Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Sarah Eberle sluit tuincarrière af met spektakelstuk

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 19 juli 2022
119 sec


'Afvalmateriaal' zorgt voor twintigste gouden plak en Best Construction Award

Sarah Eberle (67) heeft een volle prijzenkast. Als tuinontwerper houdt ze het record van het grootste aantal gewonnen prijzen en gouden medailles op de tuinshows van de Royal Horticultural Society (RHS). Dit jaar viel ze wederom in de prijzen met haar showtuin 'Building the Future', geïnspireerd op de kliffen van Cornwall en Devon. Die future is volgens Eberle gemaakt van onder andere een speciaal soort mdf.

Sarah Eberle voor haar rotspartij van mdf. Fotografie: Ollie Dixon
Sarah Eberle voor haar rotspartij van mdf. Fotografie: Ollie Dixon

Wanneer ik een beveiliger vraag naar de kortste route naar de showtuin van Sarah Eberle, krijg ik korte instructies en afsluitend de boodschap: 'Je kunt die tuin eigenlijk niet missen.' Daar is niets aan gelogen, want hij torent boven het publiek uit. Zes meter hoog is het bouwwerk dat pontificaal in de showtuin staat. Helaas is Eberle, ondanks onze afspraak, niet aanwezig als wij aankomen bij de tuin. Gelukkig worden we rondgeleid door de mensen van Medite Smartply, het bedrijf dat de showtuin sponsort én maker is van het 'afval-mdf'.

Het mdf doet ook dienst als waterval.

Spaanplaat

Marketingmanager Holly Waters vertelt: 'Het bouwwerk lijkt bijna van staal te zijn gemaakt, maar het bestaat bijna volledig uit onze mdf-plaat. De look ontstaat door de toepassing van een speciale roestverf. Het idee erachter is duurzaamheid, vandaar ook de naam "Building the Future". Staal heeft een veel grotere milieu-impact dan hout. Wij willen laten zien dat er meer mogelijk is met mdf dan je op het eerste gezicht zou denken.' Het gebruikte materiaal is Medita Tricoya Extreme (MTX), een mdf-plaat die geschikt is voor buitengebruik. Volgens Waters kan het materiaal bovengronds wel 50 jaar mee en ondergronds 25 jaar. MTX kan worden gebruikt voor plantenbakken, tuinkamers, beelden, speeltuinen, gevels van gebouwen, meubels, vrijwel alles wat je maar kunt bedenken. Waters: 'Hout is al een duurzaam product, maar hier is gewerkt met afvalhout; dat is nóg duurzamer.' Volgens Waters zijn de houtsnippers bewerkt met een soort azijnzuur, waardoor de levensduur zelfs buiten extreem lang is.


Het gebruikte materiaal is Medita Tricoya Extreme (MTX), een mdf-plaat die geschikt is voor buitengebruik

Houten grot met kromgegroeide Pinus sylvestris

Beplanting

De beplanting van de showtuin bevat veel inheemse soorten, gecombineerd met bijzondere uitheemse planten. Zo staat er een grote Servische spar (Picea omorika), een uitheemse groenblijvende spar met een sierlijke kegelvormige groeiwijze. Een andere bijzondere groenblijvende uitheemse soort is Schefflera taiwaniana, uit de familie van de Araliaceae, afkomstig uit Taiwan. De plant heeft handvormige groene glanzende bladeren met donkerrode stengels, die zorgen voor een exotische uitstraling. Bij het water vind je de grootbladige vaste plant Farfugium. De inheemse Gillenia trifoliata vormt verderop in de border mooie bossige planten. Het blad van Gillenia trifoliata is drietallig en de bossige groeiwijze geeft de plant een heesterachtig uiterlijk, met delicate witte vlinderachtige bloemetjes. Een bijzondere toevoeging is Corydalis cheilanthifolia, met varenachtige bladeren en heldergele buisvormige bloemen.


De 'kliffen' zijn beplant met een mengsel van varens en mossen.
Bij het water vindt je de grootbladige vaste plant Farfugium; de inheemse Gillenia trifoliata vormt verderop in de border mooie bossige planten

Laatste tuin

Eberle staat al sinds 1990 op de Chelsea Flower Show. Dit jaar werd ze vanwege haar 40-jarige carrière in het groen door de RHS bekroond tot Iconic Horticultural Hero. Verder is Eberle een groot voorvechter van meer vrouwen in de sector. Zelf ondersteunt en begeleidt ze opkomende vrouwelijke ontwerpers en in haar rol binnen de RHS-raad kaart ze het onderwerp regelmatig aan. Eberle beweert dat dit haar laatste tuin is op de Chelsea Flower Show: 'Ik wil aan de top eindigen.' Haar medewerkers lijken er niet helemaal zeker van dat Eberle echt afscheid kan nemen van het spektakelgeweld dat Chelsea Flower Show heet. En hoewel ze misgreep bij de prijs voor de beste showtuin, kan deze tuin zeker bestempeld worden als een spektakelstuk.


Showtuin 'Building the Future'
LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER