Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Droge, hete zomer? Bekijk Sipke's top 10 van coolste droogteresistente planten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, woensdag 22 februari 2023
293 sec


Deze planten kunnen lange tijd zonder water

Met de zomer van 2022 nog vers in het geheugen en het voorjaar van 2023 in zicht, vroegen we beplantingsontwerper Sipke Terpstra van Lageschaar Vaste Planten welke planten goed tegen langdurige en extreme hitte en droogte kunnen. Dat leidde tot onderstaande lijst. Terpstra: 'Bij een langdurige hittegolf of meerdere achter elkaar zijn veel planten sneller over hun hoogtepunt heen. Deze droogteresistente planten kunnen ondanks hitte voluit bloeien. Ze zijn uitgerust met een waslaag of beharing op het blad, of kunnen huidmondjes sluiten om droogte te weerstaan en vocht langer vast te houden. Zo blijven ze ondanks hitte en droogte mooi. Veel van de planten in de top 10 produceren veel nectar of stuifmeel; er komen veel bijen en vlinders op af.'

<i>Crocosmia masoniorum</i>
Crocosmia masoniorum

1. Aster ptarmicoides. Nette, polvormende plant met kleine witte bloemetjes met een crèmekleurig hartje. De plant wordt 30-45 cm hoog en bloeit van juli tot september. De plant is zeer droogteresistent en kan zowel in de volle zon als halfschaduw staan. Vorig jaar zomer stond deze plant er ondanks de dubbele hittegolf voortdurend frisgroen bij. Het leerachtige blad met de wasachtige laag houdt langer vocht vast.
Uit de donkergroene sierlijke pollen komen stijve opstaande bloemschermen op, die vol zitten met kleine asterbloemetjes met een subtiel kleurverschil met het hartje. In de herfst verkleurt de plant ook nog eens naar mooie tinten en de bloemschermen blijven overeind, met uitgebloeide zaaddoosjes.


<i>Aster ptarmicoides</i> Foto 1
Aster ptarmicoides Foto 1
2. Asclepias tuberosa of zijdeplant. Dankt zijn Nederlandse naam aan de mooie, zijdeachtige pluis die na de bloei uit de zaaddozen springt. Een prachtige toegift en extra sierwaarde van deze plant! Op het moment zijn felle kleuren weer helemaal in de mode en oranje bloeiende vaste planten zijn zeldzaam; een perfecte keuze, dus, voor een knalkleur in je border. De plant heeft mooi smal blad met relatief dikke stengels. De zijdeplant bereikt een hoogte van 40-50 cm en bloeit van juli tot september. Ook deze kan in de volle zon geplant worden. Asclepias tuberosa is een Amerikaanse prairieplant en is daar de waardplant van de monarchvlinder, een bijzondere trekvlinder (en zeldzame dwaalgast hier in Nederland) die met miljoenen exemplaren van Zuid- naar Midden-Amerika trekt. Voor onze Nederlandse insecten is Asclepias tuberosa een heel goede nectarplant.

<i>Asclepias tuberosa</i> of zijdeplant
Asclepias tuberosa of zijdeplant

Wat houdt droogteresistent in?

Droogteresistent is een vrij rekbaar begrip. Voor deze top 10 betekent het dat deze planten ondanks hitte en droogte een goede belevingswaarde houden en niet maandelijks water nodig hebben. Wanneer ze eenmaal goed aangeslagen zijn, kunnen ze opvallend lang zonder regen. Dat komt met name door hun wortelsysteem. Er is ofwel sprake van een uitgebreid wortelnetwerk of de planten maken diepe penwortels. Zo kunnen ze op grote oppervlakten en op grote diepte vocht vinden. Deze planten zijn er heel goed in om dat kleine beetje vocht op te nemen dat nog in de bodem zit.

3. Liatris aspera of lampenpoetser. Deze plant wordt 25-90 cm hoog en bloeit lilaroze van augustus tot oktober. Hij geniet van een zonnige, droge standplaats. Het is een sierlijke plant, met heel lange aren met losse knopachtige bloemen rond de stengel. In het najaar verschijnen opvallende zaadpluizen. Deze plant is vanwege het fraaie winterbeeld mooi te combineren met het siergras verderop in de lijst. Deze plant is het 'broertje' van de bekendere Liatris spicata, maar L. aspera is veel droogteresistenter en doet het goed op droge zandgronden. Een bijzonder kenmerk van deze lampenpoetser is dat hij niet, zoals de meeste bloemen, van beneden naar boven bloeit, maar andersom, van boven naar beneden!

<i>Liatris aspera</i> of lampenpoetser
Liatris aspera of lampenpoetser
4. Origanum laevigatum 'Herrenhausen' of marjolein. Een prachtige sierplant voor je tuin, die opvallend druk bezocht wordt door bijen en vlinders vanwege zijn rijke nectarafgifte. De plant wordt 25-40 cm hoog en heeft purperroze bloemetjes. Het bloeiseizoen is van juli tot september. Marjolein kan zowel in zon als halfschaduw staan. Het is een breed opgaande plant met iets overhangende takken. De mooie donkere schutbladeren contrasteren opvallend met de purperroze bloemetjes. De gehele plant straalt een zekere donkerte uit, wat zorgt voor een opvallend accent in de border.

<i>Origanum laevigatum</i> 'Herrenhausen' of marjolein
Origanum laevigatum 'Herrenhausen' of marjolein

Wat is halfschaduw?

Er zijn verschillende definities van halfschaduw. Zo wordt een standplaats halfschaduw genoemd als deze plek maximaal vier uur per dag volle zon krijgt. Terpstra plant halfschaduwplanten op plaatsen waar wel gefilterd licht komt, bijvoorbeeld onder een boom met een open kroon. 'Kijk ook naar het indirecte zonlicht dat eromheen valt. Halfschaduw is een wat rekbaar begrip. Sommige planten houden van iets meer zon, andere hebben liever wat meer schaduw; maar er moet toch een classificatie gemaakt worden.'

LEES OOK

5. Eryngium agavifolium of kruisdistel. Een indrukwekkende plant om te zien. Deze wordt tussen de 50 en 150 cm hoog en bloeit groenwit van juni tot en met september. De plant staat graag in de zon. De kleur lijkt misschien niet zo opvallend, maar wanneer deze plant gecombineerd wordt met Liatris aspera (3) ontstaat er een mooi contrast, zowel in de structuur als de kleur. Voeg daar Achnaterum calamagrostis (10) aan toe en je hebt een mooie borderbeplanting. De kruisdistel heeft een stekelige bloeiwijze, die als een soort kandelaar de lucht in priemt. Hij oefent een grote aantrekkingskracht uit op bijen en hommels. De plant vormt ook een mooie en klassieke combinatie met de wat bekendere Echinacea pallida en Agastache 'Black Adder', die niet in deze lijst staan, maar eveneens droogteresistent zijn.

<i>Eryngium agavifolium</i> of kruisdistel
Eryngium agavifolium of kruisdistel
6. Amsonia tabernaemontana 'Blue Ice' of stermaagdenpalm. Deze plant bloeit lilablauw en blijft 40-45 cm laag. De bloei is van mei tot juli. Een fijne plant om aan de voorrand van de border toe te passen, die het ook in de halfschaduw goed doet. Dit is de Amsonia-soort met de donkerste bloemen. In de zomer blijft de plant frisgroen, in de herfst krijgt hij een opvallende lichtgele kleur. Het is een taaie en zeer langlevende vaste plant, die gemakkelijk 30 tot 40 jaar oud kan worden.

<i>Amsonia tabernaemontana</i> 'Blue Ice' of stermaagdenpalm
Amsonia tabernaemontana 'Blue Ice' of stermaagdenpalm

Circle of life

Alle planten uit de top 10 zijn eenvoudig te onderhouden. Aan het einde van de winter kunnen ze 5 cm boven de grond worden afgemaaid of geknipt. Terpstra adviseert om de afgeknipte takjes in kleine stukjes op de grond te laten liggen. Veel holle stengels worden bewoond door kleine torretjes en kevertjes en bieden nestgelegenheid aan bijen, die je zo de ruimte geeft om een nieuwe plek te zoeken en weer mee te doen aan het (bodem)leven. Bovendien vormt de plant zo zelf de mulchlaag voor de bodem waardoor er een mooie gesloten circle of life in de tuin ontstaat. 'Mulchen is één van de beste manieren om hittestress te tackelen en zorgt ervoor dat vocht in de bodem beter wordt vastgehouden. Niet afvoeren dus, die planten. Afknippen en laten liggen.'

LEES OOK
Top tien structuurplanten voor de border
03-04-2021 | ARTIKEL
301 sec

7. Pycnanthemum flexuosum of bergmunt. Een heerlijk geurende plant, die 30-60 cm hoog wordt, bloeit van juni tot september en zowel in de zon als halfschaduw kan staan. Bergmunt heeft heel fijn blad met kleine witte bloempjes in clusters. Het winterbeeld is ook sterk; de crèmekleurige zaaddoosjes blijven mooi en blijven heel lang recht overeind staan. De plant zelf blijft bij zachte winters groen. Hij is geschikt voor wie twaalf maanden per jaar een plant met belevingswaarde zoekt. Het is ook een nectarplant, die volop door zweefvliegen, bijen en hommels wordt bezocht. Pycnanthemum flexuosum kan opvallend veel droogte aan, wat hem een extra toepassingswaarde geeft voor die lastige, droge plek onder een boom.

<i>Pycnanthemum flexuosum</i> of bergmunt
Pycnanthemum flexuosum of bergmunt
8. Crocosmia masoniorum. Een botanische soort in een verfijnde vorm. De oranjerood bloeiende plant wordt 50-80 cm hoog. Deze Crocosmia bloeit van juni tot september en kan zowel een standplaats in de zon als in de half- of driekwart schaduw aan. De plant heeft sierlijke zwaardvormige bladeren met trechtervormige, heldergekleurde bloemen op licht gebogen bloemstengels. Hij kan opvallend veel schaduw en droogte aan, waardoor het een perfecte contrastplant is voor nummer 9, hieronder.

<i>Crocosmia masoniorum</i>
Crocosmia masoniorum
9. Heuchera villosa var. macrorrhiza of purperklokje. Een laatbloeier, bloeit van september tot november. De plant wordt 45-80 cm hoog en doet het goed in droge halfschaduw en schaduw. Opvallend aan deze plant is dat hij heel grote bladeren heeft en het toch goed doet in droge schaduw. Deze bladeren zijn handvormig, frisgroen en diep ingezaagd. Het purperklokje bloeit met grote, losse, luchtige groen-witte pluimen. Door het opvallende structuurverschil van de bladvorm combineert hij goed met Crocosmia masoniorum (hierboven vermeld bij 8) en ook met Pycanthemum flexuosum (7).

<i>Heuchera villosa</i> var. <i>macrorrhiza</i> of purperklokje
Heuchera villosa var. macrorrhiza of purperklokje
10. Achnaterum calamagrostis of struisvedergras. Er hoort natuurlijk ook een siergras in deze lijst. Dit siergras bloeit van juli tot oktober met prachtige luchtige pluimen en staat graag in de volle zon. Het is een elegant, rijkbloeiend siergras, dat mooi wuift in de wind. De plant heeft graag arme grond in de volle zon en is daarmee zeer droogteresistent. De bloei begint zilverwit-beige; gedurende het seizoen verkleuren de pluimen naar beige-lichtbruin. Het siergras behoudt zijn decoratieve waarde in de winter. Het gras vormt een prachtige combinatie met Liatris aspera (3) en de nummer vijf uit deze lijst: Eryngium agavifolium. Qua structuur, kleur en standplaatseisen passen deze drie perféct bij elkaar.

<i>Achnaterum calamagrostis</i> of struisvedergras
Achnaterum calamagrostis of struisvedergras
LEES OOK
Ontwerpen met inheemse vaste planten
07-06-2022 | ARTIKEL
194 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER