Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Webshops

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 27 april 2023
77 sec


Ik val -vrees ik- in herhaling en heb het op deze plek al een keer eerder gezegd: 'Wij zijn allemaal geneigd om te overschatten wat in de komende twee jaar gaat veranderen in onze sector, maar tegelijk ook te onderschatten wat de komende tien jaar gaat veranderen.' Daar moest ik weer aan denken toen ik pasgeleden een vertegenwoordiger van meststoffen hoorde zeggen dat online wel nooit door zou breken in zijn specifieke markt. We weten allemaal dat de werkelijkheid anders is. Ik heb ze niet nageteld, maar alleen al in deze uitgave van Vakblad De Hovenier presenteren zeker vier verschillende webshop die gericht zijn op hoveniers zich. Het distributiemodel van de aloude cash & carry is weliswaar nog springlevend, maar in de coulissen lopen een nog steeds groeiende groep webshops zich warm om marktaandeel af te snoepen.


Cash & carry's zijn in veel gevallen feitelijke monopolisten, omdat een hovenier geen 100 kilometer heen weer gaat rijden voor een voorraadje verse planten

Webshops beloven daarnaast meer gebruiksgemak en kunnen naast de hardlopers ook een veel breder assortiment aanbieden. Een slimme hovenier is daarbij de lachende derde. Cash & carry's zijn in veel gevallen feitelijke monopolisten, omdat een hovenier geen 100 kilometer heen weer gaat rijden voor een voorraadje verse planten. Als al deze webshop die we nu overal op zien poppen waarmaken wat ze beloven kan de hovenier daarvan profiteren.
Helemaal makkelijk is dat natuurlijk niet en in de wandelgangen hoor je veel klachten over veel van die webshops. Het lijkt zo makkelijk om een website op te tuigen met wat plantjes en een zorgvuldig gekopieerd bestelsysteem. De werkelijkheid is natuurlijk weerbarstiger. Planten zijn levende dingen en je kunt alleen voorraad, een scherpe prijs en snelle levertijden garanderen als je schaalgrootte hebt en dat hebben deze webshops vaak nog niet.


In de praktijk geldt vaak dat deze nieuwe toetreders in de markt last hebben van allerlei kinderziektes. En net als bij echte kinderziektes groei je uiteindelijk makkelijk over heen.

Dat gaat allemaal veranderen natuurlijk. Je ziet steeds betere professionele websites opkomen waar je als consument planten kunt kopen. De moeilijkheidsgraad is daar natuurlijk heel anders. Daar is leveren binnen een of twee dagen een absolute must. Maar op die manier wordt natuurlijk wel kennis en schaalgrootte vergaart. Waar de op professionals gerichte sites hun voordeel mee kunnen doen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER