Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De winst van grondzeven

ARTIKEL
TUIN- EN PARKTECHNIEK
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, vrijdag 31 mei 2024
140 sec


Afvoer- en transportkosten van grond zorgt voor stijgende vraag naar grondzeefmachines

De landelijke kosten voor het storten van vervuilde grond bedragen ongeveer dertig euro per kubieke meter. Vervolgens komen er nog kosten bij van de nieuwe grond en de transportbewegingen die moeten worden gemaakt. Hoe kunnen hoveniers efficiënter omgaan met vervuilde grond en de kosten voor afvoer minimaliseren?

Michel van Kleef aan het zeven met de FleXiever MS Trailer
Michel van Kleef aan het zeven met de FleXiever MS Trailer

Grond die hergebruikt wordt, vereist zuivering van boomwortels en andere ongewenste bestanddelen. Een grondzeefmachine biedt een uitstekende oplossing om deze elementen te scheiden, wat resulteert in het elimineren van de kosten voor grondafvoer en -aanvoer. Voor de hovenierswereld is er positief nieuws, aangezien er nu ook een mobiele zeefmachine beschikbaar is.

Aantrekkelijke Return of Investment (ROI)

Hoveniers gebruiken zeefmachines voor diverse toepassingen, zoals het afgraven van tuinen, het aanleggen van bestrating of het vernieuwen van gazons. Een grondzeefmachine stelt de hovenier in staat om ter plaatse de grond te zuiveren en te hergebruiken. In het verleden was het afvoeren van vervuilde grond kostbaar, met zowel kosten voor afvoer als voor aanvoer van schone grond. Met zeefinstallaties kunnen hoveniers efficiënt grote hoeveelheden grond verwerken en zo hun kosten drastisch verlagen. Bovendien kunnen hoveniers grond die vrij is van verontreinigingen, zoals PFAS, hergebruiken of verkopen, wat een extra inkomstenbron oplevert. Door te investeren in zeefmachines besparen hoveniers niet alleen op transportkosten, maar maximaliseren ze ook de ROI door de grond efficiënter te hergebruiken en winstgevend te exploiteren.


'Met zeefinstallaties kunnen hoveniers efficiënt grote hoeveelheden grond verwerken en zo hun kosten drastisch verlagen'

Michel van Kleef
Michel van Kleef

Overcapaciteit

De traditionele grondzeefmachine wordt voornamelijk gebruikt in de wegenbouw. Vaak gaat het hierbij om logge machines van zo'n 2000 kilo. Naast het gewicht, vormt ook de omvang vaak een probleem bij veilig transport. Kortom, een machine uit de infrastructuursector heeft doorgaans een aanzienlijke overcapaciteit voor het reinigen van tuinen of vergelijkbare hoveniersklussen.
Brand Equipment is gespecialiseerd in de import en export van bouwmachines en grondverzetmachines, evenals in de handel van onderdelen en aanbouwdelen. Hun machines vinden voornamelijk toepassing in de wegenbouw, mijnbouw en bij overslagbedrijven. Salesmanager Michel van Kleef legt uit wat zijn bedrijf voor hoveniers kan betekenen: 'Deze machine wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt op begraafplaatsen voor het uitzeven van menselijke resten. Wij bieden hoveniers nu een compacte, makkelijk vervoerbare grondzeefmachine voor hoveniers die niet te prijzig is, omdat je niet betaalt voor functies en onderdelen die je toch niet gaat gebruiken: de FleXiever Mini Screener (MS) Trailer.


'Je betaalt niet voor functies en onderdelen die je toch niet gaat gebruiken'

FleXiever MS Trailer aan het werk
FleXiever MS Trailer aan het werk

Vervoersgemak en eigen voeding

'Het grote voordeel van deze mobiele zeefmachine voor een hovenier bestaat allereerst uit het vervoersgemak, omdat de machine op een aanhanger staat,' vervolgt Van Kleef. 'De machine is daarnaast voorzien van een lopende band, zodat het gescheiden afval in de kar geladen kan worden. Een aggregaat wekt de 230V op die de machine nodig heeft. Voeding kan ook plaatsvinden via een verlengsnoer, maar hij werkt niet op een accu.' De machine zeeft alle fracties tussen een halve millimeter en 8 x 8 centimeter. Voor degenen die het aanhangeronderstel niet nodig hebben, is er een versie beschikbaar met een onderstel van vier poten met wielen. Deze hoeft dus niet gedemonteerd te worden van de aanhanger. In dat geval is het handig dat de FleXiever Mini Screener Trailer in zijn geheel, inclusief de transportband van twee meter, van het chassis gedemonteerd kan worden. In de rijmodus staat de machine in de lengterichting van de aanhangwagen. Als er gezeefd wordt, draait de zeefmachine 90 graden. Hierdoor valt de grove en fijne fractie via de transportband altijd naast de aanhangwagen. Voor de banden worden rijplaten geplaatst, zodat de afgevoerde grond makkelijk verwijderd kan worden.


Flexibele toepassingen van FleXiever

De FleXiever MS Trailer is speciaal ontwikkeld door de Belgische fabrikant om flexibel te worden ingezet voor diverse toepassingen. Dankzij de robuuste constructie is de zeef uitermate geschikt voor het zeven van grond en steenpuin en dankzij de mobiele eigenschappen ideaal inzetbaar in de hovenierswereld. De FleXiever zeefmachines worden geproduceerd in België door machinebouwer SMO uit Eeklo. Wat begon bij één model (de FleXiever Mobile) groeide uit tot een heuse lijn aan zeefmachines die gebruikt worden door grondverwerkers, tuinaannemers, verhuurbedrijven, bodemonderzoekers, scholen, groendiensten, particulieren en in veel andere sectoren. SMO is verantwoordelijk voor elk aspect van het productieproces: engineering, productie en montage. Ook het hydraulische en elektrische gedeelte wordt volledig inhouse geproduceerd.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER