Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Volpi verrast met nieuwe kettingzaag

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 9 juli 2021
148 sec


'Kracht, accuduur en gewicht van de machine zijn verrassend goed'

De Italiaanse producent van tuin- en parkmachines Volpi won het afgelopen jaar aan populariteit in de hovenierssector door zijn toegankelijke en scherp geprijsde accusnoeischaren. Het merk bouwt zijn activiteiten uit, met sinds enkele maanden een nieuwe kettingzaag in het assortiment. Tijd om deze Volpi KVS2000 eens uit te testen.


De eer is aan Timo van der Bijl en zijn team van Pendula Boomverzorging. De mannen hebben de nieuwe kettingzaag zo'n twee weken uitgetest en zijn over het algemeen positief verrast.

Pendula Boomverzorging

Pendula Boomverzorging is door Timo van der Bijl opgericht in 2011. Hij was geruime tijd als zzp'er actief met zijn boomverzorgingsbedrijf, maar inmiddels werken er zo'n acht man. Pendula is enkel en alleen actief in de bomenwereld. 'Snoeiwerk, onderzoek, aanplant en kappen', aldus Van der Bijl. In Leiden heeft het bedrijf een snoeibestek binnengehaald dat de snoei van zo'n 12.000 bomen omvat. Een eis in het bestek is dat er zoveel mogelijk met accugereedschap wordt gewerkt. De Volpi KVS2000 is voorzien van twee draadloze lithiumaccu's van 21,6 V en 4,0 Ah. Van der Bijl gebruikt de Volpi veelvuldig in de hoogwerker.


'Ik ben verbaasd over de accuduur van de Volpi, ik kan écht een volle dag werken met de bijgeleverde accu's'

Volpi verrast

'Ik ben verbaasd over de accuduur van de Volpi. Ik kan een halve dag werken op één accu en dan heb ik het echt over productiewerk, dat we non-stop in de hoogwerker staan te snoeien. De kettingzaag wordt geleverd met twee accu's, precies genoeg voor een volle dag werken. Daarbij vind ik het gewicht prettig verdeeld en was ik überhaupt verbaasd over hoe licht hij is, zeker als je kijkt naar de kracht van de kettingzaag. Hij vreet zich goed door het hout heen en heeft voldoende kracht. Ik ben dus heel erg te spreken over het gewicht, de accuduur en de kracht van de machine.'


Nadelen

Van der Bijl heeft ook nog enkele punten van kritiek op de accukettingzaag. 'Voor ons als boomverzorgers is de veiligheidskap aan de bovenkant eigenlijk heel irritant. Dat is niet goed werkbaar; we zitten in en tussen de bomen en zagen eigenlijk alle kanten op. Die kap zit dan erg in de weg.' Van der Bijl geeft toe dat hij tijdens de testperiode de veiligheidskap stiekem heeft verwijderd. Op die manier ging het werken fantastisch en zo zou hij de kettingzaag zeker willen aanschaffen. Maar, zo zegt hij: 'De kettingzaag moet wel goedgekeurd worden zonder veiligheidskap willen wij hem gaan gebruiken. Nu komt hij zonder de kap niet door de VCA. Voor ons zou het een ideale oplossing zijn als er een kettingrem op wordt gezet; dan kunnen we hem zonder kap gebruiken. Daarnaast missen we een aanhaakoogje om de kettingzaag aan onze riem te hangen.'


'Zonder de veiligheidskap ging het werken fantastisch en zou ik de kettingzaag zeker willen aanschaffen'

Eerste indruk

Toen Van der Bijl de zaag voor het eerst zag, was hij bang dat er een verhoogd risico zou zijn op het carpaletunnelsyndroom. 'Toen ik de zaag voor het eerst in mijn handen had, dacht ik: wat een gek en lang ding. Mijn vermoeden was dat ik door de lengte van de kettingzaag tijdens het snoeien ongemerkt een knik met mijn pols zou maken. In de groensector kennen we genoeg mensen met het carpaletunnelsyndroom. Maar die vrees bleek ongegrond. De machine is heel licht en het gewicht is goed verdeeld.' De Volpi KVS2000 weegt nog geen 2 kg inclusief accu.


Specificaties

De kettingzaag heeft twee draadloze lithiumaccu's van 21,6 V en 4,0 Ah en een extra handgreep voor het werken met twee handen. De KVS2000 is ook voorzien van een dubbele veiligheidsschakelaar en een geïntegreerde olietank, waarbij het peil van buitenaf zichtbaar is. Dit nieuwe lid van de Volpi-familie beschikt tevens over automatische kettingsmering. Op de display van de kettingzaag kun je de status van de accu controleren en zien hoeveel werkuren je nog kunt maken.


De KVS2000 draadloze elektronische kettingzaag met lithiumbatterij

Ø Max. snijbreedte 160 mm
Snelheid ketting 11,2 m/s
Ketting 1/4 X 1.1 met 47 kettingschakels
Lengte zaagblad 20 centimeter
Aanpassen kettingspanning handmatig
Smering automatisch
Motor borstelloos
Power 600 W
Nominale spanning DC 21,6V
Afmetingen kettingzaag 48 x 12 x 12 cm
Gewicht zonder accu 1,4 Kg
Gewicht met accu 1,9 kg

Volpi

Volpi wordt in Nederland door Grave Ground Solutions geïmporteerd en verkocht via diverse dealers, zoals Gebr. Bonenkamp, die hebben meegewerkt aan deze test. De snoeischaar kost 470 euro excl. btw.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER