Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bijzondere tuinen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 17 juli 2020
142 sec


De mooiste groenprojecten op een rij

Aanleg zwembad

Met deze warme zomerse tinten waan je je al snel in Ibiza. Toch ligt dit zwembad gewoon in Nederland. Door de komst van de onderhoudsarme keramische terrastegel heeft Roosen zwembaden de mogelijkheid om lichtere kleuren tegels toe te passen in het Nederlandse klimaat. Deze tegels worden immer niet zo groen als de beton of natuursteen varianten. Zo creƫer je ook gewoon in Nederland het hele jaar door dat zomerse gevoel. Voor dit project is gebruik gemaakt van een door Trivium zelf geproduceerde keramische terrastegel. Het is een travertin look-a-like in de afmeting 80x40x2cm. Om de randsteen te kunnen maken is een neusje geproduceerd welke in verstek aan de tegel is verlijmd.


De door Trivium zelf geproduceerde keramische terrastegel: een travertin look-a-like in de afmeting 80x40x2 cm
De door Trivium zelf geproduceerde keramische terrastegel: een travertin look-a-like in de afmeting 80x40x2 cm


Biologische plaagbeheersing in de gemeente Bergeijk

De gemeente Bergeijk heeft in april in samenwerking met GreenMax een proefstuk TURFquick OAK aangelegd. Deze gemeente heeft het vergroenen van de omgeving hoog in het vaandel staan. Om te bevorderen dat hemelwater in de bodem wordt opgenomen/opgeslagen en niet via het riool of sloot wordt afgevoerd, is gekozen om een aantal proefvlakken aan te brengen met TURFquick.
Dit is tevens een kans om straten en wijken te vergroenen, met name op plekken waar de bestrating in particuliere tuinen en op erven vrijwillig verwijderd is/wordt. TURFquick is een hulpmiddel daarbij, het is een zaaimat met zaden van bloemen of kruiden welke eenvoudig zelf aan te leggen is door bijvoorbeeld burgers op plekken waar de bestrating verwijderd is, ook in het kader van Operatie Steenbreek.
Het product is milieuvriendelijk en draagt bij aan meer biodiversiteit. In Bergeijk is de TURFquick OAK aangebracht in de Vlindertuin van het IVN in de kern Riethoven. De vrijwilligers monitoren het resultaat. Iedere week is tot nu toe samen gekeken wat hier de bevindingen zijn.


Turfquick is een zaaimat met zaden van bloemen of kruiden welke eenvoudig zelf aan te leggen

Buurtcomposteren in Stadsregio Den Haag

Compost maken dicht bij huis, met als doelen een betere bodem, minder afval en meer sociale cohesie. Dat is wat de Compostbakkers willen bereiken met hun Buurtcomposteerproject. Samentuinen, buurttuinen en andere tuinprojecten kunnen zich aanmelden voor een inzamelpunt en compostbakken in hun buurt.
Moestuinen hebben behoefte aan compost. Het levert voedingstoffen voor de planten, en zorgt voor een betere bodemstructuur. Goede compost kan veel water opnemen. Zelf compost maken is een goede manier om de bodem te verbeteren en de opbrengst van de moestuin te vergroten. Maar de groene resten uit de eigen tuin leveren niet genoeg materiaal om voldoende compost te maken. De Compostbakkers kunnen hierbij te hulp schieten.


EcoTe levert aan de compostbakkers een driedelige compostbak maat 100/100. Deze afmeting is zeer geschikt voor gemiddelde buurttuin.
De CompostBakkers faciliteren het inzamelen van groenresten op buurtniveau. Op een geschikte plek in de buurt komt een inzamelpunt en compostbakken voor gft-resten. Het liefst wordt zo'n compostplek geplaatst op of bij een (moes)tuinproject, zodat de gemaakte compost direct weer gebruikt kan worden in de tuin. Ook scholen of buurthuizen zijn geschikte plekken.


Energieneutrale woning met eigentijdse inheemse tuin die overgaat in het landschap
Energieneutrale woning met eigentijdse inheemse tuin die overgaat in het landschap

Moderne tuin in landelijk gebied

Bij deze moderne woning, welke energieneutraal is, is een tuin gemaakt die past bij het woonhuis en overgaat in het landschap. Streek eigen beplanting zoals fruitbomen, knotwilgen, rozen en veel vaste planten. In-Lite LED verlichting, beregening, Douglas hout. Aanleg is gedaan door Mocking Hoveniers uit Cothen.



Natuurlijk Speelplein 't Bolwerk te Boxmeer

Het huidige speelplein van Basisschool 't Bolwerk te Boxmeer bestond hoofdzakelijk uit trottoirtegels en betonklinkers met enkele afgetrapte kunstgras valondergrond met oude speeltoestellen. Het plein was onderkomen en had geen eigentijds uitstraling.


Alle vrijgekomen 30x30 tegels zijn weer hergebruikt in het plan

Op basis van een schetsontwerp, gemaakt door Ingrid Langenhoff van Voorelkaarkrijgen is Deco-tuinen verder gegaan met het verder detailleren van het hele speelplein en speeltoestellen/aanleidingen. In de basis zijn alle nieuwe groene vakken als organische vormen uit de huidige tegel- en klinkerbestrating uitgeslepen. Alle vrijgekomen 30x30 tegels zijn weer hergebruikt in het plan door deze door midden te slijpen en hier verhoogde beplantingsborders van te maken.

Naast de verhoogde beplantingsborders is er tevens een complete buitenklas aangelegd van hergebruikte 30x30 tegels. Deze tegels kwamen van andere projecten uit de gemeente Boxmeer. Het project is dan ook zo duurzaam mogelijk ingericht met hergebruikte materialen. Alle geplaatste speeltoestellen en aanleidingen hebben een natuurlijk uitstraling en staan verscholen in het groen.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER