Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Top tien subtropische must-haves in de tuin volgens Wim Noordhoek

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Charlotte van Iersel, maandag 26 september 2022
121 sec


Subtropisch tuinieren in de Nederlandse volle grond

Wim Noordhoek is eigenaar van Vista Verde en stelde voor ons een top tien van subtropische planten samen. Welke planten kunnen we met een gerust hart in de koude Hollandse grond plaatsen? Met de juiste standplaats is er in de Nederlandse tuin heel wat mogelijk. We trappen af met vijf bekendere bomen en planten en sluiten de lijst met vijf onbekende exoten.

Trachycarpus fortunei
Trachycarpus fortunei

Top tien vorstbestendige subtropische planten in de volle grond

1. Trachycarpus fortunei. De enige palm die zonder bescherming onze winters kan trotseren is de Chinese waaierpalm. Eenmaal goed gesetteld, kan de stam jaarlijks een groei doormaken van 20 tot 30 cm. Bekijk bij aanschaf de wortels van de palm door de pot even te verwijderen. Hoe meer zichtbare wortels, hoe beter.


2. Fargesia. Fargesia is een niet-woekerende (polvormende) bamboe. Hij heeft als voordeel dat de wortelstokken ondergronds niet aan de wandel gaan. Deze bamboe is er in verschillen vormen en variëteiten.


3. Fatsia japonica. De vingerplant is te vinden op de kamerplantenafdeling in alle tuincentra. Met zijn glimmende blad is het een blikvanger. Deze bladsierplant is in verschillende cultivars te verkrijgen. Speciale aandacht gaat uit naar Fatsia japonica 'Annelise'.

4. Tetrapanax papyrifera 'Steroidal Giant'. Deze plant of kleine boom is in tegenstelling tot de hierboven genoemde exoten bladverliezend. In het voorjaar barst deze exoot echter los en laat dan een enorme groeikracht zien. Bladeren met een diameter van 60 cm zijn niet ongewoon. De plant wil nog weleens voor opschot in de tuin zorgen, maar de wortels zijn zacht van structuur en zullen geen schade toebrengen.


5. Musa basjoo. Een bananenplant is vanzelfsprekend de ultieme exotische blikvanger. Mits hij voldoende voeding en water krijgt, word je getrakteerd op een forse groei. De stam moet tegen vorst beschermd worden, als je hem wilt behouden. De planten groeien het voorjaar erop vanuit de stam verder en kunnen een flinke hoogte bereiken. Beschermen kan door de stammen in te pakken met herfstblad.

6. Schefflera taiwaniana. Enkele jaren geleden was het bijna onbestaanbaar dat we een Schefflera zonder bescherming in de volle grond konden plaatsen. Taiwaniana is een cultivar die in Taiwan op grote hoogte groeit en zich prima staande houdt tijdens onze winters.


7. Magnolia laevifolia. Deze Magnolia is, in tegenstelling tot Magnolia grandiflora, een klein blijvende groenblijvende struik, met glimmend blad en uitbundige bloei in het voorjaar.

8. Canna musafolia. Deze zeer forse groeier is een van de weinig Canna-cultivars die in de winter in de volle grond kunnen blijven staan. In één groeiseizoen kan hij een hoogte bereiken van 3 à 3,5 meter. Dek de knollen in het najaar af met het blad.


9. Mahonia 'Soft Caress'. Deze cultivar heeft de looks van een vederpalm. Hij is wintergroen, winterhard en past naadloos tussen exoten.

10. Alstroemeria. We sluiten de top tien af met een kleurrijke toevoeging: de Alstroemeria uit de 'Little Miss'-serie. De bloemen vinden we vaak terug in boeketten. Als plant zijn ze laagblijvend en winterhard; ze bloeien van eind mei tot eind november.


Vista Verde

Sommige exoten staan liever wat droger, andere hebben meer vocht nodig. Het is natuurlijk makkelijker om een tekort aan water aan te vullen dan overtollig water af te voeren. Daarom kiest Noordhoek over het algemeen voor verhoogde borders in zijn tuinontwerpen. Liefhebbers van de tropen belanden bij hem vanwege zijn exclusieve planten en bomen die zich thuis voelen in de Nederlandse tuin. Noordhoek zorgt dan ook graag voor het plantontwerp; vervolgens kan de tuin door een hovenier worden aangelegd. Op www.vista-verde.nl kan een afspraak worden ingepland voor een bezoek aan de subtropische proeftuin in het Drentse Beilen. U kunt ook contact opnemen met Wim Noordhoek om samen te werken aan een subtropische tuin of voor het kopen van subtropische planten en bomen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Mary Kornelis
Monday 26 September 2022
Mooi Wim, is dat allemaal in jouw tuin?
Je waant je in de tropen! Groetjes Piet en Mary

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER