Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Tariefschaamte

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 21 november 2023
83 sec


Ik moet u iets bekennen. U denkt misschien dat die oude boomer die altijd achteraan in Vakblad De Hovenier staat zich nergens voor schaamt. Nee, is daarop mijn antwoord. Ik heb last van talloze kleine en grote schaamtes. Het laatste jaar is daar vlieg- en biefstukschaamte bij gekomen.


Helaas voor het klimaat, heb ik dat niet in ernstige mate. Mijn zomervakantie van dit jaar was gepland op maximaal één dag rijden per auto vanaf mijn huis, maar toen weerman Gerrit Hiemstra op het 8 uur journaal een dreigend wolkje tevoorschijn toverde boven Noord-Frankrijk, hebben we toch maar het vliegtuig genomen naar Zuid-Italië. Waar het vervolgens weer veel te heet was, maar dat is informatie voor een nieuwe column. Ik moest aan mijn eigen kleine en grote schaamtes denken toen ik pasgeleden op een hoveniersbijeenkomst was. Altijd als er meer dan drie of vier hoveniers bij elkaar zijn, gaat het al gauw over uurtarieven.

Toen de dagvoorzitter de vraag gooide: wat is jullie uurtarief begon het bieden? Het leek wel Sotheby's: 35, 40, 45, 50, 55

Toen de dagvoorzitter de vraag stelde: wat is jullie uurtarief, begon het bieden? Het leek wel Sotheby's: 35, 40, 45, 50, 55. In een hoog tempo werd er tegen elkaar opgeboden, net alsof er een waardevol kunstwerk op het podium stond. En toen een -waarschijnlijk te eerlijke- hovenier zijn vinger opstak met een bod van 35 euro, werd daar meteen heel meewarig naar gekeken. Een beetje macho gedrag, dat tegen elkaar opbieden. Natuurlijk is een goede uurprijs een superbelangrijke hoeksteen onder een vitaal bedrijf, maar zeker niet de enige.

Hoeveel declarabele uren kun je maken en zijn de offertes die jij uitbrengt wel realistisch, hoe zit het met jouw faalkosten en de marge kunt maken op plantgoed en andere materialen

Hoeveel declarabele uren kun je maken en zijn de offertes die jij uitbrengt wel realistisch? Hoe zit het met jouw faalkosten en de marge die je kunt maken op plantgoed en andere materialen? Dat geheel bepaalt of jouw bedrijf aan het eind van het jaar een positief resultaat kan laten zien, en niet alleen de eenzijdige focus op de uurprijs. Ik snap overigens die discussie wel. Er zit ook een terechte angst onder. In de vorige editie van dit vakblad kopte onze nieuwe rubriek 'De Stelling': 'Met een tarief van 60 euro gaan er faillissementen vallen.' Ik ben bang dat daar wel iets van waarheid in zit. De laatste jaren zijn heel goed geweest voor de sector, maar dat blijft natuurlijk niet eeuwig zo.


LEES OOK
Ludieke online serie over 'tegelschaamte'
20-10-2023 | NIEUWS
29 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER