Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'De bloemen zijn net toverballen'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 30 augustus 2021
245 sec


Serie minipluimhortensia's is een aanwinst

Trots zitten kweker Tonco Captein en Ronald Laman in een bed van Hydrangea paniculata 'Switch® Ophelia', een van de veelbelovende nieuwkomers uit de serie minipluimhortensia's met een compacte groei en rijke bloei. Deze minihortensia's kunnen in een relatief korte tijd een vol bed vormen, maar ook als solitair struikje zijn ze zeker aantrekkelijk. Dat geldt ook voor de soorten uit de Petite®-serie, zoals 'Petite® Star', 'Petite® Latern' en de volgend jaar op de markt komende 'Petite® Cherry'.


Ronald Laman en Tonco Captein in een proefbed met <i>H. paniculata</i> 'Switch® Ophelia', waardoor de plaats van de foto niet alleen mooi is, maar ook symbolisch. Inmiddels is de samenwerking behoorlijk uitgebreid: 'Tachtig procent van mijn nieuwe rassen
Ronald Laman en Tonco Captein in een proefbed met H. paniculata 'Switch® Ophelia', waardoor de plaats van de foto niet alleen mooi is, maar ook symbolisch. Inmiddels is de samenwerking behoorlijk uitgebreid: 'Tachtig procent van mijn nieuwe rassen heb ik via Ronald.'
Hortensia's zijn en blijven populair. Het zijn sterke en veelzijdige planten die in iedere tuin passen. Ze bloeien van het voorjaar tot het najaar en er is een ruime keuze in soorten, kleuren en maten. Ronald Laman en Tonco Captein richten zich op de minipluimhortensia: Hydrangea paniculata.
Kenmerkend voor de pluimhortensia in het algemeen zijn de pluimvormige bloemtrossen waarvan de kleur zich tijdens de bloei doorontwikkelt, waardoor ze voortdurend blijven verrassen. Ze zijn goed winterhard en niet ziektegevoelig. Bekende en populaire variëteiten zijn 'Pinky Winky' en 'Vanille Fraise', die beide van wit naar roze naar rood verkleuren.


<i>H. paniculata</i> 'Petite® Star' wordt verkocht in vierkante potten.
H. paniculata 'Petite® Star' wordt verkocht in vierkante potten.

Samen sterker

Ronald Laman, eigenaar van Breederplants, kwam de afgelopen jaren verschillende nieuwe pluimhortensia's tegen die zich duidelijk onderscheiden van wat er al is: ze bloeien vroeger en/of langer, ze blijven mooi compact en natuurlijk hebben ze mooie bloemtrossen, die gedurende de bloei verkleuren als toverballen.
Hij legt uit hoe zijn zoektocht naar nieuwe, onderscheidende soorten in zijn werk gaat. 'Ik ben de tussenpersoon tussen de breeder (veredelaar) en de kweker. We beschermen en introduceren nieuwe plantenrassen. Beschermen betekent dat we kwekersrecht aanvragen voor nieuwe rassen en ervoor zorgen dat er geen kwekers zijn die de nieuwe rassen illegaal gaan telen. Voor alle geteelde rassen moet netjes licentiegeld betaald worden, want het ontwikkelen van een nieuw ras kost jaren. Verder brengen we de nieuwe rassen onder bij de juiste kwekers.'
Hij zag 'Switch® Ophelia' al elf jaar geleden bij de breeder. Na wat uittesten werd Tonco Captein een van de kwekers die hem in afgesproken aantallen onder licentie mocht gaan telen.
Tonco Captein van boomkwekerij P.W. Captein in Alphen aan den Rijn is van oudsher gespecialiseerd in sierheesters, maar legt zich steeds meer toe op nieuwe rassen. Een aantal daarvan is zelfs zo nieuw dat ze nog niet op zijn website staan. Tachtig procent van deze nieuwe rassen heeft hij via Breederplants.
De eerste samenwerking tussen de twee verliep zo goed dat Laman de Petite®-serie bij Captein ging uittesten vóór de introductie op de markt. Ze vullen elkaar goed aan. Captein is een kritische kweker die topkwaliteit levert, reden waarom Laman zijn potentiële nieuwkomers graag bij hem brengt. Soms gaan ze zelfs samen op pad.


<i>H. paniculata</i> 'Switch® Ophelia'
H. paniculata 'Switch® Ophelia'

Compacte, verkleurende pluimhortensia's

De nieuwe Petite®-serie komt van verschillende veredelaars uit Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De Petite®-soorten hebben als overeenkomst dat ze langer en rijker bloeien in nieuwe kleuren en een mooie compacte groei hebben. 'Ze groeien gecontroleerd', zegt Laman. 'Eén keer snoeien - tussen januari en maart - is voldoende. De jonge takken mogen dan tot een paar centimeter teruggesnoeid worden. De struikjes bloeien in datzelfde jaar gegarandeerd weer.'
En net als de andere pluimhortensia's zijn ze gezond en ziektevrij. Ze kunnen goed tegen warmte en koude en zijn goed winterhard. Verder zijn het allemaal gemakkelijke planten, die gedurende de bloei verkleuren. Een aandachtspuntje is dat ze, net als alle hortensia's, houden van voldoende water.
Deze serie compacte pluimhortensia's bestaat op dit moment uit drie variëteiten die al op de markt zijn geïntroduceerd: H. paniculata 'Switch® Ophelia', 'Petite® Star' en 'Petite® Lantern'. Het komend jaar komt daar H. paniculata 'Petite® Cherry' bij. Er zijn nog meer variëteiten uit dezelfde lijn in de testfase. Op dit moment zijn Laman en Captein druk bezig met het ontwerp van een herkenbaar etiket voor de bestaande en toekomstige variëteiten van deze serie.


Pluimhortensia's trekken bestuivers aan.
Pluimhortensia's trekken bestuivers aan.

H. paniculata 'Switch® Ophelia'

H. paniculata 'Switch® Ophelia' bloeit niet alleen heel lang, maar ook met schilderachtige kleuren. De bloeiperiode duurt 120 dagen, van juni tot september. Ter vergelijking: standaard begint de bloei van pluimhortensia's pas in juli. Gedurende de bloei veranderen de bloemen een paar keer van kleur. Van licht limoengeel verkleuren ze naar puur wit, oudroze, donkerroze en uiteindelijk naar rood. Het is zeker mooi om de bloemen 's winters aan de plant te laten zitten.
De planten hebben verschillende mogelijkheden. Ze doen het mooi als vakbeplanting en als solitair struikje, maar vormen in potten ook een aanwinst voor het terras.
Behalve Captein zijn er nog twee kwekers die deze plant voor de Europese markt kweken. Captein kweekt ze in 3-literpotten en op een 60 cm-stam in een 6-literpot. De andere twee kwekers kweken ze op in 6- en 1,5-literpotten.
De plant wordt overigens onder de naam 'Polestar' door tien Oost-Europese kwekers onder licentie gekweekt voor de Oost-Europese markt. In 2018 werd hij onder deze naam op de Garden Trials and Trade in Boskoop bekroond met een gouden medaille en uitgeroepen tot Beste Nieuwigheid 2018. 'Doordat er meer planten gekweekt worden, komen ze meer in de publiciteit', verklaart Laman.


H. paniculata 'Petite® Star'

De eerste in de Petite®-serie is H. paniculata 'Petite® Star'. Deze cultivar is korter en breder dan 'Switch® Ophelia': 60 cm hoog en 90 cm breed. De planten bloeien van eind juni tot september. De planten beginnen te bloeien met limoenkleurige bloemen, die al snel naar wit verkleuren. Vervolgens kleuren ze via lichtroze in augustus naar donkerroze aan het einde van de bloei. De planten doen het uitstekend als vakbeplanting en als solitair struikje, maar vormen in potten ook een aanwinst voor het terras.


<i>Hydrangea paniculata</i> 'Petite® Lantern'
Hydrangea paniculata 'Petite® Lantern'

H. paniculata 'Petite® Latern'

H. paniculata 'Petite® Lantern' is de tweede compact groeiende pluimhortensia uit de serie. Hij groeit wat minder breed uit en wordt 70 cm hoog en 40 cm breed. De planten bloeien van juli tot september. De bloemkleur verandert van wit in het begin naar donkerrood. De bladeren zijn donkergroen en ovaal van vorm. De hoogte is 60 cm, de breedte 40 cm.


<i>Hydrangea paniculata</i> 'Petite® Cherry'
Hydrangea paniculata 'Petite® Cherry'

H. paniculata 'Petite® Cherry'

H. paniculata 'Petite® Cherry' komt het komende jaar nieuw op de markt. De bloemen van deze compact groeiende pluimhortensia zijn in het begin wit en kleuren door naar donkerrood. Hij is 50 cm hoog en 40 cm breed. De plant staat in bloei vanaf begin juni tot aan september. 'Petite® Cherry' is de vroegst bloeiende hortensia met traditionele hortensiabloemen.


Meerwaarde voor hoveniers

De nieuwe serie minipluimhortensia's heeft zeker toegevoegde waarde voor hoveniers. Het zijn mooie en gemakkelijke planten. Ze bloeien ieder jaar, zijn gemakkelijk te snoeien en ziektevrij. De planten verdragen zowel warmte als koude. Een voordeel voor hoveniers is dat de hortensia's uit de Petite®-serie langzame groeiers zijn. Dat betekent dat ze klein en compact blijven. En ... ze zijn heel aantrekkelijk voor bestuivers. Het enige echte aandachtspunt is dat ze veel behoefte hebben aan water.


Verzorgingstips:

Pluimhortensia's houden van een plek in de volle zon of halfschaduw.
De planten hebben regelmatig water nodig. Dat geldt zeker als ze net geplant zijn of in pot staan.
Snoeien is belangrijk. Ieder jaar komen er dan weer nieuwe bloemen aan en de plant blijft jong en gezond. De beste periode om te snoeien is februari - maart. Pluimhortensia's bloeien op het eenjarige hout. Diep wegknippen - 10-20 cm boven de grond - geeft compactere planten en zwaardere pluimen. De plant hoger terugknippen, bijvoorbeeld op 60 cm, geeft lichtere pluimen.
In pot gekweekte planten kunnen het hele jaar geplant worden. Het najaar heeft de voorkeur, omdat de planten dan voor de winter nog goed kunnen wortelen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER