Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Projectenparade: spelen met hoogte

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, woensdag 8 mei 2024
157 sec


Het aanlegseizoen is alweer van begonnen en waarschijnlijk zijn er alweer vele mooie projecten van start gegaan. Vakblad De Hovenier kijkt in deze projectenparade nog even terug op wat er gerealiseerd is in de sector. Een gemene deler in de meeste projecten is het spel met hoogte.

De hoogtelijnen in de beplanting accentueren de woning.
De hoogtelijnen in de beplanting accentueren de woning.

Thomas & Hoogkamp Hoveniers koos in zijn ontwerp voor spannende hoogteverschillen. De woning werd 40 cm boven de garage en het maaiveld geplaatst; dat kon doordat de hoveniers volledige vrijheid kregen bij het tuinontwerp én voor de bouw al bij het project betrokken waren. Hierdoor staat de woning als het ware op een verhoging, waardoor deze mooi tot zijn recht komt. Omdat de tuin zich in het open landschap bevindt, zijn de meeste elementen bij het huis geplaatst. Hoe verder je van het huis af komt, des te rustiger en opener de tuin wordt, waardoor hij mooi bij het landschap aansluit. Een van de elementen links van de woning is een steil talud. Dit talud is gebruikt om een mooie trap te maken van oud-Hollandse tegels van Dikkenberg.

Het talud, met oud-Hollandse tegels van 120 bij 120 bij 12 cm, toont het verloop van de hoogte.

Talud voor poppodium Breda Mezz

Ook in Breda werd er een talud gecreëerd, ditmaal door Van Helvoirt Groenprojecten voor het poppodium Breda Mezz. Dankzij de hoogte van het talud wordt de Mezz op een mooie manier geïntegreerd in het straatbeeld, door de optisch zachte overgang van straathoogte naar talud naar gebouw. De architect heeft er bewust voor gekozen om de vloeiende lijnen in het groene talud te houden, zodat dit aansluit bij het poppodium.
De heuvel is opgebouwd uit waterretentiekratten en kratten die gevuld zijn met substraat. Er is gekozen voor kratten om de stabiliteit van de heuvel te waarborgen. Door het toepassen van waterretentiekratten is beregening niet meer nodig. De beplanting heeft toegang tot het in de kratten opgeslagen regenwater een duurzame oplossing, én vandalismebestendig, niet onbelangrijk bij een uitgaansgelegenheid. De met substraat gevulde kratten creëren een optimale groeiruimte voor de beplanting, voor een lange levensduur.


De horizontale hoogtelijnen contrasteren mooi met de verticale van de Mezz (achtergrond).

Nieuwe tuin in Leersum dankzij valwind

Door een valwind in 2021 raakte de eigenaar van deze tuin in Leersum 35 bomen kwijt. De tuin werd daarna geheel opnieuw ontworpen, met twee opdrachten: het moest opnieuw een bostuin met vijver worden, en het verloop van 2,5 meter in het perceel moest mooi worden gebruikt. Bovendien wilde de eigenaar graag privacy. Mocking Hoveniers zorgde daarvoor. De groene onderdelen van deze tuin zorgen voor privacy en voor een afwisselend beeld in bloeikleuren, bloeitijden en bladstructuren.
De tuin is niet alleen de moeite waard om naar te kijken, maar ook om lekker in te ontspannen. Vooral het verhoogde terras met modern Trendhout-buitenverblijf is daarvoor geschikt. Vanuit dat hoogtepunt gezien ligt de tuin aan je voeten, met centraal de vijver met stapstenen, vlonder en waterschalen.


Links- of rechtsom naar het terras: klimmen zul je, dankzij het hoogteverschil van 2,5 meter in deze tuin.

Rechte horizontale lijnen verbinden tuin en woning

Deze tuin met verschillende hoogtes is een inspirerend project van Outlook Groenprojecten. In deze tuin zijn de hoogteverschillen prachtig verwerkt in een symmetrisch geheel. Naast de hoogteverschillen is er veel aandacht besteed aan de beplanting. Wintergroene planten, grassen, bomen en andere rustige beplanting wisselen elkaar af en creëren een prachtige groene oase. De planten zijn zorgvuldig gekozen om het geheel compleet te maken en de tuin het hele jaar door kleur te geven. Het resultaat is een harmonieus geheel, waarin de hoogteverschillen en de beplanting perfect in balans zijn. Het is een tuin waarin je heerlijk kunt ontspannen en genieten van de rust en schoonheid om je heen.


De hoogtelijnen in de beplanting accentueren de woning.

Tuin aan de voet van de Cunerakerk

Een vlakke tuin, maar toch passend bij ons hoogtethema? Zeker, want Tuinontwerper Tanja Kraal van hoveniersbedrijf De Groene Kraal ontwierp een bijzondere tuin in Rhenen, als eindopdracht voor de stage van haar opleiding aan de OntwerpAcademie. De tuin ligt aan de voet van de stuwwal de Grebbeberg en de 82 meter hoge toren van de Cunerakerk in Rhenen.

Er was geen herkenbaar concept meer in de oude tuin en de zichtlijnen waren overwoekerd. Als basis voor het nieuwe ontwerp van de tuin werd inspiratie geput uit het ontwerp van de kerk. Een pad door de tuin met stapstenen en Padvast-halfverharding verwijst naar de wenteltrap van de toren. Met de 'trap' is er een hoogte-element in het ontwerp gebracht zonder fysieke hoogteverschillen.

In de beplanting zijn drie sfeerkamers te herkennen. Dicht bij het huis is met restanten van de oude stadsmuur een warme sfeer gecreëerd, met een loungebank en veel mediterrane planten. In het middenstuk is de sfeer speels door de grote magnolia en de toepassing van veel grassen en een wildbloemenmengsel van Cruydt-Hoeck. Het derde deel van de tuin wordt gedomineerd door drie hoge naaldbomen met uilen, twee berken en een takkenhaag. Vanaf een halfhoog terras is er vrij zicht op de uiterwaarden en de Rijn.


Het door de wenteltrap geïnspireerde pad. Ook herkenbaar zijn de drie sfeerkamers.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER