Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

TikToktuinman Lars de Wit over faillissement: 'Snelle groei maakte ons kwetsbaar'

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Steffen van Zundert, donderdag 29 augustus 2024
121 sec


Vakblad de Hovenier spreekt ondernemer Lars de Wit over het faillissement

Door het succes van Tuinmaterialen.nl op sociale media leek alles heel goed te gaan. Het onverwachte bericht over het faillissement was daarom groot nieuws. Drie weken na het faillissement spreken wij met Lars de Wit. Wat mogen de gedupeerde partijen verwachten en wat zijn de plannen voor de toekomst?


Het bedrijf van compagnons Lars de Wit en Engel Muntz groeide heel snel. Tuinmaterialen.nl begon in 2022 als een webwinkel die in de eerste plaats was gericht op groenprofessionals. Al snel verschoof de doelgroep naar consumenten. Ten slotte leverde het bedrijf niet alleen tuinmaterialen, maar besteedde het ook de aanleg van particuliere tuinen uit aan onderaannemers, onder andere stratenmakers en hoveniers. Op sociale media wisten de korte video's van De Wit, met aanlegtips en prijsindicaties van tuinprojecten, miljoenen views te bereiken. Hiermee werd Tuinmaterialen.nl in korte tijd een begrip.

Samen met compagnon Muntz wilde hij 'hard gaan' en het bedrijf in korte tijd een landelijke partij maken voor de aanleg van particuliere tuinen

Hard gaan

Voor het faillissement sprak De Wit in meerdere podcasts over zijn ondernemersreis van stratenmaker naar miljonair. Samen met compagnon Muntz wilde hij 'hard gaan' en het bedrijf in korte tijd een landelijke partij maken voor de aanleg van particuliere tuinen. Dit wisten de jonge ondernemers in minder dan twee jaar te bereiken. Tegen Vakblad de Hovenier zegt De Wit nu achteraf dat de snelle groei het bedrijf ook kwetsbaar maakte. En hoge bomen vangen veel wind: omdat het bedrijf en De Wit zelf bekend waren op internet was de media-aandacht voor het faillissement groot. Boze reacties van gedupeerden werden door de landelijke media massaal opgepikt. De Wit zegt daarover dat hij begrijpt dat de mensen kwaad zijn. Maar hij heeft er grote moeite mee dat hij in veel publicaties zonder onderbouwing als oplichter is weggezet. 'Ik heb echt fikse doodsbedreigingen gehad.' Tegenover Vakblad de Hovenier verklaart De Wit dat hij de gedupeerden graag wil helpen. Toen wij vroegen naar meer concrete informatie over de conpensatie bleef hij echter terughoudend.


Doorstart of herstart

Sinds het faillissement zijn Muntz en De Wit geen eigenaar meer van Tuinmaterialen.nl. De curator heeft nu de leiding over het bedrijf en de taak om de schulden zo goed mogelijk af te wikkelen. In het geval van een doorstart gaat het winstgevende deel van de BV door in een nieuwe vorm. De Wit geeft aan dat hij nu werkt aan een herstart, waarbij hij zelf niet meer de leiding zal hebben. In plaats daarvan gaat hij als verkoopmedewerker aan de slag. Zakenpartner Muntz is niet betrokken bij de herstart. De nieuwe BV zal zich verder alleen gaan richten op de verkoop van materialen. 'Wij willen ook binnen enkele weken verder gaan met het maken van video's. We komen er weer aan,' aldus De Wit.


'Draai gewoon een jaartje stabiel'

Lessen

Welke lessen zijn er te leren van het faillissement van Tuinmaterialen.nl? De Wit benadrukt nu het belang van een goede fundering boven een snelle groei. 'Zorg dat je weet hoe je er voor staat en draai gewoon een jaartje stabiel. Als je dan geld overhoudt, investeer je dat in de groei.'


Krijgen hoveniers hun geld nog terug?

Bij een faillissement van een BV bekijkt een curator of de bedrijfsactiviteiten worden voortgezet of stopgezet. Hierbij worden bezittingen zoals machines en voorraden verkocht om de schulden te vereffenen. De opbrengst daarvan gaat eerst naar de curator en achterstallige lonen van het personeel, daarna pas naar schuldeisers zoals leveranciers en hoveniers die werkzaam waren als onderaannemer bij Tuinmaterialen.nl. Volgens de curator, die sprak met Hart van Nederland, is de kans klein dat gedupeerden hun geld terugzien.

LEES OOK
Hoveniers op TikTok; waarvoor doen ze het?
19-05-2022 | ARTIKEL
164 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Dahlia- en Doorbloeidagen in Bloemenpark Appeltern
zaterdag 7 september 2024
t/m zondag 8 september 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER