Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Top 10 opvallende heesters voor de hovenier

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ronald Houtman, woensdag 27 september 2023
272 sec


Aan de rand van Boskoop ligt de handelskwekerij van Antoon Rijnbeek. In 1977 door de vader van Antoon gestart, is deze nu uitgegroeid tot een handelskwekerij met een modern sortiment, uitsluitend gericht op levering aan hoveniers. Plantenliefhebber Antoon stelt zijn top 10 voor.

Vitex agnus castus: heeft wel wat weg van de populaire Buddlejas, maar slanker én meer geurende bloemen dan de vlinderstruik.
Vitex agnus castus: heeft wel wat weg van de populaire Buddlejas, maar slanker én meer geurende bloemen dan de vlinderstruik.

Antoon is de tweede generatie in het bedrijf. Eind jaren '90 nam hij het bedrijf over van zijn vader, die het in 1977 stichtte. Oorspronkelijk richtte het bedrijf, dat toen nog A.N.M. Rijnbeek heette, zich op de teelt voor en verkoop aan tuincentra. Maar door schaalvergroting, centrale inkoop en meer rechtstreekse inkoop bij kwekers, nam deze handel af. Rijnbeek ging zich meer richten op hoveniers. In eerste instantie bestond het pakket uit bomen en heesters. Maar de vraag naar vaste planten werd steeds groter en van lieverlee werden deze aan het sortiment toegevoegd. Tegenwoordig is het toeleveren van een totaalpakket planten de specialisatie van Antoon Rijnbeek Handelskwekerij.
Het Boskoopse bedrijf is circa vijf hectare groot, waarvan vier herctare 'bekweekt' is. De helft hiervan bestaat uit teelt in de vollegrond, de andere helft is teelt in container. De tien personeelsleden zetten zich dagelijks in om kwaliteitsproducten te kweken, in te kopen en bij de klanten af te leveren.


In de loop der jaren heeft het bedrijf veel vertrouwen bij klanten opgebouwd

Totaalpakket voor hoveniers

Antoon Rijnbeek Handelskwekerij levert totaalpakketten aan hoveniers, variërend van eenmansbedrijven tot grote, landelijk opererende hoveniersbedrijven. En het maakt niet uit of het om orders van een kist of een vrachtwagen vol gaat. Het gehele sortiment, of het nu bollen, knollen, vaste planten (inclusief siergrassen en waterplanten), coniferen, heesters of bomen gaat, kan worden geleverd.
In de loop der jaren heeft het bedrijf veel vertrouwen bij klanten opgebouwd. 'In de regel mailen onze klanten de lijsten met planten die ze zoeken, waarmee wij aan de slag gaan. De klanten weten dat het leveren van kwaliteit erg belangrijk is voor ons, dus ze kunnen volstaan met het sturen van lijsten,' aldus Rijnbeek. 'We hebben regelmatig contact met onze klanten en streven naar volledige levering van het bestelde. Als iets niet geleverd kan worden, zullen we dit nooit zomaar vervangen. We koppelen steeds terug naar de klant om te vragen of iets vervangen mag worden.'


Aflevering op locatie

Orders die voor donderdag 12.00 uur worden besteld, worden de week erna vanaf woensdag afgeleverd. De planten kunnen bij de klant worden afgeleverd, maar in de meeste gevallen worden de bestellingen bij de plantlocatie afgeleverd. Natuurlijk kan de klant de bestelling ook zelf afhalen, maar door de geboden service van afleveren komt dit niet vaak voor. Met deze werkwijze, gestoeld op vertrouwen in/en kwaliteit is Antoon Rijnbeek Handelskwekerij een toonaangevende leverancier van hoveniers.


Liefde voor planten

Dat Antoon Rijnbeek Handelskwekerij een breed sortiment van hoge kwaliteit kan leveren, komt deels voort uit het feit dat Antoon Rijnbeek en rechterhand Marvin Kleijn ook plantenliefhebbers zijn. Een top 10 van opvallende heesters werd voor vakblad De Hovenier samengesteld.


Buddleja davidii BUTTERFLY TOWER ('Tobud1305')

Buddleja davidii BUTTERFLY TOWER ('Tobud1305')

De vlinderstruik is al vele decennia bijzonder populair, maar de laatste twintig jaar werd vooral ingezet op compactere rassen, waarvan 'Blue Chip' en 'White Ball' goede voorbeelden zijn. BUTTERFLY TOWER is ook een vrij compact ras, maar de plant heeft een duidelijk opgaande groeiwijze, wat hem onderscheidt van andere Buddleja's. De warm paarsroze bloempluimen zijn steeds een blikvanger in de tuin. De bloemen geuren zoet en trekken veel bijen en vlinders aan.


Calycanthus raulstonii 'Aphrodite'

Calycanthus raulstonii 'Aphrodite'

Een vrij nieuwe heester die ontstond uit kruisingen tussen de Amerikaanse specerijstruik Calycanthus occidentalis en de Chinese Calycanthus Chinensis. Het resultaat is een gezonde, sterke heester met groot, frisgroen blad. De bloemen, die vanaf mei tot in september voortdurend verschijnen, zijn ruim acht centimeter groot en schitterend purperrood. Met enige fantasie hebben ze wel iets weg van magnoliabloemen. De plant is volledig winterhard en een sieraad in elke tuin.


Cornus kousa 'Milky Way'

Cornus kousa 'Milky Way'

De van origine Oost-Aziatische Cornus kousa is een sterkere tuinplant dan de Amerikaanse Cornus Florida. 'Milky Way' is een sterke, breed opgaand groeiende struik die uiteindelijk meerdere meters hoog kan worden. In het late voorjaar kan de plant volledig bedekt zijn met (crème)witte bloemen. De witte 'bloembladen' zijn eigenlijk geen bloembladen, maar schutbladen. In het hart is een klein bolletje met nog kleinere, afzonderlijke bloemen. Een 'Milky Way' in volle bloei ziet er zeer spectaculair uit.


Diervilla sessilifolia 'Butterfly'

Diervilla sessilifolia 'Butterfly'

Lange tijd werd Diervilla afgedaan als een wat saaie plant, alleen geschikt voor het openbaar groen. Maar de laatste jaren groeit de populariteit van Diervilla. En dat is geheel terecht, want het zijn mooie en vooral zeer bruikbare planten die ook veel warmte en enige droogte tolereren. 'Butterfly' is een gezonde, bossig groeiende heester. In de zomer verschijnen de dichte trossen gele bloemen die uitzonderlijk goed door bijen en hommels worden bevlogen. 'Butterfly' is een betrouwbare heester en zeer geschikt om in groepen of plantvakken toe te passen.


LEES OOK

In het gigantische hortensiasortiment is dit een opvallende verschijning

Hydrangea macrophylla 'Merveille Sanguinea'

Hydrangea macrophylla 'Merveille Sanguinea'

In het gigantische hortensiasortiment is dit een opvallende verschijning. Deze cultivar, al in 1939 ontstaan, vormt een bolronde struik tot ongeveer 1,25 meter hoogte. De takken zijn vrij kort en stevig. De bloemen zijn rood, wat al vrij opvallend is. Maar de plant steelt vooral de show met het donkerkastanjebruine blad. Dit vormt een mooie achtergrond voor de bloemen. En in het najaar kleurt het glanzend dieprood. Een oude cultivar die dus nog steeds een plaats in het moderne sortiment opeist.
Hoewel de Naamlijst van Houtige Gewassen 'Merveille Sanguinea' als juiste naam aangeeft, ligt het voor de hand dat de Franse naam 'Merveille Sanguine' correct is.


Indigofera heterantha

Indigofera heterantha

Deze ondergewaardeerde heester komt van origine uit de Himalaya. De plant groeit daar in de volle zon, vaak in stenige grond. Het is dan ook een echte zon-/warmteminner. De plant groeit met stevige, schuin omhoog groeiende takken met daaraan sierlijk geveerde bladeren. Ieder blad bestaat uit 15 tot 21 kleine deelblaadjes, wat de plant een mooie structuur geeft. In de zomer groeien opstaande bloemtrossen met helderroze bloemen vanuit de bladoksels langs de twijgen. De plant heeft een frisse uitstraling en een mooie structuur. Voldoende redenen om vaker toe te passen.


Itea virginica 'Henry's Garnet'

TItea virginica 'Henry's Garnet'

De Nederlandse naam 'bloemwilg' voor Itea virginica verwijst naar de gelijkenis van het blad met dat van een wilg. Maar in tegenstelling tot wilgen bloeit I. Virginica niet met katjes, maar met opvallende bloemen. In juni verschijnen lange, hangende trossen met kleine, crèmewitte bloemen die zoet geuren. Maar de bloei, die relatief kort duurt, is niet de belangrijkste sierwaarde van 'Henry's Garnet'. De grootste troef bewaart de plant voor de herfst. De bladeren kleuren dan wekenlang oranjerood tot diep purperrood voordat ze afvallen. Met name in plantvakken is dit spectaculair.


Leycesteria formosa 'Purple Rain'

Leycesteria formosa 'Purple Rain'

Een fors groeiende heester die met vele, opvallend groene twijgen, vanuit de basis breed omhoog groeit. Uiteindelijk wordt de plant zo'n twee meter hoog. Vanaf juli tot in september verschijnen de hangende bloemtrossen die bestaan uit donkerpaarse schutbladen waartussen witte, klokvormige bloemen hangen. Dit vormt, samen met het frisse heldergroene blad, een mooi contrast. Na de bloei volgen purperzwarte bessen, die eveneens mooi kleuren bij de donkerpaarse schutbladen. De aparte bloei en vruchten geven de plant een exclusieve uitstraling.


Vaak is er in het najaar een rijke tweede bloei

Physocarpus opulifolius LITTLE JOKER

Physocarpus opulifolius LITTLE JOKER ('Hoogi021')

In het inmiddels grote sortiment Physocarpus is LITTLE JOKER een opvallende verschijning. De plant, die ongeveer 1,5 meter hoog en breed wordt, is duidelijk compacter dan bekende cultivars zoals 'Diabolo'. Ook heeft LITTLE JOKER veel kleiner en smaller blad. Dit is donkergroen met een zwartbruine gloed. De vrij kleine bloemtuilen met witte bloemen openen in mei en juni. Vaak is er in het najaar een rijke tweede bloei. Vanwege de minder wilde groei is LITTLE JOKER veel bruikbaarder in tuinen dan de fors groeiende cultivars.


Vitex agnus-castus

Vitex agnus-castus

Sierlijke struik met drietallig blad dat uit smalle deelblaadjes bestaat. Dit geeft de plant een luchtig uiterlijk. Bij wrijven verspreiden de planten een aangenaam kruidige geur. Vanaf half augustus openen de helder violetblauwe bloemen in opstaande trossen. De prachtige kleur is goed te combineren in ontwerpen. Deze laatste plant in de top 10 is er een die we 'dankzij' klimaatverandering in onze tuinen kunnen toepassen. Werd de plant dertig jaar geleden als niet-winterhard beschouwd, inmiddels kan Vitex agnus-castus zonder problemen in onze tuinen worden toegepast.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER