Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Mobiele stroom voor zwaar elektrisch gereedschap

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Paul van der Sneppen, woensdag 1 december 2021
171 sec


Blok- en rugaccu's bieden hovenier niet altijd voldoende soelaas

De Duitse machinefabrikant Festool is misschien niet het eerste adres waar hoveniers aankloppen om hun inkopen te doen. Het bedrijf is gespecialiseerd in elektrische handgereedschappen en bedient daarmee vooral interieurbouwers en aannemers in bouw- en timmerwerk. Maar voor de hovenier die een forse mobiele stroomvoorziening zoekt die niet alleen accu's laadt, maar ook zware elektrische gereedschappen snoerloos maakt, is het Sys-powerstation van Festool wellicht een interessante optie.


De toolkit van de hovenier breidt zich uit. Hoveniersbedrijven nemen steeds vaker grote opdrachten aan waarin vaak ook nieuwe werkzaamheden besloten liggen. Veel hoveniers lopen niet meer weg voor het zelf aanleggen van bestrating en terrassen of zelfs complete zwembaden.

Zware machines

In de materiaalwagen van de groenprofessional zijn daarom niet zelden ook zware machines te vinden, zoals steen- en betonzaagmachines of grote reinigingsapparaten, variërend van hogedrukspuiten tot professionele stofzuigers.
Steeds meer gereedschappen van de groenprofessional zijn bovendien accu-aangedreven. 'Tegenwoordig moet alles bij voorkeur elektrisch aangedreven zijn', zegt Arjan Graafland, marketingmanager bij Festool Nederland, daarover. 'Emissievrij werken is vaak een eis bij aanbestedingen. De vraag naar elektrische gereedschappen, ook de zwaardere, neemt daardoor toe.'


'Klanten vragen steeds meer mobiliteit'

Innovatie

En juist in die laatste categorie, de zwaardere gereedschappen, constateert Graafland dat er behoefte bestaat aan het mobiel maken van gereedschappen die nu nog met een snoer aan netstroom hangen. 'Alle innovatie in onze markt is op dit moment eigenlijk gericht op het gebruik van accu's.' Festool kan als specialist in elektrische gereedschappen daarom niet achterblijven en heeft het SYS-PST 1500 Li HP-powerstation ontwikkeld. 'Eigenlijk een grote powerbank, die alle besnoerde gereedschappen uit ons assortiment en daarbuiten draadloos maakt.'


'Alle innovatie is gericht op het snoerloos maken van elektrische apparaten'

Het Festool-powerstation past vooral goed bij de gereedschapskist van de bouwaannemer die ook andere gereedschappen uit het assortiment van de Duitse gereedschapsbouwer gebruikt. 'Sys' in de productnaam verwijst namelijk naar het koffersysteem waarin het powerstation huist. Het is een stapelbaar systeem dat makkelijk en veilig te transporteren is en op veel grotere Festool-machines vast te klikken is.

Piekvermogen

Wat opvalt is echter dat het Festool-Sys-powerstation een indrukwekkend piekvermogen levert van maar liefst 11.000 watt. Dat houdt volgens Graafland in dat de mobiele energiebron grote machines behoorlijk lang aan de praat kan houden. Met een permanent vermogen van 3680 watt en kortstondig tot 11.000 watt biedt de stroomvoorziening genoeg vermogen voor alle besnoerde gereedschappen. Zelfs industriële stofzuigers, grote zagen en boorhamers worden volgens de fabrikant constant aangedreven, zonder vermogensverlies. 'Het systeem slaat 1.500 wattuur aan energie op. Dat is bij de meeste toepassingen in de bouw voldoende voor een hele werkdag.'


Hoveniers werken echter voornamelijk met compacte rug- of blokaccu's, weet ook Graafland. 'Die kun je natuurlijk heel goed opladen met onze Sys-powerbank en daar worden dit soort stroomvoorzieningen ook vaak voor gebruikt. Maar de kracht van dit Festool-systeem ligt vooral besloten in het snoerloos maken van de zwaardere elektrische gereedschappen, zoals een betonzaagmachine of een elektrische bladblazer of -zuiger.'

Met het formaat van een kratje bier en een gewicht van 16 kilo is het powerstation heel handzaam.
Met het formaat van een kratje bier en een gewicht van 16 kilo is het powerstation heel handzaam.

Prijstabel

Mobiele stroomvoorzieningen variëren in prijs tussen pakweg 1.500 euro en 5.500 euro. Het SYS-PST 1500 Li HP-powerstation positioneert zich met 2.900 euro ergens in het midden van die prijstabel. Wie een stroomvoorziening zoekt die grotere elektrische gereedschappen een hele werkdag lang aan de praat houdt, zit al gauw in die prijsklasse of daarboven.


Fabrikanten laten zich nauwelijks uit over de levensduur van mobiele stroomvoorzieningen. Dat is bij Festool niet anders. Graafland is daar eerlijk over. 'We weten het eigenlijk niet goed. Dit is een nieuw product in ons assortiment. We kunnen dus niet putten uit ervaring. Wel weten we dat een stroomvoorziening als het Sys-powerstation vele duizenden laadcycli meegaat. De lithiumion-batterijtechnologie garandeert bovendien dat het voedingssysteem niet aan kracht inboet na verloop van tijd.'

Onderhoud en service

Ook voor onderhoud hoeft de gebruiker zijn powerstation niet vaak te missen, zegt Graafland. 'Dit soort accutechnologie vergt geen onderhoud aan de batterijcellen. Ik kan hooguit bedenken dat er ooit een software-update wordt uitgevoerd of dat er een stukje elektronica kapotgaat en vervangen moet worden.'


Dat risico neemt Festool voor zijn rekening. De fabrikant biedt een reparatieservice op al zijn producten. 'Dat is vooral voor kleinere ondernemers vaak een argument om onze gereedschappen aan te schaffen. Die kiezen voor gebruikszekerheid en ook zekerheid waar het gaat om de afschrijvingsduur.' Festool geeft drie jaar reparatiegarantie, zelfs wanneer het product door verkeerd gebruik kapotgegaan is. Voor alle reparaties geldt bovendien een 48-uursgarantie. 'Binnen 48 uur heeft de klant zijn gereedschap weer terug', garandeert Graafland.

Het Systainer-systeem maakt integratie van het powersysteem aantrekkelijk voor koppeling aan andere Festool-gereedschappen.
Het Systainer-systeem maakt integratie van het powersysteem aantrekkelijk voor koppeling aan andere Festool-gereedschappen.

Leaseplan

Voor ondernemers die overwegen om een Sys-powersystem van Festool aan te schaffen, maar nog niet veel fiducie hebben in de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de accutechnologie, heeft Festool een leaseplan. 'Voor 100 euro per maand weet je jezelf dan te allen tijde verzekerd van een mobiele stroomvoorziening binnen handbereik', zegt Graafland over de lease-optie.


Die optie is misschien aantrekkelijk voor sceptici die nog weinig vertrouwen hebben in mobiele stroomvoorziening en de technologie die deze mogelijk maakt. Een snel rekensommetje leert namelijk dat wie een Sys-powersystem afschrijft in 36 maanden, de standaard garantieperiode van Festool, goedkoper uit is. Dan kost de mobiele stroombron namelijk nog maar een slordige 80 euro per maand en de eerste 36 maanden na aankoop biedt de leverancier nagenoeg dezelfde reparatie- en servicevoorwaarden als bij lease.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER