Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Onderzoek toont aan dat bezitters van groene tuinen minder last hebben van chronische kwalen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 5 april 2023
87 sec


Hoe groene tuinen bijdragen aan een gezonder leven

De onderzoeken van voordelen rondom groen stapelen zich op. Zo toont nieuw onderzoek aan dat mensen met meer dan 50 vierkante meter groen bij hun huis aantoonbaar gezonder zijn. Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Environmental Research en het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) in opdracht van Stichting Steenbreek.

<a href=Image by aopsan on Freepik" title="Image by aopsan on Freepik" />
Image by aopsan on Freepik

Het onderzoek liet zien dat van de groene tuinbezitters ruim 10 procent minder last had van hartziekten en is het percentage beroerten of hersenbloedingen bij hen 15 procent lager. Bovendien kwamen besmettelijke darmziekten zelfs 20 procent minder vaak voor bij bezitters van een grote groene tuin. Het onderzoek koppelde gedetailleerde luchtfoto's van 800.000 tuinen uit een beperkt aantal gemeenten met patiëntendossiers van huisartsenpraktijken.

Het onderzoek koppelde gedetailleerde luchtfoto's van 800.000 tuinen uit een beperkt aantal gemeenten met patiëntendossiers van huisartsenpraktijken

Geld en de groene tuin

Hoe hoger op de sociaal-economische ladder, hoe hoger de kans is op een goede gezondheid. Toch kon het onderzoek uitsluiten dat 'rijkere' mensen vaak een grotere en groenere tuin hebben én daardoor ook gezonder zijn. Hoofdonderzoeker Sjerp de Vries van Wageningen Environmental Research legt uit tegen dagblad Trouw: 'Door het grote aantal tuinen in het onderzoek, konden we statistisch corrigeren voor sociaal-economische klasse. Anders gezegd: ook bij een gelijk inkomen zien we nog steeds een verband tussen de hoeveelheid groen in de tuin en het aantal kwalen in de dossiers van de huisarts.'


Helaas konden de onderzoekers geen verband aantonen tussen het huisartsenbezoek en de hoeveelheid groen in de wijdere omgeving. Sterker nog: soms zagen ze zelfs een negatief verband tussen groen in de wijdere omgeving en gezondheid.

RSI-klachten

Volgens de onderzoekers blijft de verklaring voor de resultaten van het onderzoek vooralsnog onbekend. De precieze reden waarom een groene tuin het risico op darminfecties, hartkwalen en beroertes lijkt te verminderen vereist nader onderzoek.


De precieze reden waarom een groene tuin het risico op darminfecties, hartkwalen en beroertes lijkt te verminderen vereist nader onderzoek

Interessant is echter een opvallende bevinding uit het onderzoek: naarmate de tuin groter en groener is, worden er meer elleboog-, pols- en handklachten door huisartsen geregistreerd. Deze oorzaak lijkt makkelijker verklaarbaar.

LEES OOK

Uitreiking onderzoeksexemplaar

Vandaag is het eerste exemplaar van het onderzoek uitgeruikt aan wethouder Jesse Luijendijk van de gemeente Almere. Dit omdat de gemeente Almere als een van de eerste gemeenten heeft meegedaan aan het onderzoek. ‘We weten dat een groene tuin belangrijk is voor de biodiversiteit en om hitte en wateroverlast tegen te gaan. We hebben aan het onderzoek meegedaan omdat we nieuwsgierig waren wat een groene tuin doet voor de gezondheid van de bewoners', aldus Luijendijk.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER