Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Tien verrukkelijke vijverplanten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 28 juli 2020
81 sec


Fotografie: Vijverplantenland.nl

Een mooie vijver is niet compleet zonder planten; ze zuiveren het water, voegen zuurstof toe, bieden beschutting aan je vijverleven en zijn uiteraard verrukkelijk om naar te kijken. Vijverplanten kun je grofweg onderverdelen in vier groepen: zuurstofplanten, moerasplanten, drijfplanten en lelie's. Combineer ze allemaal voor een lekker divers beeld.


1. Glanzig fonteinkruid - Potamogeton lucens
Zuurstofplant
Wordt ook Glanzend fonteinkruid genoemd. Sinds jaar en dag de belangrijkste zuurstofplant in de vijver: op de echt warme dagen in de zomer kan deze plant je het beste beschermen tegen een soepgroene vijver (mits de vijver in biologisch evenwicht is).


2. Aarvederkruid - Myriophyllum spicatum
Zuurstofplant
De tweede belangrijke zuurstofplant die, in tegenstelling tot het Glanzig fonteinkruid, wel groen blijft in de winter en zelfs onder ijs zuurstof blijft produceren.


3. Wateraardbei - Comarum palustre
Moerasplant
Produceert bloemetjes die, met een beetje fantasie, op een kleine aardbei lijken. Groeit horizontaal door het water met rode stengels. Erg decoratief en familie van de roos.


4. Thalia - Thalia dealbata
Moerasplant
Kan wat dieper staan dan de gemiddelde moerasplant en schiet de hoogte in met ranke stengels. Aan elke stengel vormt zich één groot amandelvormig blad met een dun rood randje haaks op de stengel. Grote paarse bloemen ver boven de bladeren. Het geheel geeft een fraai "grafisch" effect.


5. Zwanebloem - Butomus umbellatus
Moerasplant
De klassieker in elke moeraszone. Worden tot een meter hoog en produceren mooie roze schermbloemen. Houdt van ruimte bij de wortels om te kunnen groeien en bloeien; uitdunnen is daarom soms nodig.


6. Snoekkruid - Pontederia cordata
Moerasplant
Stevige, robuuste plant die schuin omhoog groeit en grote blauwe bloemen produceert. Net als de Thalia mooi als solitaire plant.


7. Lidsteng - Hippuris vulgaris
Moerasplant
Wordt vaak verkocht als zuurstofplant, maar is niet te vergelijken met de andere genoemde zuurstofplanten als het op biologisch evenwicht aankomt. Groeit onder water zijwaarts en produceert kleine "denneboompjes" die uit het water steken.


8. Rode (donkerroze) lelie - Nymphaea James Brydon
Lelie
Een aandachtstrekker in de vijver door zijn opvallende kleur. Een middelgrote lelie en kan tot 100 cm diep volgens de kaartjes; wij adviseren maximaal 80 cm diep. Produceert langdurig komvormige bloemen in het jaar met licht gevlekte bladeren.


9. Kaapse waterlelie - Aponocheton dystachios
Lelie
Buitenbeentje onder de lelies. Produceert smalle bladeren en kelkvormige drijvende witte bloemen die naar vanille ruiken. De knol is eetbaar. Met name voor kleine en ondiepe vijvers.


10. Krabbescheer - Stratiotes aloides
Drijfplant
Stervormige plant die kleine witte bloempjes op stengels produceert die boven het wateroppervlak uitsteken. Verdwijnt in de winter naar de bodem om in het voorjaar met "jonkies" weer boven te komen. Is kritisch op zijn omgeving en doet het niet overal.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER