Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Italiaanse tuinontwerper wint met 3D-geprinte 'Lego'-stenen de eerste RHS Innovatie-Award op Chelsea Flower Show

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 21 mei 2024
98 sec


Terracotta toevluchtsoord moet troost bieden aan kinder kankerpatienten waarbij duurzaamheid centraal staat

De debuterende tuinontwerper Giulio Giorgi en tuinaannemer Landesigns hebben de eerste RHS Environmental Innovation Award in ontvangst genomen. Deze nieuwe prijs is in het leven geroepen om nóg meer de aandacht te leggen op duurzaamheid. Opvallend binnen deze tuin waren de 3D-geprinte 'Lego'-stenen van terracotta. Daarnaast haalde de tuin ook 'Gold Medal'.

Debuterende tuinontwerper Giulio Giorgi wint én gouden plak voor zijn terracotta toevluchtsoord én nieuwe innovatie-award gericht op duurzaamheid.
Debuterende tuinontwerper Giulio Giorgi wint én gouden plak voor zijn terracotta toevluchtsoord én nieuwe innovatie-award gericht op duurzaamheid.

De nieuwe prijs, die openstond voor alle show- en de iets kleinere sanctuary tuinen, is geïntroduceerd om duurzaamheid nóg centraler te zetten tijdens de Chelsea Flower Show. De Italiaanse ontwerper debuteerde succesvol met zijn tuin behaalde naast de innovatie-award ook een 'Gold Medal' als één van de twee sanctuary tuinen. Tegen Vakblad de Hovenier zei ontwerper Giulio Giorgi zeer vereerd te zijn met de prijzen. 'Ik ben een buitenstaander, als Italiaan werkzaam in Parijs kom ik niet van hier. Daarom ben ik des te vereerd dat wij deze prijzen hebben behaald.'

Juryoordeel

De jury, bestaande uit Malcolm Anderson, hoofd duurzaamheid van RHS, Liz Nicholson, algemeen directeur van Nicholsons, en Paul Cowell, gecharterd landschapsarchitect, was unaniem in hun besluit. Over de winnende tuin zei Anderson: 'Het was een echt moeilijke beslissing, maar we vonden dat deze tuin eruit sprong als een prachtig eenvoudig voorbeeld van het samenvoegen van oude technieken met nieuwe, waarbij ontwerper Giulio 3D-printen heeft gebruikt om een traditionele keyholegarden te creëren. De tuin is volledig gemaakt van producten van aarde en hout en bij de bouw zijn geen elektrische gereedschappen gebruikt, alleen handgereedschap, dus het is een uitstekend voorbeeld van hoe we tuinen in de toekomst duurzamer kunnen ontwerpen en bouwen.'


'Een prachtig eenvoudig voorbeeld van het samenvoegen van oude technieken met nieuwe'

Keyhole garden?

Een keyhole garden is een rond, verhoogd tuinbed dat er van bovenaf uitziet als een sleutelgat. In het midden is er een plek voor compost waar je keuken- en tuinafval in kunt doen. Dit helpt om de planten te voeden en houdt de tuin vochtig. De verhoogde muren houden warmte vast, wat goed is voor de planten. Keyhole gardens zijn erg handig omdat ze niet veel water nodig hebben en goed zijn voor plekken waar niet veel water is.

Terracotta

Naast de 3D-geprinte holle terracotta bouwsteen, wordt terracotta ook gebruikt als halfverharding in de paden. Giorgi legt uit: 'De paden zijn gemaakt van afgedankt terracotta bouwmateriaal.' Visueel zorgt dit voor rust in de tuin en een Mediterraanse sfeer. Halfverharding was sowieso een populaire keuze voor bestrating tijdens de Chelsea Flower Show 2024. Tegels en cement lijken hiermee in het verdomhoekje te worden gezet, aangezien diverse tuinen trots lieten weten 'cement-vrij' te zijn.


Halfverharding was een graag gebruikte vorm van bestrating tijdens de Chelsea Flower Show 2024: tegels en cement lijken hiermee in het verdomhoekje te zitten


Nieuwe award

Elf tuinen hebben zich aangemeld om in aanmerking te komen voor deze prijs, die werd beoordeeld op zeven criteria, waaronder constructie, algehele innovatie en biodiversiteit. Ook betrokken de juryleden bij het overwegen van de eindplannen voor de tuinen, of materialen hergebruikt kunnen worden.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER