Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Verplichte opleiding bij werken met PUR en kitten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 19 september 2023
66 sec


Voor professionele gebruikers die werken met polyurethaanlijmen (PUR-schuim) en andere afdichtingsmiddelen zoals kit is vanaf 24 augustus 2023 een nieuwe verplichting van kracht. Als je deze materialen gebruikt binnen je bedrijf moet je beschikken over een speciale opleiding en bijbehorend certificaat om dit te kunnen aantonen.

Naast de bekende PUR-schuimbusjes kan het ook gaan om lijmen en lakken die diisocyanaten bevatten
Naast de bekende PUR-schuimbusjes kan het ook gaan om lijmen en lakken die diisocyanaten bevatten

PUR-schuim bevat diisocyanaatverbindingen, die worden beschouwd als potentieel gevaarlijke stoffen die onder andere astma en allergieën kunnen veroorzaken. Volgens de Europese REACH-wetgeving is het daarom vanaf 24 augustus 2023 verboden om met producten te werken die diisocyanaatverbindingen bevatten, tenzij je een speciale opleiding hebt gevolgd. Sinds 2022 zijn fabrikanten ook verplicht om deze informatie op alle etiketten van producten met deze chemische verbindingen te vermelden. Deze stoffen worden met name aangetroffen in PUR-schuimbussen en schuimproducten die worden gebruikt voor isolatiedoeleinden, maar ze kunnen ook voorkomen in lijmen en lakken.

Volgens de Europese REACH-wetgeving is het daarom vanaf 24 augustus 2023 verboden om met producten te werken die diisocyanaatverbindingen bevatten, tenzij je een speciale opleiding hebt gevolgd

Wanneer geldt de opleidingsverplichting?

Het geldt alleen voor producten waarin meer dan 0.1% diisocyanaten zit. Het is belangrijk om te weten dat de training alleen geldt voor medewerkers die PUR, kitten en vernissen aanbrengen en/of aanmaken. Voor het bewerken van uitgeharde PUR en kitten hoef je geen opleiding te hebben gevolgd, omdat je hier niet wordt blootgesteld aan diisocyanaten. De opleidingsplicht geldt iedere vijf jaar. Het etiket en het veiligheidsinformatieblad van het product moet duidelijk maken of de opleidingsplicht geldt voor dat product.


Opleiding volgen

Voor 5 euro kun je toegang krijgen tot het opleidingssysteem van de Europese vereniging van diisocyanaat-producenten. Het systeem is te vinden op https://www.safeusediisocyanates.eu/nl/ en biedt twee opties: een e-learningprogramma en de mogelijkheid om een klassikale training te volgen. Totale kosten zijn € 5,- per opleidingscertificaat (+ € 10,- administratiekosten per factuur). Als alternatief kun je er ook voor kiezen om te gaan werken met alternatieve PUR-schuimen en kitten waarin minder dan 0,1% diisocyanaten zit. Hierover kun je in gesprek met je leverancier.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER