Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Top 25 van de allerbeste bollen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Carien van Boxtel Fotografie:Joop Huner, zondag 28 maart 2021
273 sec


Het voorjaar vraagt om bollen, maar voor bollen geldt: de keuze is reuze. Jub Holland levert honderden soorten voorjaarsbloeiende bloembollen. Speciaal voor vakblad De Hovenier zijn de 25 allerbeste bollen op een rijtje gezet.

Tulip Spring Green
Tulip Spring Green

Het zijn ijzersterke bloembollen, de meeste betrouwbaar terugkerend of verwilderend, die iedere tuin een enorme impuls geven. Alle soorten in deze top 25 worden kort beschreven en bovendien geven we tips voor toepassing, grondsoort, bezonning, plek in de tuin en combinatiemogelijkheden.

Iedere bol een eigen plek

Bloembollen zijn er in alle soorten en maten: van heel uitbundig en felgekleurd tot subtiel wit en porseleinblauw. Veel bloembollen, zoals de sierui, prairielelie en tulp, passen prima in een zonnige bloemenborder, waar ze bloeien voorafgaand aan de zomerbloeiende vaste planten. Vooral in prairie- en siergrassenborders, die hun hoogtepunt hebben in de late zomer, vormen bloembollen een geweldige aanvulling. Veel kleine bolgewassen zijn bosplanten, die prima passen op schaduwrijke plekken. Diezelfde kleine soorten passen vaak ook in een zonneborder: juist omdat ze zo vroeg bloeien, maken ze die border jaarrond boeiend. Eenmaal uitgebloeid verdwijnen ze weer snel onder de grond, om het volgende jaar talrijker tevoorschijn te komen. Of het nu gaat om een minimalistische tuin, een natuurlijke, moderne of klassieke tuin, bij iedere tuinstijl passen bloembollen. Als je maar weet hoe je ze toepast en combineert: met elkaar, maar ook met andere planten!


Allium nigrum
1. Allium nigrum
Een speciale Allium die een halfrond bloemscherm heeft. Door de groen-witte kleur past ze in veel verschillende kleurenschema's. Mooi tussen geelgroene Alchemilla of Astrantia. Ook heel mooi met grijsbladige planten, zoals Artemisia in een wilde bloemenweide.


Allium sphaerocephalon
Allium sphaerocephalon
2. Allium sphaerocephalon
Een van de makkelijkste Alliums voor een zonnige plek. Door de late bloei in juni onmisbaar! De bijnaam trommelstokje is goed gekozen. Mooi tussen siergrassen zoals Pennisetum en Stipa tenuissima en transparante planten zoals Thalictrum en Nepeta, of bijvoorbeeld tussen sierdistels en Camassia. Kan zich uitzaaien.


Mooi tussen siergrassen zoals Pennisetum en Stipa tenuissima

Allium 'Purple Sensation'
Allium 'Purple Sensation'
3. Allium 'Purple Sensation'
Een ijzersterke soort en een van de weinige Alliums die ook in de halfschaduw kan worden toegepast. Heeft een fantastische paarspurperen kleur, die mooi combineert met Astrantia, Knautia, Verbena bonariensis en met siergrassen. Snijbloem.


Camassia leichtlinii 'Caerulea'
Camassia leichtlinii 'Caerulea'
4. Camassia leichtlinii 'Caerulea'
Een bol die prima gedijt in ons klimaat op een licht vochtige standplaats. Het blad komt al vroeg op en in mei/juni volgt de aarvormige bloei met helderblauwe stervormige bloemen.
Mooi in een zonnige border met Nepeta, Allium, Geranium en siergrassen.


Tulipa 'White Virgin'
Tulipa 'White Virgin'
5. Tulipa 'White Virgin'
Zuiverwitte 'Triumph'-tulp. Een van de elegantste tuintulpen en al jaren een favoriet! Fantastisch tussen langbloeiende Helleborus, maar eigenlijk past deze tulp overal.


Hyacinthoides non-scripta
Hyacinthoides non-scripta
6. Hyacinthoides non-scripta
De echte boshyacint, in Engeland bluebell genoemd. Op een paar plekken in Nederland nog te zien: magische bossen, die in april/mei helemaal blauw kleuren. Prachtig in een natuurlijke bostuin, maar ook prima in een wilde bloemenweide. Geweldig op een schaduwrijke, vochtige en voedselrijke plek tussen Tiarella, Brunnera of Pulmonaria.


Galanthus elwesii
Galanthus elwesii
7. Galanthus elwesii
Een bolgewasje dat in geen enkele tuin mag ontbreken! Sneeuwklokjes voelen zich vooral thuis op voedselrijke kleigrond, waar ze al snel enorme pollen maken, die na de bloei kunnen worden uitgegraven om ze vervolgens te splitsen en terug te planten. Ze passen overal: onder heesters, in het gazon, in de border of onder een haag. Combineren geweldig met vroege bloeiers zoals Crocus-species en Scilla en met groenblijvende bodembedekkers.


Muscari latifolium
Muscari latifolium
8. Muscari latifolium
Donkerblauw druifje met een hemelsblauwe top, langbloeiend! Plant ze in niet te droge grond, dan komen ze betrouwbaar terug. Prachtig tussen paarse of zwarte tulpen, zoals
'Queen of Night'.


Plant ze in niet te droge grond, dan komen ze betrouwbaar terug

Allium 'Gladiator'
Allium 'Gladiator'
9. Allium 'Gladiator'
Een hoge Allium met compacte en grote bloemen, die prima kan worden toegepast tussen vaste planten die pas in de hoogzomer bloeien. Hiermee verbergt u meteen het blad, dat minder mooi is. Zwevend boven siergrassen, zoals Panicum, Miscanthus en Molinia, maar ook mooi tussen herfstasters, Nepeta en Salvia.


Crocus tommasinianus 'Ruby Giant'
Crocus tommasinianus 'Ruby Giant'
10. Crocus tommasinianus 'Ruby Giant'
Een cultivar van de boerenkrokus en een bekende stinzenplant. Een van de best verwilderende bolgewassen, vooral in een zonnig gazon of onder winterbloeiende heesters. Anders dan de naam doet vermoeden, is het een subtiele krokus met een prachtige paarslila kleur.


Ornithogalum nutans
Ornithogalum nutans
11. Ornithogalum nutans
Een echte stinsenplant met stervormige witgrijze bloemen. De bloemen zijn van binnen zachtgroen gekleurd. De Nederlandse naam is knikkende vogelmelk. Houdt van een voedselrijke, vochtige, kalkhoudende grond. De plant kan wat schaduw hebben en doet het goed als onderbegroeiing bij struiken op halfopen plaatsen.


Narcissus triandrus 'Thalia'
Narcissus triandrus 'Thalia'
12. Narcissus triandrus 'Thalia'
Een populaire tuinnarcis. Rijkbloeiend met prachtige, hangende zuiverwitte bloemen. Schitterend tussen Euphorbia amygdaloides var. robbiae, Geranium, struisvaren en salomonszegel. Onmisbaar in een witte tuin, samen met onder meer damastbloem, Leucojum, vaste judaspenning en vroegbloeiende witte tulpen.


Tulip Spring Green
Tulip Spring Green
13. Tulipa 'Spring Green'
Al lang een tuinfavoriet en door de natuurlijke 'look' makkelijk te combineren. Mooi samen met geelgroen bloeiende planten, zoals Smyrnium perfoliatum en Euphorbia, of met het jonge blad van Hosta en met witte damastbloem, lila vaste judaspenning en wit-groene salomonszegel.


Narcissus Jetfire
Narcissus Jetfire
14. Narcissus 'Jetfire'
Een laagblijvend sterk narcisje, met opvallende warm gele teruggeslagen bloemblaadjes en een naar voren stekend feloranje trompetje. Mooi in het gras of gecombineerd met rustige bladplanten.


Mooi in het gras of gecombineerd met rustige bladplanten

Scilla siberica
Scilla siberica
15. Scilla siberica
De donkerste onder de blauwe verwilderingsgewasjes. Mooi glanzend blad, rijkbloeiend op licht vochtige (bos)grond en schitterend onder voorjaarsbloeiende heesters zoals Magnolia en Viburnum. Zet er eens een groenblijvend elfenbloempje (Epimedium) tussen.


Crocus vernus 'Flower Record'
Crocus vernus 'Flower Record'
16. Crocus vernus 'Flower Record'
Een grootbloemige krokus. Krokussen houden van een zonnige standplaats, dus fleur de saaie border in het vroege voorjaar ermee op. In het gazon te combineren met onder meer Scilla mischtschenkoana of met andere krokussen. Fantastische bijenplant.


Tulipa turkestanica
Tulipa turkestanica
17. Tulipa turkestanica
Een sierlijk en natuurlijk ogend klein tulpje, dat meerdere stelen maakt en - mits op een zonnige plek - betrouwbaar terugkomt. Het blad is prachtig grijsblauw, de bloem grijzig aan de buitenkant. Mooi in het gazon, in bloemrijk grasland of als tussenbeplanting bij grootbloemige tulpen.


Tulipa 'Queen of Night'
Tulipa 'Queen of Night'
18. Tulipa 'Queen of Night'
Een klassieker in elke border. IJzersterk zijn de combinaties met lila, mauve, blauw en wit. Bloeit relatief laat, dus laat haar voorafgaan door veel andere vroegbloeiende soorten. Een altijd winnende combinatie is die met de mauve tulp 'Blue Diamond' en de dubbelbloemige tulp 'Black Hero'. Ook mooi met Camassia. Ook met koraal-, zalm- en abrikooskleurige soorten vormen deze zwarte tulpen een geweldige combinatie, evenals of met bronskleurige Euphorbia griffithii.


Narcissus poeticus
Narcissus poeticus var. recurvus
19. Narcissus poeticus var. recurvus
De allerlaatste narcis van het seizoen, en wat voor eentje: stralend wit met een feloranje met groen 'oogje', ook wel 'fazantenoogje' genoemd. Prachtig in grote hoeveelheden in gazon of bloemenweide. Ook mooi tussen late tulpen, zoals de donkere 'Queen of Night' en 'Black Hero' en de oranje 'Ballerina'. Ook spannend met in mei bloeiende felroze Gladiolus byzantinus en Kartuizer anjers.


Stralend wit met een feloranje met groen 'oogje', ook wel 'fazantenoogje' genoemd

Tulip clusiana
Tulip clusiana
20. Tulipa clusiana
Ook wel 'Lady Tulp' genoemd: een hoogtepunt van schoonheid en elegantie. Puntige bloem, wit met een rozerode blos en een prachtig hart. Zowel in knop als volledig als een ster opengebloeid een sieraad in elke tuin. Geef haar een plek in voedzame grond op een niet te vochtig gazon of vooraan in de border. Kan ook in potten met bijvoorbeeld witte druifjes. Prachtig.


Tulipa 'Pink Impression'
Tulipa 'Pink Impression'
21. Tulipa 'Pink Impression'
Stevige, forse tulp, met warm abrikoos-roze bloemen als eieren zo groot. Heel effectvol in een zonnige border! Spannend gecombineerd met paarse damastbloem, Geranium phaeum, judaspenning, muurbloem of feloranje, gelijktijdig bloeiende tulpen zoals de geurende leliebloemige 'Ballerina'. Ook mooi tussen de frĂȘle narcis 'Thalia'.


Scilla mischtschenkoana
Scilla mischtschenkoana
22. Scilla mischtschenkoana
Een verwilderingsbolletje in de meest sprookjesachtige, ijsblauwe kleur (met een donker nerfje), dat iedereen aanspreekt en geweldig combineert: ton sur ton met andere helderblauwe of paars-lila tinten, met roze, wit of met heldergroen. Kan werkelijk overal!


Tulipa sylvestris
Tulipa sylvestris
23. Tulipa sylvestris
De enige inheemse en 'natuurlijke' tulp die we kennen en een geliefde stinzenplant. Een sierlijke, altijd gebogen bloemstengel draagt een kleine en geurende bloem. De naam 'bostulp' is verwarrend, want dit tulpje staat het liefst in de zon, in een wilde bloemenweide of in een natuurlijke, zonnige border. Na een paar jaar de hele plant opnemen en opnieuw planten; dan zal deze blijven bloeien.


Een sierlijke, altijd gebogen bloemstengel draagt een kleine en geurende bloem

Crocus vernus 'Jeanne d'Arc'
Crocus vernus 'Jeanne d'Arc'
24. Crocus vernus 'Jeanne d'Arc'
Een zuiverwitte krokus met een feloranje stamper. Een blikvanger in het gazon. Prachtig met andere vroege witte soorten, zoals Galanthus nivalis, Scilla siberica 'Alba' en krokussen, zoals 'Snowbunting' en 'Ard Schenk'.


Narcissus 'Rijnveld's Early Sensation'
Narcissus 'Rijnveld's Early Sensation'
25. Narcissus 'Rijnveld's Early Sensation'
Een gele trompetnarcis met een zeer vroege bloei in januari/februari. Mooi in borders, onder struiken en in potten. Ook geschikt voor in het gras. Bloeit samen met de eerste sneeuwklokjes, Scilla's en botanische krokussen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER