Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Basis

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 3 maart 2023
85 sec


Gisteren een paar uur door de archieven van de Geschillencommissie Hoveniers heen gewandeld. Interessant leesvoer: Je moet ervan uitgaan dat als een hovenier en een particulier gezamenlijk aan een project beginnen, dat de intentie over en weer die van goede wil is. Natuurlijk heb je mensen en partijen die willens en wetens aan een klus beginnen met het doel de tegenpartij te bedotten en te bedonderen. Omdat ik gezegend ben met een optimistische natuur en een positieve kijk op mensen weiger ik te geloven dat dit veel voorkomt.


Natuurlijk willen klanten niet teveel betalen en moet de doelstelling van de hovenier zijn om geld te verdienen, maar op het moment dat de overeenkomst getekend wordt, ga je in gezamenlijkheid aan een avontuur beginnen met als eindbestemming een mooie tuin.

Als ik door de uitspraken van deze geschillencommissie lees zie ik als grootste gemene deler het ontbreken van de meest basale basiskennis bij de burger

Ondanks die positieve insteek gaan er dan toch soms zaken mis. Als ik door de uitspraken van deze geschillencommissie lees, zie ik als grootste gemene deler het ontbreken van de meest basale basiskennis bij de burger. Natuurlijk hoeft een particulier niet alles te weten van het aanleggen of het onderhouden van een mooie tuin, maar bladerend door dit archief krijg ik het idee dat in veel gevallen waar zaken zijn geëscaleerd, de klant werkelijk niet het geringste idee heeft waar het over gaat bij de aanleg van een tuin. Ik verbaas mij daarover en aan de andere kant snap ik het ook wel weer. Als mensen denken dat melk uit een pak met een schroefdop komt en niet uit een levende koe hoeven ze ook niet te snappen dat je pas geplante bomen, vaste planten en struiken toch echt water moet geven als de zon ongenadig inbrandt op een vers aangelegde tuin.

Misschien is het nog niet zo'n gek idee dat klanten eerst een basisdiploma moeten halen om bij jou een tuin te bestellen

Hoe moet je met het gebrek aan basiskennis van de kant van de particulier omgaan? We kunnen moeilijk met een soort van examen beginnen. Als je daar niet voor geslaagd bent, mag je geen tuin aanleggen. Hoewel, misschien is het idee nog zo gek niet. De Tuinen van Appeltern organiseert bijvoorbeeld ieder jaar cursussen voor tuinbezitters, waar basisbegrippen van een goede tuin worden uitgelegd. Met die kennis kunnen mensen dan zelf gaan tuinieren. Maar ik denk dat als je mensen enthousiast maakt over hun eigen tuin of tuinieren in het bijzonder, er automatisch ook meer werk richting onze vakgroep gaat.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER