Of het nu gaat om het ontwerpen van prachtige tuinen, het aanleggen van sfeervolle bestrating of het onderhouden van tuinen met prachtige borders.


De tuin in Loenen aan de Vecht

Het huis is een van twee woningen die vroeger een peuterspeelzaal vormden. De nieuwe eigenaren hadden geen idee wat er mogelijk was in de tuin, maar wisten wel hoe ze hun buitenruimte wilden gebruiken. Grote wens van de man, afkomstig uit Texas (VS), was een overkapte, ruime plek om te kunnen barbecueën. Voor de rest van het ontwerp en de beplanting ging het echtpaar af op het advies van de hoveniers. Na presentatie van het ontwerp waren beiden enthousiast en kon de aanleg van de tuin beginnen. Na een maand hard werken, is een prachtige tuin gerealiseerd met een ruime overkapping en een royaal overdekt terras waar heerlijk gebarbecued kan worden.
De jury over de tuin in Loenen aan de Vecht: 'In deze tuin is gewerkt met ecologisch waardevolle beplanting. Ook het behoud van oude bomen is enorm belangrijk in de biodiverse tuin. Daarnaast is er fantastisch gewerkt met verlichting en is de bestrating erg strak gelegd. Een prachtig totaalbeeld!'


Derde prijs: Henk Hark

In 2015 richtte Henk Post zijn hoveniersbedrijf Henk Hark op, dat is gevestigd in Nijkerk. Aanvankelijk focuste hij zich op beplanting en onderhoud, maar gaandeweg is daar ook het ontwerpen van tuinen bij gekomen.
Henk Hark wil het beste voor zijn klanten, hun tuinen en voor de natuur. Vanuit de wensen van de klant gaat hij met zijn kleine team aan de slag, waarbij hij zoekt naar de meest natuurlijke en duurzame oplossingen. Zijn talenten en favoriete werkzaamheden zijn ontwerp, aanleg en beplanting. Hij neemt ruim de tijd voor een goede kennismaking, neemt zijn ideeën met de klant door en luistert naar diens wensen. Zo komt hij tot het uiteindelijke ontwerp. Niet alles in de offerte is dichtgetimmerd; als tijdens de aanleg aanpassingen nodig zijn, omdat die mooier of functioneler blijken, krijgt hij van zijn opdrachtgevers de ruimte om die door te voeren.


De tuin in Amersfoort

Een bijzondere, zonnige achtertuin van circa 400 vierkante meter met hoogteverschil, gelegen op de Amersfoortse Berg. Aanvankelijk wilden de opdrachtgevers een strakke tuin met rechte hoeken en veel betonnen elementen. Henk Hark wist hen te overtuigen om meer natuurlijke materialen te gebruiken, zoals hout voor de trap en het keermuurtje, grind en cortenstalen details. Ook hebben de rechte hoeken, tot volle tevredenheid van de klant, meer organische vormen gekregen. Opvallende keuze is geweest om de bestaande omheining van volwassen struikgewassen te laten staan en die alleen in vorm te snoeien. Hierdoor is de tuin nu omgeven door een natuurlijke groene afscheiding en oogde die direct na aanleg al als een volwassen tuin. Vanuit het huis kijk je op een fijn grasveld, afgezet met cortenstalen randen, waarlangs een breed grindpad ligt. Kleurrijke bloemenborders verfraaien het talud en de beukenhouten trap leidt naar het hogere tuinniveau. Hier is een heerlijke zithoek gecreëerd die door de ondergrond van grind en de omlijsting van hogere beplanting beschut en intiem aanvoelt.
De jury over de tuin in Amersfoort: 'Dit ontwerp biedt fijne plekken om de tuin te ervaren in al zijn kleuren en levendigheid. Door het hoogteverschil, de glooiende natuurlijke vormen en zeer gevarieerde beplanting kunnen we spreken van een zeer goed gelukte ("bio")diverse tuin.'


Trots op jouw tuin? Doe mee aan de Hovenier van het Jaar-verkiezing!

Denk je als hovenier na het zien van deze tuinen: dat kan ik ook, of als trotse tuinbezitter: die van mij is zeker zo mooi!? Aarzel dan niet en kom in actie: nomineer jezelf of jouw hoveniersbedrijf voor de titel Hovenier van het Jaar 2025!
Aanmelden gaat met het aanmeldformulier op de website tuinvisie.nl/hovenier-van-het-jaar. De prijsuitreiking is op de jaarlijks terugkerende Tuinvisie Hoveniersdag. Deze vindt in 2025 plaats op 19 februari.


Wat het zoal oplevert

Valt jouw tuin in de prijzen? Dan heeft Tuinvisie een mooi prijzenpakket voor je klaarstaan. Nummer 3 van de verkiezing ontvangt een Tuinvisie-cadeaubon ter waarde van € 250 en nummer 2 eentje ter waarde van € 750,-. Beide hoveniers zijn daarnaast zichtbaar in de nieuwsbrieven van Tuinvisie en op tuinvisie.nl.
Nummer 1 wint de titel Hovenier van het Jaar 2025 en ontvangt een Tuinvisie-cadeaubon ter waarde van € 1.500. Daarnaast mag deze hovenier de prachtige Kabouterbokaal in ontvangst nemen. Ook wint de nummer 1 een royaal marketingpakket ter waarde van € 5.000.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Meesters in de tuin 2024
donderdag 10 oktober 2024
t/m zaterdag 12 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER