Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Binnenkort officieel geen onkruidverdelgers met glyfosaat te koop bij tuincentra

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 16 mei 2022
72 sec


Al een tijdlang worden de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen met de actieve stof glyfosaat ontmoedigd door Tuinbranche Nederland in tuincentra. Binnenkort zal het helemaal niet meer verkrijgbaar zijn. Want de uitverkooptermijn van oude verpakkingen loopt af op 1 juli 2022.

Opmerkelijk is dat de merknaam Roundup nog wel veelvuldig wordt gebruikt bij consumentenproducten. Deze onkruid verwijderingsmiddelen zijn dan veelal op basis van een andere werkzame stof zoals perlagonzuur, afgebeeld hier op de foto.
Opmerkelijk is dat de merknaam Roundup nog wel veelvuldig wordt gebruikt bij consumentenproducten. Deze onkruid verwijderingsmiddelen zijn dan veelal op basis van een andere werkzame stof zoals perlagonzuur, afgebeeld hier op de foto.

Tuinbranche Nederland is een branchevereniging voor tuincentra en toeleveranciers. Niet alle Nederlandse tuincentra zijn hierbij aangesloten, maar wel 'alle toeleveranciers', aldus Toon Wurfbain van Tuinbranche Nederland. Kortom zelfs al zou je als tuincentra het willen gaan verkopen, door deze afspraken zijn er geen glyfosaathoudende onkruidbestrijdingsmiddelen meer beschikbaar voor de consumentenmarkt. Wurfbain: 'Producenten hebben door deze afspraken zelf gekozen om geen glyfosaathoudende middelen meer te produceren. Bij deze afspraken hebben we ook de Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf Branche bij betrokken, zodat ook bouwmarkten zich hieraan houden.'

LEES OOK


Eind 2020 sprak Branchevereniging Tuinbranche Nederland met milieuorganisatie Natuur en Milieu af dat de tuincentra deze gewasbeschermingsmiddelen uit de schappen haalt. Uitgangsdatum is 1 januari 2022 met uitloop naar 1 juli 2022.

Glyfosaat

Glyfosaat was lange tijd een populaire werkzame stof in onkruidbestrijdingsmiddelen, waaronder het bekende Roundup. Echter bestaat al enkele jaren veel (wetenschappelijke) discussie over glyfosaat. Zo zou het de bodem aantasten en zijn er onderzoeken die erop duiden dat het kanker veroorzaakt. In de Europese Commissie is glyfosaat goedgekeurd tot en met december dit jaar. De herbeoordeling van het midel loopt waarschijnlijk vertraging op. Opmerkelijk is dat de merknaam Roundup nog wel veelvuldig wordt gebruikt bij consumentenproducten. Deze onkruidbeschermingsmiddelen zijn dan veelal op basis van een andere werkzame stof zoals perlagonzuur.


Azijn en chloor

Tuinbranche Nederland laat weten dat er ook afspraken zijn gemaakt over het gebruik van azijn en chloor in de tuin. De tuincentra zouden hebben toegezegd dat ze de aankoop van die producten gaan ontmoedigen door ze minder prominent uit te stallen en door betere klantvoorlichting.


LEES OOK
De soap rondom gewasbeschermingsmiddelen
06-05-2021 | ARTIKEL
146 sec

Glyfosaat spuiten in particuliere tuin voor professional niet meer toegestaan

Januari dit jaar werd tijdens de vergadering van het Ctgb besloten dat glyfosaathoudende gewasbeschermingsmiddelen spuiten in particuliere tuin voor de professional niet meer is toegestaan. Het pleksgewijs aanstrijken in particuliere tuin mag wel.
Het pleksgewijs spuiten van roundup in het openbaar groen is wél toegelaten voor professioneel gebruik.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER