Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'We nemen de natuur als uitgangspunt voor ons nieuwe mengsel'

ADVERTORIAL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ellen Heesen, woensdag 1 mei 2024
116 sec


De ontwikkeling van het nieuwe schaduwmengsel EUROGRASS Silhouette is het resultaat van een jarenlang internationaal onderzoek en het testen van grassen in de juiste samenstelling, speciaal voor schaduwrijke plekken. We spreken productmanager Holger Luermann van Deutsche Saatveredelung AG (DSV) over de totstandkoming van dit nieuwe mengsel.


Nieuwe proeven voor een schaduwmengsel

Zoals wellicht bekend is een schaduwplaats altijd een uitdaging in tuinen, gazons en parken of een stedelijke omgeving waar gebouwen voor veel schaduw zorgen. In dit onderzoek werd gezocht naar nieuwe oplossingen voor een grasmengsel dat nog beter bestand is tegen omstandigheden waar relatief weinig lichtopbrengst is.
Holger Luermann over de aanpak: 'Voor het nieuwe schaduwmengsel hebben we de mengsels getest in de juiste omgeving in diverse samenstellingen. De proef was opgezet met verschillende soorten mengsels, maar we hebben ook tests gedaan met individuele grassoorten. We hebben de natuur als uitgangspunt genomen voor de samenstelling en selecteerden een type gras dat veel voorkomt in bosrijke omgevingen: ruwe smele ofwel Deschampsia. Deze grassoort heeft veel potentieel voor verminderde lichtomstandigheden, zoals schaduwrijke plekken. Dit gras hebben we door veredeling verfijnd tot een gazongras.'


'Het belangrijkste kenmerk van Silhouette is de unieke combinatie van ruwe smele en rietzwenk'

Met de unieke combinatie van rietzwenk, veldbeemd en <i>Deschampsia</i> ontstaat een zeer schaduwtolerant gazon
Met de unieke combinatie van rietzwenk, veldbeemd en Deschampsia ontstaat een zeer schaduwtolerant gazon

Unieke samenstelling voor schaduwrijke omgevingen

Luermann: 'Het belangrijkste kenmerk van Silhouette is de gloednieuwe en unieke samenstelling. Ten eerste hebben we een hoog percentage van de ruwe smele gebruikt en daarbij een hoog aandeel rietzwenk. Rietzwenk staat bekend om zijn droogtetolerantie zodra het goed gevestigd is. Wanneer we praten over schaduw onder bomen of heggen, gaat het meestal ook om waterconcurrentie. In dat geval kan rietzwenk zijn volledige kracht tonen dankzij zijn diepe beworteling. Als laatste hebben we veldbeemdgras in het mengsel verwerkt: een sterke grassoort die het vermogen heeft om gaten in het gazon snel te dichten door zijn ondergrondse uitlopers.' Met de unieke combinatie van deze drie soorten ontstaat een zeer schaduwtolerant, maar ook zeer droogtetolerant gras dat bestand is tegen de moeilijke groeiomstandigheden in schaduwrijke gebieden. 'Er zijn weinig mengsels op de markt met zo'n uniek type gras dat zo goed groeit in de schaduw als Deschampsia,' aldus Luermann.


Beperkingen aanpakken met innovaties

Het belangrijkste van de ontwikkeling van een schaduwmengsel is met name het vaststellen van het juiste mengsel met de juiste grassoorten. Luermann hierover: 'Als het gazon eenmaal is aangelegd, bestaat het grote risico dat individuele soorten in een mengsel na verloop van tijd niet kunnen omgaan met de omstandigheden in de schaduw. De groei van een grassoort kan geleidelijk afnemen en uiteindelijk zelfs bijna volledig verdwijnen. Dit gebeurt met name wanneer het mengsel niet geschikt is voor schaduw. Als graszaadveredelaar én ontwikkelaar van mengsels kijken wij eerst naar de verschillende losse grassoorten: wij kennen hun eigenschappen en groeigewoontes. Door middel van onderzoeken en tests bekijken we dan weer de werking en prestaties van de diverse soorten in een mengsel in de schaduwrijke omstandigheden, gedurende meerdere jaren. Uit de observaties, scores, groeiontwikkelingen en door het vergelijken van de prestaties van de verschillende mengselsamenstellingen konden we uiteindelijk het beste mengsel selecteren om het nieuwe EUROGRASS Silhouette te creëren.


Biodiversiteit en duurzaamheid

Eeuwigdurend grasland en met name gazons zijn CO₂-reservoirs op lange termijn zolang de grasmat jarenlang kan worden onderhouden. Bovendien stellen we met dit soort mengsels verschillende planten in staat om samen te groeien en zo ondersteunen we de biodiversiteit. Dus, zolang we een intacte grasmat kunnen behouden, zijn er minder onkruiden en is er geen behoefte aan chemische pesticiden.


Meer weten over het mengsel EUROGRASS Silhouette?

https://www.dsv-zaden.nl/sorte/5944


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER