Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Tuinontwerper, laat die trends nou even los

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dolf Houtman eigenaar OntwerpAcademie, vrijdag 1 maart 2024
111 sec


Tuinontwerpers zouden wars moeten zijn van trends. Onlangs kreeg ik de vraag iets te vertellen over materialen en trends. Maar ik draai 'm liever om: wat is de taak van een tuinontwerper en hoe zou hij zich moeten opstellen als het om materialen gaat?

Dolf Houtman van OntwerpAcademie
Dolf Houtman van OntwerpAcademie

Niet-professionele ontwerpers, particulieren, kijken naar trends, met als gevolg dat je op het moment in bijna elke nieuwe tuin een overkapping aantreft. Eerdere trends waren leibomen, schanskorven en ga zo maar door. Wie trends volgt, is meestal niet duurzaam bezig. Dat is mijn eerste bezwaar. Dat staat ook haaks op wat je in de markt hoort. Enerzijds spreekt men over bijen, vlinders en biodiversiteit en tegelijkertijd is er die focus op materialen.

Verharden van de tuin

Al met al worden tuinen heel erg verhard. Hiermee doel ik niet alleen op tegels, maar ook op de overkappingen, de schaduwdoeken; er wordt allerlei materiaal in die tuinen geslingerd. Terugkijkend naar de jaren zestig en zeventig waren die eenvoudige tuinen met een terrasje en een grasveldje met daaromheen een bloemenborder, veel groener en zachter dan de tuinen van nu, die we volplempen met allerlei materialen.


Ontwerpers hebben in hun opleiding geleerd om materialen in te zetten om hun ontwerpideeën uit te drukken. Zo'n professional begint niet aan de achterkant, maar vraagt zich af welk verhaal de omgeving te vertellen heeft, wat de geest is van die plek. Je probeert het wezen van die ruimte zichtbaar te maken. Vervolgens kijk je naar welke materialen je nodig hebt om dat te doen. Hard of zacht? Planten of een overkapping? En hoe kan ik dit het beste aanbrengen om te zorgen dat het ontwerpidee goed wordt uitgedrukt? Negen van de tien keer kom je dan tot hele andere oplossingen.

Verder dan functies

Deze aanpak gaat verder dan wanneer je vanuit functies denkt; er moet een terras in, een overkapping en een vijver. Die komen er toch wel, maar de ontwerper doet dat in samenhang met wat er op die plek aan de orde is. De best passende materialen volgen dan als vanzelf uit dat verhaal.
Ontwerpers zijn in staat om ervoor te zorgen dat de wens om meer biodiversiteit in de tuin op een integrale manier opgenomen wordt in het hele plan. Met een goed ontwerp is het niet per se nodig om voorzieningen te treffen als vogel- of egelhuisjes. Ze komen dan toch wel. En een paar bomen zijn een veel betere oplossing dan zo'n overkapping; dat scheelt bovendien geld. Ook als er een groen dak op zit. Als zo'n overkapping moet, zorg dan dat deze zo in het verhaal wordt geplaatst, dat het klopt. Geen lompe hokken, maar doordachte materialen en afmetingen en min of meer onzichtbaar doordat deze wegvallen in de beplanting.


Als we er nu met z'n allen voor zorgen dat we minder met trends meegaan en meer onze verhalen baseren op wat er op zo'n plek speelt, dan wordt het ontwerpwerk leuker, duurzamer en interessanter

Als we er nu met z'n allen voor zorgen dat we minder met trends meegaan en meer onze verhalen baseren op wat er op zo'n plek speelt, dan wordt het ontwerpwerk leuker, het beeld interessanter en bovendien is dat een stuk duurzamer.

Podcast

Op De Groene Sector Vakbeurs, het walhalla van alle nieuwe trends, hebben wij een podcast opgenomen met Dolf Houtman over zijn gereserveerde houding ten opzichte van trends.

LEES OOK



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER