Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Buxusmot wordt mogelijk officieel invasieve exoot

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 8 januari 2021
56 sec


Mogelijk 34 nieuwe invasieve exoten op Unielijst

De Europese Commissie werkt aan de derde uitbreiding van de Unielijst. Dat is een lijst met momenteel 66 invasieve exotische plant- en diersoorten die onder meer schadelijk zijn voor de natuur. Op 19 januari is er overleg tussen de Europese Commissie en de lidstaten over 34 soorten die mogelijk aan de Unielijst worden toegevoegd.


Wanneer planten- of diersoorten aan de Unielijst van Invasieve Exoten worden toegevoegd hebben landen een plicht om deze soorten te bestrijden en weren. Het gros van de 34 soorten die wellicht aan de Unielijst worden toegevoegd komen niet of nauwelijks in Nederland voor. Stichting Platform Stop Invasieve Exoten laat weten toch blij te zijn met deze stap. 'Door opname in de Unielijst worden aanvoerroutes afgesneden waardoor de introductie en verspreiding van deze schadelijke soorten wordt tegengegaan.'

Rivierkreeft

Met de voorgestelde aanvulling van de Unielijst zullen voor het eerst invasieve exotische soorten worden gereguleerd die in de zee of brak water voorkomen. Van de vijf zoetwatervissen op de lijst worden de zwarte en de bruine dwergmeerval af en toe waargenomen Op de lijst staat één rivierkreeft: de roestbruine Amerikaanse rivierkreeft. Deze soort is nog niet in Nederland gezien, maar wordt door deskundigen beschouwd als een zeer hoog risico.


Buxusmot

Er staan vijf insectensoorten op de lijst waaronder de buxusmot. Die komt in Nederland inmiddels zeer algemeen voor. Ook staan er vijf landplanten op de lijst. De fijne ambrosia en hakea komen in de Nederlandse natuur niet voor. De boomwurger wordt zelden gezien en de Afghaanse duizendknoop af en toe. De Westerse karmozijnbes wordt wel vaak waargenomen. Er staat één waterplant op de lijst: watersla. Deze soort wordt regelmatig in de natuur gesignaleerd.

Lijst van alle 34 nieuwe soorten:


Stichting Platform Stop Invasieve Exoten
Lijst van: Stichting Platform Stop Invasieve Exoten
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER