Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Plenty werk, maar toch bezorgd

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 6 september 2023
83 sec


Vraag aan hoveniers hoe zij de laatste jaren hebben ervaren en je zult over het algemeen positieve verhalen horen. Het lijkt wel of de hausse die is ontstaan door de coronapandemie in het hovenierswereldje nog steeds gaande is. Dat is mooi, natuurlijk. Fantastisch dat wij als branche klaarblijkelijk zo belangrijk gevonden worden door de consument dat daarvoor de portemonnee getrokken wordt. Als vakblad kunnen wij alle mooie verhalen opschrijven, dat we zo van groen houden of dat het zo belangrijk is om onze steden en dorpen te vergroenen, maar aan het einde van de rit moet er wel iemand bereid zijn om de rekening op te pakken en te betalen. Tot nu toe lijkt dat geen probleem te zijn, al helemaal niet voor de grotere hoveniersbedrijven, die ook werken voor overheden. Door de schaarste aan arbeid is de markt in een paar jaar veranderd in een absolute verkopersmarkt. Er komen nog steeds aanbestedingen op de markt, maar het aantal inschrijvers is vaak opvallend laag.


Dit vakblad bestaat een jaar of vijf en de uurtarieven zijn in die periode zo ongeveer verdubbeld

Ook voor de particuliere markt is het hoofdzakelijk hosanna, maar de eerste wolkjes lijken zich samen te pakken boven de sector. Niet iedereen kan de enorme kostenstijgingen doorbereken aan de consument. Dit vakblad bestaat een jaar of vijf en de uurtarieven zijn in die periode zo ongeveer verdubbeld. Logisch: werknemers worden geconfronteerd met een dubbelcijferige inflatie en stemmen daar terecht hun looneisen op af. Wat voor lonen geldt, geldt helaas ook voor materialen en machines. Tuinen zijn daarmee heel veel duurder geworden. Veel particulieren hebben hier waarschijnlijk geen problemen mee en zullen de prijsstijgingen begrijpen en accepteren, maar er komt een moment dat de consument njet roept.

Ook voor deze doelgroep komt het moment dat ze twee keer gaan nadenken als ze geconfronteerd worden met uurtarieven boven de 50 euro

Ook hiervoor geldt dat de kruik net zo lang te water gaat tot hij barst. De gemiddelde hoveniersklant is waarschijnlijk een goed verdienende tweeverdiener die wel iets te makken heeft. Maar ook voor deze doelgroep komt het moment dat ze twee keer gaan nadenken als ze geconfronteerd worden met uurtarieven boven de 50 of 60 euro. Ik las dit weekend een analyse over de situatie in de horeca. Daar lijkt iets vergelijkbaars aan de hand. De terrassen, restaurants en cafés zitten vol, maar er zijn desondanks opvallend veel faillissementen. Ook deze sector lijkt de enorme kostenstijgingen niet altijd te kunnen doorberekenen aan de markt.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER