Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuwe accudoorslijpmachine Husqvarna: dieper, sterker en trillingsarmer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, vrijdag 12 januari 2024
115 sec


De K 540i nader bekeken

Met de K 540i bracht Husqvarna dit najaar een pittige accu-gevoede doorslijper op de markt. Dankzij een slank ontwerp en laag gewicht laat de machine zich gemakkelijk optillen, bedienen en manoeuvreren tijden het werken. De Husqvarna combineert dit met een uitzonderlijk laag trillingsniveau aan beide handgrepen.

De Husqvarna K 540i met BLi300-accu
De Husqvarna K 540i met BLi300-accu

Dit is de ideale accu-aangedreven machine voor lichtere betonslijptaken. Het blad heeft een diameter van 267 mm, waarmee je tot 100 mm diep steenachtig materiaal kunt zagen. De machine is geschikt voor zowel droog als nat zagen. Voor dat laatste is hij uitgerust met een Gardena-koppeling en een vacuümhulpstuk. Voor zowel hoveniers als stratenmakers is het een veelzijdige tool, wat te danken is aan de uitstekende vermogen-gewichtsverhouding. Je kunt er snel en efficiënt betonnen tuinplaten, graniet, dakpannen en vloertegels mee zagen. Door het goede zicht op het speciaal ontwikkelde diamantblad kun je er kaarsrechte sneden mee maken. Volgens insiders komt dat doordat de machine zich goed laat sturen.

BLi-systeem

Husqvarna gebruikt bij de K 540i-doorslijpmachine accu's van het BLi-systeem om de borstelloze, dus onderhoudsarme motor aan te drijven. 'Hierdoor kunnen hoveniers en stratenmakers die dit universeel uitwisselbare systeem al gebruiken, zich beperken tot de aanschaf van de K 540i-body. Dit type Li-ionaccu's beschikt over een actieve koeling; ze worden aan zijkant van de machine geplaatst. Husqvarna adviseert minimaal te werken met de BLi200x/B220- of de BLi300/B330-accu's van 36 volt. De laatste accu, bijvoorbeeld, heeft een vermogen van 320 Wh en een capaciteit van 9,4Ah en is geschikt voor snelladen. De zijplaatsing van de blokaccu brengt de machine prachtig in evenwicht voor de gebruiker. Het blijft lastig om aan te geven hoelang je op één acculading kunt werken. Naast de gebruikte accu hangt dat sterk af van de gebruiksomstandigheden. Overigens vormen vochtige omstandigheden geen beperking bij het gebruik. Deze K 540i en de accu's hebben een ipx4-classificatie. Dat betekent dat ze regenwaterbestendig zijn en dat je ze met een gerust hart mag afspoelen en reinigen met water.


Laag trillingsniveau

De K 540i blijkt een stukje sterker te zijn dan zijn voorganger, de K 535i. Er passen namelijk 4 cm grotere bladen op, waarmee de machine 3 cm dieper kan zagen. Hiertoe ontwikkelde Husqvarna nieuwe diamantbladen voor droog en nat zaagwerk. Bij calamiteiten laat de X-Halt-bladbreukfunctie de elektromotor binnen enkele seconden stilstaan. Die motor komt na het inschakelen van de machine in beweging zodra je de traditionele bediening aan de handgreep achter inknijpt. Het blad komt dan geleidelijk op toeren, wat uiteraard veiliger is en bovendien energie spaart. Zodra je de bediening met je rechterhand loslaat, treedt de automatische elektrische bladrem in werking.
Deze machine laat zich nog het best vergelijken met de iconische Husqvarna K 770, een benzineversie. Husqvarna heeft dus veel aandacht besteed aan de ergonomie van zijn nieuwe K 540i-doorslijpmachine. Verder heeft Husqvarna kans gezien het trillingsniveau aan zowel de achterhandgreep achter als de beugel tot een minimaal niveau terug te brengen. De achterhandgreep van de slechts 4,17 kilo wegende slanke machine heeft een trillingsniveau van 2,4 m/s2 (RH). Voor de beugel in je linkerhand is dat 3,7 m/s2.


Over trillingen

De blootstelling aan trillingen wordt berekend in verhouding tot een gestandaardiseerde dagelijkse blootstellingswaarde in een referentieperiode van acht uur A(8). Wanneer een gebruiker wordt blootgesteld aan trillingen A(8) die de blootstellingswaarden van het actieniveau van 2,5 m/s² overschrijden, is de werknemer verplicht een risico-evaluatie (RI&E) te houden en de nodige controlemaatregelen te treffen. Zie voor meer informatie www.husqvarna.com/nl/informatie-over-trillingen/ en de richtlijn 2002/44/EG, evenals de wetgeving van de lidstaten.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER