Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Chelsea Flower Show '23, Boterbloemen, Brandnetels en herbruikt Beton

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, zondag 28 mei 2023
259 sec


Wat zijn de favorieten van uw redacteur en gastredacteur Mark Vlasman

Als je net als onze gastredacteur Mark Vlasman en ikzelf twee dagen hebt rondgelopen op de Chelsea Flower Show, dan ben je gruwelijk onder de indruk van deze Engelse tuinshow. Misschien vind je niet alles even mooi, maar als je wat langer kijkt, heeft werkelijk elke tuin op zijn minst een rapportcijfer 8+. Het zou te veel tijd in beslag nemen om alle tuinen hier te bespreken, daarom delen we in dit artikel onze indrukken van de beste shows volgens de officiële jury en onze persoonlijke favorieten volgens Vlasman en mijzelf.

Ze fungeren bijna als een soort mascottes van de show. De Chelsea Pensioneers zijn de echte bewoners van het terrein waar de show wordt gehouden en zijn nooit te beroerd voor een praatje over hun ervaringen tijdens de vele oorlogen waarin ze mee hebben gevochten.
Ze fungeren bijna als een soort mascottes van de show. De Chelsea Pensioneers zijn de echte bewoners van het terrein waar de show wordt gehouden en zijn nooit te beroerd voor een praatje over hun ervaringen tijdens de vele oorlogen waarin ze mee hebben gevochten.

De ontwerpers Charlotte Harris en Hugo Bugg van Harris Bugg Studio worden geïnterviewd door de BBC in hun winnende tuin

Best-of-show: Horatio's Garden

Alle tuinen op de Chelsea Flower Show zijn van buitengewone kwaliteit, maar dat betekent niet dat elke tuin in de smaak zal vallen bij de gemiddelde Nederlandse consument. Verre van dat. Op de show waren er verschillende tuinen te bewonderen met bestrating van oude betonstukken en beplanting op basis van boterbloemen, brandnetels en andere inheemse 'onkruiden'. Prachtig om te zien, maar de gemiddelde (Nederlandse en Engelse) consument zal daarvan gruwen. Dit gevoel van afkeer werd ook geuit door de bekende Engelse tuin-columnist Robin Lane Fox in een commentaar in de Financial Times, waarin hij verzuchtte dat de Chelsea Flower Show de verkeerde kant op gaat.
De winnaar van de Best-Of-Show op de Chelsea Flower Show 2023 kan echter niet verantwoordelijk worden gehouden voor dit alles. Horatio's Garden is werkelijk een tuin zoals een tuin hoort te zijn. De Engelsen noemen dit ook wel 'gardenesque'. De winnende tuin ademt een serene bosachtige sfeer, waarin zacht licht door een dicht bladerdak filtert. Het bevat verschillende bomen, waaronder een prachtige Betula nigra en een Acer buergerianum. De onderbeplanting wordt gedomineerd door winterharde geraniums zoals Geranium nodosum 'Tony's Talisman', akeleien, martagon-lelies, Amsonia en Aruncus 'Horatio'.


Horatio's Garden
Het ontwerp van de tuin is verzorgd door Charlotte Harris en Hugo Bugg van Harris Bugg Studio. De vorm van de tuin wordt mede bepaald door een tuinhuisje dat is afgewerkt met houten shingles. Dezelfde kegelvormige structuur komt ook meerdere keren terug in aaibare 'cairns', oftewel steenmannetjes. Vanwege de rolstoeltoegankelijkheid voor mensen met ernstig rugletsel is het oppervlak van de tuin spiegelglad en gemaakt van waterdoorlatend en cementvrij terrazzo.
De tuin, of eigenlijk het ontwerp, zal in 2024 worden verplaatst naar het Princess Royal Spinal Cord Injuries Centre in Sheffield en zal daar acht keer zo groot zijn als de showtuin op Chelsea. Deze rolstoeltoegankelijke tuin is ontworpen voor Horatio's Garden, een liefdadigheidsinstelling gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.


Mark Vlasman en uw redacteur op de Chelsea Flower Show
Mark Vlasman en uw redacteur op de Chelsea Flower Show

Brandnetels, Beton en Boterbloemen

Onze gastredacteur-van-dienst heeft een graad als tuinarchitect en is dus bovengemiddeld geïnteresseerd in de trends die op Chelsea te zien zijn. Allebei gingen we vooral naar Chelsea met het idee dat we vooral naar naturalistische tuinen zouden gaan kijken, maar terugblikkend is dat zeker niet de belangrijkste trend. Natuurlijk zie je trend naar meer natuurlijke tuinen, maar het meest opvallende design-aspect is toch wel het gebruik gerecyclede materialen. Soms in combinatie met onkruiden, maar één tuin verder dan weer gecombineerd met de meest bijzondere cultivars


Transcedence Garden gaat over de dood, maar ontwerper Andrew Wilson lacht zeker niet minder breed
Transcedence Garden gaat over de dood, maar ontwerper Andrew Wilson lacht zeker niet minder breed

Transcedence Garden

Mijn persoonlijke 'best-of-show' is een tuin waar ik normaal gesproken niet zo snel verliefd op zou worden. Het is een tuin die bedoeld is voor een begraafplaats of crematorium. Waar veel andere ontwerpen vaak een wat geforceerde relatie hebben met het thema van de tuin, valt dat bij dit ontwerp niet te missen. Deze tuin gaat over de dood. Niets meer en niets minder.


Deze tuin gaat over de dood. Niets meer en niets minder.

Een centraal pad van natuursteen loopt door de tuin en leidt naar een imposante betonnen constructie die echt boven de bezoekers uitsteekt. Het is goed te begrijpen dat ontwerper Andrew Wilson van McWilliam Studio in een interview in het Engelse vakblad Pro Landscaper dit project de engste tuin noemt die hij ooit heeft aangelegd.

De valse christusdoorn (<i>Gleditsia triacanthos</i>) zorgt voor een prachtig transparant beeld
De valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos) zorgt voor een prachtig transparant beeld
Langs het natuurstenen pad zijn aan beide zijden beplantingen gerealiseerd die worden gedomineerd door de valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos) en een bijna even luchtige en transparante onderbeplanting met voornamelijk witbloeiende planten, zoals Cistus purpureus 'Alan Fradd', Geranium nodosum 'Silverwood', Papaver somniferum 'Sissinghurst White' en Papaver rhoeas 'Bridal Silk'. Hier en daar is er een vleugje geel te vinden in de vorm van onder andere elfenbloem ( Epimedium x versicolor 'Sulphureum') en geel vingerhoedskruid ( Digitalis lutea).

Wilma Peelen, directeur van Sneeboer toont haar favoriete tuingereedschap, een RVS schrepel

Mijn favoriete tuingereedschap

Als je, net als ik, regelmatig naar buitenlandse groene beurzen gaat, is het bijna niet te missen dat het overal wemelt van de Hollanders. Op de Chelsea Flower Show ben ik dat eigenlijk niet tegengekomen. Behalve op een kleine stand vol met het rvs-gereedschap van de firma Sneeboer. Wilma Peelen, directeur bij dit vierde generatiefamiliebedrijf, wilde graag op de foto voor ons terwijl ze haar favoriete gereedschap laat zien: een rvs schrepel. Volgens Wilma Peelen zijn de Engelsen dol op de gereedschappen van Sneeboer. Net een uur eerder is Brian May van Queen nog langs geweest om een nieuwe Sneeboer spade te scoren.


Herbruikt ijzer en beton en het karakteristieke silhouet van de Aralia chapaensis

Samaritans Listening Garden

De Samaritans Listening Garden is ook een zogenaamde 'Charity' tuin. Deze tuin wordt mogelijk gemaakt door de Samaritans, een liefdadigheidsorganisatie die als doel heeft zelfdoding te voorkomen door beter naar mensen te luisteren. Het is de Best-of-Show tuin van gastredacteur Mark Vlasman van Florissant Tuinen en is grotendeels gerealiseerd met hergebruikt beton. Het ontwerp is van Darren Hawkes, die zelf ook als vrijwilliger bij de Samaritans werkzaam zou zijn.
Het meest opvallende element in de tuin is een ijzeren constructie gemaakt van hergebruikt ijzer, wat lijkt alsof het rechtstreeks uit een oud gebouw komt. Grote stukken betonnen vloeren zijn als een soort gordijnen aan dit bouwwerk gehangen. Dezelfde betonmaterialen zijn ook gebruikt voor de bestrating. Ondanks het gebruik van uitgesproken en grove materialen, heeft de tuin een elegante uitstraling. Achterin de tuin bevindt zich een grote bank gemaakt van zware eikenstammen.


Een bank gevormd door twee stammen die ogenschijnlijk toevallig op elkaar liggen met tuinmuren van herbruikt beton
De beplanting bestaat onder andere uit Aralia chapaensis, de kiespijnboom (Zanthoxylum ancanthopodium), Imperata cylindrica 'Red Baron' en Geranium phaeum 'Raven'.

Hoewel alle tuinen op de Chelsea Flower Show eruitzien alsof er minstens een half jaar, of soms nog langer, aan is gewerkt, is de realiteit anders. Vaak is er niet meer dan vijf dagen aan gewerkt. Alle planten die in de tuinen zijn gebruikt, zitten nog gewoon in potten. Dit wordt keurig verborgen onder een laag mulch van schors en bladeren.

Hoewel alle tuinen op de Chelsea Flower Show eruitzien alsof er minstens een half jaar, of soms nog langer, aan is gewerkt, is de realiteit anders. Vaak is er niet meer dan vijf dagen aan gewerkt

Breeder Armand Kremer van Green Globe met de Geum 'Orange Pumpkin'
Breeder Armand Kremer van Green Globe met de Geum 'Orange Pumpkin'

Tuinen én Planten

Op de Chelsea Flower Show draait het in eerste instantie om de tuinen, maar een tuin is natuurlijk niet compleet zonder planten. Daarom is er ook jaarlijks een verkiezing voor de beste plant. Tijdens ons bezoek aan de persdag, voordat de uitslag bekend werd gemaakt, hadden zowel Vlasman als ik onze eigen favoriet. Vlasman koos voor een gevulde Geum 'Orange Pumpkin', een veredeling van de Duitse vaste plantenkweker en -veredelaar Green Globe. Volgens Armand Kremer van Green Globe is het Engelse publiek dol op oranje planten. Daarnaast is de Geum de eerste met halfgevulde bloemen. Persoonlijk vind ik dat een minpunt, omdat ik denk dat dit de plant minder aantrekkelijk maakt voor bijen. Het beheer van de royalty's van deze nieuwe Geum wordt verzorgd door Plantipp.


Hydrangea serrata 'Gotemba Nishiki' (EUPHORIA PINK)
Mijn favoriet was de bonte berghortensia Hydrangea serrata 'Gotemba Nishiki' (EUPHORIA PINK). Misschien is deze berghortensia op zichzelf niet heel bijzonder, maar ik denk dat hij in combinatie met andere vaste planten heel mooi tot zijn recht kan komen.
De uiteindelijke winnaar was de berghortensia en daarnaast ook de diep inktblauwe Agapanthus BLACK JACK ('Dwaghyb02'). Deze agapanthus mag het komende jaar de titel RHS Plant of the Year dragen. De agapanthus waar wij in Boom in Business al een uitgebreid artikel over hebben geschreven, is een veredeling van de Zuid-Afrikaanse kwekerij De Wet Breeders. Het beheer van de royalty's wordt verzorgd door Plantipp.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
andrea
woensdag 31 mei 2023
Nu nog zo'n kwaliteitsimpuls in Nederland. Dat moet toch ook kunnen in 18 dagen, zoiets neer te zetten en daarna een hergebruik in een Nederlandse gemeente of goed doel instelling.
Anita Sanders
tuinontwerpster en interieurbeplanting | Anita Sanders Zingende Tuinontwerpster
donderdag 23 mei 2024
Leuke registratie!!!
Zo jammer dat de Floriade niet doorgegroeid is naar een dergelijk evenement. Ik vond de tuinen (bijv Wilde Weelde) en het arboretum prachtig. De landbouw presentatie-allee vond ik dramatisch saai.. maar hé daar kwam ik dan ook niet voor. Gister was bij Appeltern en dat was ook weer schitterend. Deze locaties zijn waren/zijn ook in stilte te bezoeken. Wat ik hoor is die Chelsea show vooral leuk om via de TV en via deze nieuwsbrief te volgen. Iets te druk naar mijn liking ;-)

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER