Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Brandnetels, Boterbloemen en herbruikt Beton

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 5 juni 2023
98 sec


Net terug van de mooiste en waarschijnlijk ook meest beroemde tuinshow ter wereld: de Chelsea Flower Show. Ongeveer twee maanden geleden plaatsten wij een oproep op onze website voor mensen die met ons mee wilden gaan naar dit bijzondere evenement. Nou, dat hebben we geweten: onze mailbox ontplofte bijna. De gelukkige lezer die werd gekozen, was hovenier en tuinarchitect Mark Vlasman van Florissant Tuinen in Oosterhout. Aan hem de opdracht om onze gezamenlijke observaties af te stemmen op de smaak en voorkeuren van de gemiddelde Nederlandse consument. Natuurlijk bestaat die consument niet, en veel van de tuinen die te zien zijn in Londen zijn waarschijnlijk te hoog gegrepen voor de gemiddelde Nederlandse (en Engelse) smaak. De tuinen die je op de Chelsea Flower Show kunt bewonderen hebben ook niet als doel om klakkeloos overgenomen te worden. Maar de manier waarop materialen en specifieke planten worden toegepast, zegt natuurlijk wel iets over de heersende trends. In feite gingen we beiden eigenlijk op pad met het idee dat we vooral naturalistische tuinen voorgeschoteld zouden krijgen. Al met al bleek dat zeker niet de belangrijkste trend te zijn die wij hebben waargenomen. De belangrijkste trend was veel eerder het gebruik van hergebruikte materialen: bestrating en tuinmuurtjes gemaakt van oude stukken beton of grof puingranulaat, waarin de oude bakstenen nog te herkennen zijn. Minimalistische tuinen of tuinen met strakke haagjes van buxus of taxus waren zelfs helemaal niet aanwezig.


De tuinen die je op de Chelsea Flower Show zijn te hoog gegrepen voorde gemiddelde smaak van de Nederlandse en Engelse tuinbezitter

Tuinpaden waren natuurlijk al langer niet recht en strikt formeel, maar de editie van de Chelsea Flower Show in 2023 ging daarin duidelijk een stap verder. De randen van de borders zijn vaak 'geblurd', waardoor planten worden uitgenodigd om over het pad heen te groeien. Een andere duidelijk waarneembare trend is dat er geen duidelijk onderscheid meer wordt gemaakt tussen 'onkruid' en cultivars. Ook water in de tuin lijkt steeds belangrijker te worden. Soms in de vorm van een formele vijver en soms als een verdekt stroompje dat bijna onzichtbaar onder de bestrating doorloopt.

Veel Nederlandse tuinen worden waarschijnlijk ontworpen als een verlengstuk van het huis, maar op de Chelsea Flower Show was dit eigenlijk amper te zien.

Planten zijn belangrijk, maar net zo belangrijk zijn ook insecten en grotere dieren. Die krijgen bij veel ontwerpers een prominente plaats in het ontwerp. Het is opvallend dat in veel ontwerpen zelden ruimte wordt gemaakt voor zaken zoals vogelhuisjes of egel- en insectenhotels.

Veel Nederlandse tuinen worden waarschijnlijk ontworpen als een verlengstuk van het huis, maar op de Chelsea Flower Show was dit eigenlijk amper te zien. De tuin dient veel meer als een oase van rust, een natuurlijke plek waar je je kunt terugtrekken van de steeds drukker wordende wereld. Het is een toevluchtsoord waar je kunt ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven en kunt genieten van de natuurlijke schoonheid om je heen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER