Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Gewasmiddelen mogen misschien weer, maar borstelen geeft direct resultaat'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 23 december 2020
270 sec


Vegen, borstelen, gladheidsbestrijding, de multi-inzetbare veegmachines van Tielbürger kun je jaarrond inzetten

Het gewasbeschermingsmiddelen verbod is van tafel, maar sommige klanten geven de voorkeur aan een oplossing zonder chemie. Met onkruidborstelen en vegen neem je het onkruid én de voedingsbodem weg. Naast dat er natuurlijk geen (chemische) middelen worden gebruikt is het grote voordeel dat de klant direct resultaat ziet. Als hovenier kun je zo direct een schoon en onkruidvrij terras opleveren. Importeur D.B. van der Horst heeft 15 verschillende veegmachines en 3 types onkruidborstelmachines in het assortiment.


Een ander voordeel aan veegmachines is de grote inzetbaarheid. Accountmanager Robine Berendsen: 'Een veegmachine is ook handig met het oog op dit winterseizoen, Tielbürger veegmachines kun je gemakkelijk inzetten bij gladheidbestrijding. De veegmachines van Tielbürger zijn heel veelzijdig dankzij vele optionele accessoires. Zoals sneeuwkettingen of een sneeuwschuif. Zo'n machine is het hele jaar door inzetbaar en is een helpende hand bij veel werkzaamheden.'

Importeur D.B. van der Horst is al ruim 50 jaar de exclusieve importeur van het Duitse merk Tielbürger. Dit is tegelijkertijd ook het enige merk dat ze voeren. Accountmanager Robine Berendsen: 'We hebben nooit de ambitie gehad om verder te kijken dan Tielbürger. We specialiseren ons liever in ons A-merk, waarbij het sowieso al een hele opgave is om van iedere machine van de hoed en de rand te weten. Alle expertise rondom Tielbürger vind je bij ons. Vandaar de in onze branche vaak gehoorde uitspraak: Zeg je Tielbürger, dan zeg je Donat van der Horst.'

Veegmachines: Professional Class

De Tielbürger Professional Class bestaat uit een lijn van vier types veegmachines (TK 36/38/48/58 professional) die speciaal ontwikkeld zijn voor professioneel groenonderhoud. Vegen langs muren en andere hoge obstakels verloopt efficiënter omdat de borstels vanuit het midden van de veegas aangedreven worden. De veegrichting, borsteldruk en het toerental zijn eenvoudig handmatig in te stellen. De machines worden aangedreven door een sterke Honda-industriemotor (of optioneel een Briggs & Stratton). Er zitten vier versnellingen op, waaronder een achteruitversnelling. Alle machines kunnen worden voorzien van diverse optionele accessoires. Onmisbaar is bijvoorbeeld een stofkap om rondspattende steentjes op te vangen. Als er ´s avonds of 's morgens heel vroeg gewerkt moet worden, is de koplamp erg handig. Om stofwolken te voorkomen, kan een Tielbürger-veegmachine uitgerust worden met een sprinklerinstallatie.


' Je kunt door middel van hendels links en rechts afsturen, waardoor je moeiteloos heel precies kunt vegen'

Veegmachines: Hydraulic Class

Het kenmerkende van de Hydraulic Class is dat het veegmachines zijn met hydrostatische wielaandrijving. Dit betekent dat de bediening zelfs onder de zwaarste omstandigheden toch licht en eenvoudig is. Berendsen legt uit wat er nog meer bijzonder is aan de Hydraulic Class: 'Je kunt door middel van hendels links en rechts afsturen, waardoor je moeiteloos heel precies kunt vegen. De borstelaandrijving is bijzonder krachtig; zwaar werk is dan ook geen probleem. Iedere gebruiker heeft zijn eigen tempo; ook daar is over nagedacht. Dankzij een traploos instelbare rijsnelheid is het tempo aan te passen van 0 tot 5 km per uur. De Hydraulic Class bestaat uit twee modellen: de TK48 Hydrostaat met een werkbreedte van 100 cm en de TK58 Hydrostaat met 120 cm veegbreedte.'


Onkruidborstelmachine met wielaandrijving

Vorig jaar introduceerde Tielbürger de wielaangedreven onkruidborstelmachine TW50X. Dit is het zusje van de populaire TW50S, met als grootste verschil de wielaandrijving, waardoor hellingen geen probleem meer vormen. Daarmee komt het Tielbürger-portfolio van onkruidborstelmachines op drie types (TW50/TW50S/TW50X), die met verschillende motoren (Honda of Briggs & Stratton) uitgerust kunnen worden, waardoor de gebruiker in feite uit zeven verschillende modellen kan kiezen. De grote pluspunten van de Tielbürger-onkruidborstelmachines opgesomd:


• Het snelwisselsysteem. Je kunt door middel van een draaiknop onder de centrale schotel de borstels eenvoudig wisselen zonder gereedschap en hoeft dus geen gereedschapskoffer mee te nemen naar een klus.
• Je kunt de beschermkap openklappen. Deze blijft te allen tijden op de machine vastzitten. Voorzien van rubber demper om op te rusten en een veer om desgewenst opgeklapt te blijven.
• Je kunt direct langs een muur borstelen, zonder extra handelingen uit te voeren om de borstels in een bepaalde hoek te krijgen.
• Dankzij het gebruik van een zeer grote poelie is het raakvlak tussen V-snaar en poelie zeer groot. Doorbranden of slijtage van de V-snaar is bij Tielbürger-borstels niet aan de orde.
• De beschermkappen rondom de aandrijving zijn geheel afgesloten, zodat er geen vuil tussen de V-snaar en de poelie kan komen en slijtage beperkt wordt.Elektrisch vegen

Als je het dan hebt over duurzaamheid, dan hoort daar tegenwoordig binnen de tuin- en parktechniek het woord accugereedschap thuis. D.B. van der Horst heeft sinds kort een elektrische veegmachine in huis. Officieel is het een machine bedoelt voor particulieren, maar hij is 'beresterk', aldus Berendsen. Het gaat daarbij om de veegmachine entry class TK17, deze is uitgerust met een 82 volt accu van Briggs and Stratton. Hoewel Berendsen de machine beresterk noemt wint hij het niet van een professionele Honda motor. 'Voor professioneel gebruik blijven wij toch onze koploper binnen de professional-serie; de TK38PRO aanraden', aldus Berendsen.


'Doorbranden of slijtage van de V-snaar is bij Tielbürger-borstels niet aan de orde

Tielbürgers verkopen zichzelf

'We zijn inmiddels een jaar of drie op de markt met de onkruidmachines. Tot nu toe zijn óók deze machines probleemloos gebleken en verkopen ze zichzelf. Gebruikers van onze Tielbürgers moeten erop kunnen vertrouwen dat de machine iedere dag netjes zijn werk doet. Als een machine niet probleemloos werkt, stagneren de werkzaamheden en gaat er tijd verloren. Dat kost geld. Dat is ook de reden dat onze producten niet te vinden zijn bij een discountcenter, maar uitsluitend worden verkocht door geselecteerde vakhandelaren die perfecte service kunnen verlenen. Als het om de kwaliteit gaat, sluiten wij geen compromissen. Juist dat zorgt voor tevreden klanten', licht Berendsen toe.


Groen Tynaarlo

Tussen Assen en Groningen ligt in de kop van Drenthe de gemeente Tynaarlo. Het groenonderhoud wordt daar verricht door een wijkploeg onder leiding van meewerkend voorman Bert Riemsma. Op advies van GMS Tuin- en Parkmachines is de wijkploeg overgegaan op de Tielbürger TW50X-onkruidborstelmachine. 'Soms draait zo'n onkruidborstelmachine acht uur op een dag. We zochten dus een machine die die werkdruk moeiteloos aankan', aldus Riemsma. 'We hebben toen deze Tielbürger TW50X uitgeprobeerd en hij beviel meteen erg goed. Hij is robuuster dan zijn voorganger van een ander merk. De motor die erop zit is erg krachtig en dat is voor ons belangrijk. Het is een basale en zeer handzame machine en je zet hem gemakkelijk op de aanhanger. Er zijn tot nu toe geen reparaties nodig geweest, op enkele normale onderhoudshandelingen na. Dankzij de wielaandrijving is werken op hellingen en glooiingen een fluitje van een cent. Dit betekent ook ergonomisch gezien een verbetering voor ons. Ik kende Tielbürger niet, maar ik hoef nu niets anders meer. Eens een Tielbürger, altijd een Tielbürger.'


Miele´s Groenprojecten

In het Noord-Brabantse Lith is Miele´s Groenprojecten gevestigd. Naast het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen houdt eigenaar Emiel zich ook bezig met het onderhoud van bedrijfsterreinen. Sinds 2016 werkte Emiel met een onkruidborstelmachine, die echter zo vaak reparaties nodig had dat hij op zoek ging naar een steviger alternatief. 'Mijn onkruidborstelmachine moet veel stoepranden op- en afrijden en er komen regelmatig stenen onder. Al met al krijgt zo'n machine flink op zijn sodemieter. Bij de aanschaf van een nieuwe onkruidborstelmachine was het daarom belangrijk voor mij dat deze tegen een stootje zou kunnen. Op advies van Reinier van Liempd, van Van Liempd Tuin- en Parkmachines in Nistelrode, ben ik toen overgestapt op de Tielbürger TW50X. Deze Tielbürger-onkruidborstelmachine is onverwoestbaar en nagenoeg even duur als zijn voorganger, terwijl de prestaties duidelijk beter zijn. De machine is bovendien voorzien van meer borstels dan de voorganger, waardoor het bereik ook groter is. Dat de Tielbürger voldoet aan mijn verwachtingen, blijkt al uit het feit dat ik de machine nog niet naar de dealer heb hoeven brengen voor reparaties', aldus Emiel.


'Al met al krijgt zo'n machine flink op zijn sodemieter'

D.B. van der Horst

D.B. van der Horst is importeur van Tielbürger voor Nederland, België en Luxemburg. De levering van de machines vindt uitsluitend plaats via geselecteerde dealers, waar ook reparatie en onderhoud worden gepleegd. De vestiging in Loo bestaat uit een kantoor en een opslag van waaruit zo'n driehonderd machines en honderden losse onderdelen uit voorraad geleverd kunnen worden.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER