Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Serieuze stappen in robotisering van maaiwerk

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 13 december 2022
112 sec


Husqvarna zet in op EPOS-technologie voor autonoom maaien

In de hovenierssector draait het om vakmanschap, handwerk door professionals met kennis van zaken. Robotisering komt in deze sector dan ook nog maar mondjesmaat voor. Toch is één robot al lang en breed ingeburgerd in deze groene sector: de robotmaaier. Talloze huishoudens hebben al jarenlang minder omkijken naar het maaiwerk dankzij de bekende Zweedse automowers van Husqvarna. Maar voor professionals heeft Husqvarna komend jaar nog veel meer in petto op het gebied van autonoom maaien.

De Husqvarna Ceora maait in banen, wat de efficiëntie verhoogt.
De Husqvarna Ceora maait in banen, wat de efficiëntie verhoogt.

Zo laat Husqvarna begin januari op de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg een P500 Rider zien. Dat is een professionele zitmaaier, maar het mooie is dat er niemand op hoeft te zitten. Deze zitmaaier is op afstand bedienbaar en kan in de toekomst ook volledig autonoom maaien op basis van het Husqvarna-EPOS-systeem.

Samenwerking met Raymo

Sinds kort kunnen ook de taludmaaiers van Raymo autonoom op EPOS maaien. In oktober kondigde Husqvarna een nieuw samenwerkingsverband aan met dit Tsjechische bedrijf. Raymo brengt via de eigen importeur Machines4Greens al enige tijd een op afstand bestuurbare taludmaaier op de markt, die het vooral goed doet op zonneparken. Uniek aan deze maaier is dat hij zowel in een diesel- als in een accuversie beschikbaar is. Husqvarna heeft nu in samenspraak met Raymo een gerobotiseerde versie van deze machine ontwikkeld. Paul Miltenburg van Husqvarna: 'Wij hebben lang gedacht dat we met onze kennis van robotmaaiers ook een oplossing konden ontwikkelen voor zonneparken, maar met onze eigen machines lukte dat tot nu toe niet. Met deze nieuwe combinatie is dat wel het geval.' Zo hebben Husqvarna en Raymo samen goud in handen voor het volledig gerobotiseerde beheer van het toenemende aantal zonneparken.


Husqvarna en Raymo hebben samen goud in handen voor het volledig gerobotiseerde beheer van het toenemende aantal zonneparken

EPOS

Voor de lezers die zich afvragen wat dat is, EPOS, een korte uitleg over deze nieuwe Husqvarna-technologie, voluit exact positioning operating system. EPOS is een nieuwe satelliettechnologie voor robotmaaiers. Dankzij satellieten werken de maaiers binnen virtuele grenzen. Het ingraven van begrenzingsdraad is dus verleden tijd. Deze eenvoudige en flexibele oplossing is geschikt voor voetbalvelden, golfbanen, stadsparken en bedrijfsterreinen. Bovendien betekent het ontbreken van fysiek begrenzingsdraad probleemloos beluchten, verticuteren en repareren van grasvelden. Voor de kleinere stadstuin is begrenzingsdraad vaak nog het eenvoudigst, omdat het bereik van satellieten niet altijd optimaal is als er veel hoogbouw of hoge bomen in de omgeving zijn.


Een Autonomous op een Zweeds vliegveld

Hoog en laag

Verder komt Husqvarna volgend jaar met een nieuwe rubricering voor zijn maaioplossingen: low-energy en high-energy. De automowers behoren tot de low-energy-oplossingen. Ze werken met een laag energieniveau en kunnen heel nauwkeurig, maar relatief traag maaien. Ze zorgen voor een prachtig resultaat, bijvoorbeeld op de golfbaan, het voetbalveld of in de particuliere tuin. Aan de andere kant heeft Husqvarna high-energy-oplossingen. Hieronder valt binnenkort de Raymo, maar ook de autonome P500 Riders. Deze maaimachines zetten veel energie in om de klus te klaren met een hoge productiesnelheid en een lagere nauwkeurigheid - een geschikte oplossing voor plaatsen waar aan de kwaliteit minder hoge eisen worden gesteld en efficiency van belang is. Denk bijvoorbeeld aan zonneparken en openbare recreatieterreinen. Het paradepaardje Ceora zit hiertussenin. Bart van Hal van Husqvarna: 'In principe is het een low-energy-machine die zorgt voor een geweldig gazon, maar je kunt de Ceora ook op hoge snelheid banen laten maaien. Dan lever je in op kwaliteit, maar kan hij wel heel grote percelen aan.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER