Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De kracht van groen: ademen dankzij de tuinplant

INGEZONDEN MEDEDELING
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arno Peeters, zondag 13 augustus 2023
105 sec


Bij het denken aan luchtvervuiling, zien velen van ons immense fabrieken met rokende schoorstenen of drukke snelwegen vol auto's. Maar wist je dat de oplossing voor een betere luchtkwaliteit dichter bij huis ligt dan je misschien denkt? De tuinplant biedt een unieke kans om bij te dragen aan een gezondere lucht en bevordering van biodiversiteit. Lees verder en ontdek hoe jij als hovenier het verschil kunt maken.


De relatie tussen groen en luchtkwaliteit
Luchtverontreinigende stoffen worden dagelijks uitgestoten door voertuigen, industrie en huishoudens. Deze verontreinigende stoffen hebben niet alleen invloed op het milieu, maar ook op onze gezondheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat groene ruimtes een buffer kunnen vormen tegen deze schadelijke stoffen.

Planten hebben het unieke vermogen om CO2 op te nemen en om te zetten in zuurstof door fotosynthese. Maar dat is niet alles; ze kunnen ook veel voorkomende luchtverontreinigende stoffen zoals stikstofdioxide en fijnstof opvangen en vasthouden op hun bladeren en schors. Hierdoor fungeren ze als natuurlijke luchtfilters.

Het wonder van de tuinplant
Je vraagt je misschien af hoe een tuin, in vergelijking met grote bossen en parken, echt een verschil kan maken. Het antwoord ligt in het gezegde: "vele kleintjes maken één groot." Stel je een wijk voor waar elke tuin weelderig groeit met inheemse tuinplanten, bloemen en bomen. Al deze tuinen samen kunnen een significant verschil maken in de luchtkwaliteit van die omgeving.

Biodiversiteit: meer dan alleen luchtfiltering
Terwijl de tuinplant ons helpt ademen, spelen ze ook een cruciale rol in het bevorderen van biodiversiteit. Biodiversiteit verwijst naar de verscheidenheid van leven in een bepaald gebied. Hoe meer variatie in planten, hoe meer verschillende soorten dieren, zoals vogels, insecten en zoogdieren, aangetrokken worden.


• Voedselbron: Veel tuinplanten, vooral inheemse, bieden voedsel voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Zonder deze bestuivers zouden veel van de voedingsmiddelen die wij dagelijks consumeren, zoals fruit en groenten, schaars zijn.
• Schuilplaats: Struiken, bomen en andere tuinplanten bieden schuilplaatsen voor verschillende dieren. Hier kunnen ze rusten, zich voortplanten en beschermen tegen roofdieren.
• Natuurlijke bestrijding: Een diverse tuin en dus de tuinplant trekt nuttige insecten aan die helpen bij de bestrijding van plagen. Hierdoor kun je minder vertrouwen op chemische bestrijdingsmiddelen.


De verborgen kracht van de tuinplant
Je hebt het vast al eens gemerkt: een wandeling door een goed onderhouden tuin kan wonderen doen voor je gemoedstoestand. Niet alleen vanwege de schoonheid, maar ook omdat tuinplanten stilletjes werken om onze leefomgeving te verbeteren. Laten we dieper duiken in de wereld van de tuinplant en de vele voordelen die ze bieden.

Jouw rol als hovenier
Nu je de impact van de tuinplant op luchtkwaliteit en biodiversiteit kent, ligt de bal in jouw hof. Jij hebt de unieke kans om bewustwording te creëren bij je klanten. Adviseer inheemse planten die geschikt zijn voor het lokale ecosysteem. Promoot tuinontwerpen die diversiteit in gedachten hebben. En bovenal, blijf leren en jezelf informeren over de nieuwste ontwikkelingen in duurzaam tuinieren.

In een tijd waarin klimaatverandering en verlies van biodiversiteit centraal staan in wereldwijde discussies, kunnen tuinen dienen als een groene oase van hoop. En jij, als hovenier, speelt een centrale rol in deze groene revolutie.


Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van vakblad De Hovenier.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER