Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Meer kracht dankzij 82V-platform

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, dinsdag 23 maart 2021
133 sec


Minder druk op batterij en motor van Cramer-accusnoeischaar dankzij hoger voltage

In de wereld van de accu-aangedreven apparatuur is het van oorsprong Duitse bedrijf Cramer een opvallende eend in de bijt. Het accuplatform waarop de kettingzagen, bosmaaiers, bladblazers en andere machines van Cramer draaien, is gebaseerd op 82 volt. Zelfs de onkruidborstelmachine van Cramer is dankzij dit hoge voltage leverbaar op accu. Een accusnoeischaar maakt het aanbod compleet.


'Het hoge voltage is één van de kenmerken van Cramer-accugereedschap die het merk onderscheiden van andere merken. Dat geldt dus ook de accusnoeischaar', vertelt Laurent Maissan. Maissan is vertegenwoordiger voor Nederland van EuroGarden. 'Wij zijn al een jaar of dertig importeur van Cramer voor de Benelux', vertelt hij. 'Cramer bestaat al sinds 1835. Het bedrijf begon met de productie van landbouwmachines. Toen er vraag kwam naar een bietenverkleinmachine, bleek dat deze ook geschikt was voor het versnipperen van hout. Zo ging het bedrijf geleidelijk over op de productie van tuinmachines. De accusnoeischaar is daar een van.'

Voordelen hoog voltage

Een jaar of vier geleden nam Cramer accumachines in het assortiment op. Dankzij het hogere voltage wordt de batterij minder belast en is er minder warmteontwikkeling. Daarbij heeft het accu-apparaat ook nog eens meer power. 'Met één acculading kun je 15.000 tot 18.000 snoeibewegingen maken', vertelt Maissan. 'De schaar is geschikt voor takken tot 40 mm.' De accusnoeischaar van Cramer wordt geleverd met een draaggarnituur. Daarbij draagt de gebruiker de batterij in de rugzak en de schaar in een foedraal aan de riem, op heuphoogte.


'Het belangrijkste blijft natuurlijk het onderhoud van het mes zelf'


Veiligheid voorop

Op de borst van het draaggarnituur, de Ergoassist, bevindt zich een klein kastje met een knop. Op het moment dat de gebruiker de schaar wil wegleggen of in het foedraal wil stoppen, moet deze twee handelingen verrichten om de schaar te deactiveren. Met de ene hand wordt de knop op het lichaam ingedrukt, met de andere de knop op de schaar zelf. Door de combinatie van deze twee schakelaars wordt de schaar gedeactiveerd. Om de schaar weer in gebruik te nemen, moeten dezelfde handelingen worden verricht. 'Veiligheid is belangrijk, en hiermee activeer of deactiveer je de schaar bewust', aldus Maissan.


Duitse degelijkheid

Bij de ontwikkeling van de schaar, die qua investering in de hogere regionen zit, is duidelijk aan verschillende details gedacht. Zo is er een kogelkoppeling gemaakt voor de kabelverbinding, waar de kabel aan de achterkant de snoeischaar verlaat, een kogelscharnierpunt. Hiermee wordt de kans op een kabelbreuk geminimaliseerd. Over de kabel loopt een flexibele veer, om extra ondersteuning aan de kabel te geven. De trilling van deze schaar is minder dan 2,5 m per seconde, wat prettig is voor hand en pols en dus voor minder belasting zorgt. De schaar zelf is met 950 g wat zwaarder dan sommige andere merken. De controller op de schaar, die ook nodig is voor het deactiveren, werkt met verschillende standen. Hierdoor is het mogelijk de bek van de schaar niet helemaal open te zetten. Dit werkt sneller als de takken dunner zijn. Op de controller is ook te zien hoeveel knipbewegingen er nog gemaakt kunnen worden met de acculading van dat moment.


'Het Cramer-platform draait op 82 volt. Dit levert meer power op en belast de batterij minder'

Goed onderhouden

Maissan: 'Het belangrijkste blijft natuurlijk dat de gebruiker het mes onderhoudt: slijpen en reinigen. Deze accusnoeischaar van Cramer is zo opgebouwd dat je slechts één centrale bout nodig hebt om het mes te kunnen demonteren en te reinigen. Naar onze mening kan het onderhoud voor een groot gedeelte door de gebruiker zelf worden gedaan. Een jaarlijkse servicebeurt is dan niet per se nodig. Het is een fantastische schaar voor wie intensief moet knippen. De handgreep is ergonomisch gevormd met antislip, waardoor je meer grip hebt, ook met vochtig weer.' De snoeischaar heeft een batterij van 3 ampère. In 36 minuten is de batterij voor 80 procent opgeladen en wie negen minuten langer kan wachten, heeft een volledig opgeladen batterij. Hiermee kun je volgens Maissan twee dagen werken. Met een volle acculading kunnen 15.000 tot 18.000 knipbewegingen worden gemaakt.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER