Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Specifiek prijsindexcijfer voor groenbranche beschikbaar

NIEUWS
ONDERNEMEN
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, vrijdag 28 juni 2024
76 sec


Vanaf nu is er een specifiek prijsindexcijfer voor de groenbranche beschikbaar. Dit prijsindexcijfer 'landschapsverzorging' biedt groenondernemers de mogelijkheid om een betrouwbare en sectorspecifieke referentie te gebruiken voor hun prijsindexering. Initiatiefnemer Koninklijke VHG wil hiermee de transparantie en eenduidigheid binnen de sector verbeteren. Het prijsindexcijfer is vanaf heden per kwartaal beschikbaar op de website van CBS.

Groenbedrijven kunnen het prijsindexcijfer ‘landschapsverzorging’ gebruiken als basis voor het indexeren van hun tarieven. (Bron: Henk Snaterse / Copijn – M. Van der Spek Groep)
Groenbedrijven kunnen het prijsindexcijfer ‘landschapsverzorging’ gebruiken als basis voor het indexeren van hun tarieven. (Bron: Henk Snaterse / Copijn – M. Van der Spek Groep)

De nieuwe index wordt toegevoegd aan de publicatietabel van de statistiek dienstenprijzen (DPI) van het CBS. Het geeft een periodiek inzicht in de gemiddelde prijsontwikkelingen binnen de landschapsverzorging. Groenbedrijven kunnen deze index gebruiken om hun tarieven aan te passen.

Europese verordening voor bedrijfsstatistieken

De prijsindex is ontwikkeld in het kader van de Europese verordening voor bedrijfsstatistieken, die een volledige statistiek van dienstenprijzen vereist. Voorheen omvatte de CBS-statistiek slechts een deel van de dienstensector. Richard Maaskant, plaatsvervangend directeur bij Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), verklaart: 'Onze leden en opdrachtgevers, zoals gemeenten, hebben behoefte aan een sectorspecifiek indexcijfer. We zijn blij dat dit er nu is!'


'Met dit cijfer weten alle marktpartijen waar ze aan toe zijn'

Discussies voorkomen

Met name in het najaar, wanneer ondernemers hun prijzen indexeren voor januari, leven er veel vragen bij ondernemers. Bijna traditiegetrouw is het artikel: 'Waarmee ga je indexeren bij Stad+Groen en De Hovenier ook altijd weer een van de best gelezen artikelen. 'Een cijfer specifiek voor de groenbranche voorkomt discussie in de markt', aldus Maaskant. VHG heeft meegewerkt aan het vooronderzoek dat CBS deed, waarin een berekeningsmethode is ontwikkeld. Ook zijn verkennende gesprekken gevoerd met twee hoveniersbedrijven: Weverling Groenproviders en Du Pré groenprojecten.


LEES OOK

Duidelijkheid door prijsindex

André Bakker, financieel manager bij Weverling Groenproviders, benadrukt het belang van de nieuwe prijsindex: 'Met dit cijfer weten alle marktpartijen waar ze aan toe zijn. Tot nu toe gebruikten we andere indexen die niet precies pasten bij onze werkzaamheden, of opdrachtgevers kwamen met eigen cijfers, wat tot discussies leidde. De nieuwe prijsindex, onderbouwd door het CBS, zorgt voor duidelijkheid.'


Hoe werkt het?

Sinds november 2022 vraagt CBS een steekproef van bedrijven in de groenbranche elk kwartaal een vragenlijst in te vullen. De gegevens zijn anoniem en hebben alleen betrekking op de zakelijke en publieke markt. Diensten aan particulieren vallen buiten de scope.


'Onze leden en opdrachtgevers, zoals gemeenten, hebben behoefte aan een sectorspecifiek indexcijfer. We zijn blij dat dit er nu is!'

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER