Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Postpandemische wellnesstuin wint op Chelsea Flower Show

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 18 juli 2022
230 sec


Tropisch en luxe met Hollands tintje

Kate Gould van Kate Gould Gardens nam dit jaar voor de elfde keer deel aan de Chelsea Flower Show. Met haar sanctuary garden 'Out of the Shadows' wilde Gould laten zien hoe een betrekkelijk kleine tuin (10 bij 10 m) tóch meerdere functies kan vervullen. Eten, ontspannen, sporten en ontvangen, want na de pandemie verwachten eigenaren meer dan ooit van hun tuin. De tuin viel in de smaak én in de prijzen. Gould ontving de prijs voor beste constructie, beste sanctuary garden en een gold award.

Kate Gould. Fotografie: Arno van Herwijnen.
Kate Gould. Fotografie: Arno van Herwijnen.

Wanneer wij Gould spreken, heeft ze er al bijna zes dagen Chelsea Flower Show op zitten. Het is de laatste dag. 'Maar eigenlijk stonden de afgelopen maanden helemaal in het teken van de show,' bekent ze. Ze kijkt een tikje vermoeid, wat niet zo gek is, aangezien je bijna over hoofden kunt lopen door de drukte. Gould is ook een van de weinige designers die na zes dagen Flower Show-gekte nog overeind staat. Van alle andere tuinen die wij bezoeken, zijn de ontwerpers inmiddels vertrokken. Het traject voor de aanleg van zo'n showtuin is dan ook heel intensief. Slechts 21 dagen heb je om de hele showtuin op te bouwen, en binnen zeven dagen moet hij ook weer worden afgebroken. Gould is daarnaast niet alleen de designer van de tuin; haar hoveniersbedrijf heeft ook de aanleg gedaan.

Postpandemie

Gould viel met haar 'postpandemietuin' dus maar liefst driemaal in de prijzen. De tuin van dit jaar moet laten zien hoeveel functies tuinen tegelijkertijd kunnen vervullen zonder verlies van schoonheid. Gould: 'Tuinen hebben er zoveel taken bij gekregen. Ze moeten niet alleen mooie planten herbergen, maar ook een verlengstuk zijn van ons huis, waar we kunnen relaxen, sporten, ontvangen en uiteraard eten. In mijn tuin kun je dit allemaal doen.' Het verhoogde gedeelte bevat een ruime jacuzzi, die is omringd door palmen zoals Chamaerops humilis en verschillende boomvarens zoals Cyathea cooperi en Dicksonia antarctica. Verder staan er bomen: Schinus molle, Acer Palmatum en Acer Palmatum 'Shishigashira'. Wandelend vanaf de wellnessverhoging kom je uit bij de sportspot. De afmetingen lenen zich voor een yogamat, of je kunt er fitboy-calisthenics beoefenen in het hoge optrekrek. Gould: 'Met deze tuin wilde ik mensen laten zien dat je niet altijd hoeft te kiezen. Je kunt fijn zwemmen, een plek hebben om te sporten en tegelijkertijd een prachtige tuin hebben. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.'


Op de voorgrond de vuurplaats voor ontmoetingen, daarachter de 'fontein' met neptegeltjes

Luxe en wellness

Gould heeft in haar tuin gekozen voor luxe materialen, zoals een Jaccuzzi Swim Spa en luxueuze Italiaanse verlichting van Catellani & Smith. Die verlichting steelt de show; ons interview wordt zelfs een keer onderbroken door een nieuwsgierige bezoeker die dolgraag wil weten waar 'de lampen' vandaan komen. Gould wijst de leverancier aan op het affiche en antwoordt in alle eerlijkheid: 'They are beautiful, but not cheap.' Zo gaat het eigenlijk het hele interview door. Bezoekers onderbreken het gesprek regelmatig voor korte vragen over sortimentskeus of andere tuinvragen. Gould blijft Brits beleefd en beantwoordt ieders vragen. Haar sanctuary garden valt duidelijk in de smaak. Bezoekers staan zeker drie rijen dik te drommen voor de tuin. Een van de plekken die zij het eerst zien, is het zitgedeelte dat is gecreëerd rondom een vuurplaats. Erachter is een soort fontein, uitgevoerd in cortenstaal met industriële kranen. Gould verraadt dat er geen budget meer was voor echte tegeltjes; de verschillende kleuren zijn uitgestanste metalen rondjes. Van de ontmoetingsplek kun je doorlopen naar het sportgedeelte in de tuin. Er is hier precies ruimte voor een yogamat en een pull-up bar. Daarna kun je via een trapje verder naar de jacuzzi.


De tuin heeft een tropisch tintje, met veel groenblijvende en grootbladige beplanting.
'Om te voorkomen dat het geheel donker oogt, heb ik planten gekozen met verschillende structuren en vormen, zodat het geheel toch een luchtige, vrolijke textuur krijgt'

Beplanting

De beplanting in de tuin heeft een tropisch tintje, door de vele groenblijvers in de vorm van palmen en maar liefst zeven verschillende soorten varens: Asplenium bulbiferum, Blechnum magellanicum, Blechnum tabulare, Dryopteris wallichiana 'Jurassic Gold', Pteris nipponica, Pteris umbrosa en Woodwardia fimbriata. Gould: 'Als tuinarchitecten denken we al gauw in seizoenen. Voor deze tuin wilde ik een beplantingsplan dat het hele jaar door mooi zou zijn. Hierbij viel mijn keus op groenblijvende beplanting. Deze planten verbeteren jaarrond de luchtkwaliteit en zijn ook fijn voor vogels om in te nestelen. Vaak hebben ze wel wat donkerdere bladen. Om te voorkomen dat het geheel donker oogt, heb ik dus planten gekozen met verschillende structuren en vormen, zodat het geheel toch een luchtige, vrolijke textuur krijgt.' Verder bevat de tuin vooral witte en groene bloemen, zoals Angelica archangelica, Melanoselinum decipiens en Mitella breweri. Naast al dit groen en wit is er voor de oplettende kijker nog wel wat kleur in de tuin te ontdekken, zoals Paeonia bartzella. Dat is een gelige pioen, een zogenaamde Itoh-pioen: een kruising tussen een boompioen en een vaste pioen. Verder staat er Anigozanthos flavidus 'Beauty Yellow' (gele kangoeroepoot) en Geranium palmatum, een roze ooievaarsbek die veel weg heeft van Geranium maderense, maar met wat grover blad en grotere roze bloemen. In de tuin is her en der ook nog een toefje paars-blauw te ontdekken in de vorm van Salvia salgoon 'Spencer Lake' en Iris 'Mer du Sud'. De tuin bevat ook enkele bollen, die ook weer vooral witbloeiend zijn: Lilium 'Snowy Morning', Eremurus himalaicus en Cardiocrinum giganteum. In totaal heeft Gould 51 verschillende planten, varens, heesters, bollen, bomen en planten gebruikt in de tuin.


De Britse tuinontwerpster bouwt gestaag aan haar Chelsea-cv, met zes keer gold, vier keer 'beste tuin' en één maal 'beste constructie'

Sanctuary garden

De tuin van Gould is een zogenoemde sanctuary garden; dit is een wat kleinere showtuin. Er zijn op de Chelsea Flower Show zo'n twaalf grote showtuinen te bewonderen, die zeker drie keer zo groot zijn als de sanctuary gardens.


De tegels van Schellevis vormen het Hollandse tintje aan de tropische post-pandemische tuin.

Oud-Hollandse tegel

Overal in de hele tuin is gewerkt met tegels van Schellevis. Gould: 'Ik heb vaker gewerkt met Schellevis-producten. Ik vind de uitstraling van de tegels mooi; ze hebben een fijne en lichte uitstraling die de tuin complementeert. Door de brexit zijn de tegels wel lastiger beschikbaar hier in Engeland, maar ik geloof dat dat gaat veranderen.' Als we later accountmanager Hidde Vermaas van Schellevis spreken, vertelt hij dat het bedrijf inderdaad bezig is om de beschikbaarheid van de producten voor de Engelse tuinliefhebber te verbeteren.


'Door de brexit zijn de tegels van Schellevis wel lastiger verkrijgbaar in Engeland'

Afsluiter

Er zijn dus slechts zeven dagen om alle showtuinen af te breken, maar de zaterdagse bezoekers lijken een handje te helpen. Klokslag vier uur in de middag begint de leegverkoop van alle tuinen. Bezoekers lopen in drommen van stands naar showtuinen en weer terug, op jacht naar nieuw groen voor hun eigen tuin. Met koffers, tassen en trolleys vol vertrekken ze van de show, Londen in, de tuinen leeg achterlatend. Later in de underground pik ik de bezoekers van de show er moeiteloos uit, met hun hoedje op het hoofd en planten onder de arm.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER