Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De Klingelbeek stroomt weer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 10 juli 2020
77 sec


Arnhems project goede illustratie van de manier waarop VIC Landscapes wil werken

VIC Landscapes realiseert samen met Harro de Jong van BuroHarro de wederopstanding van het oude Landgoed Klingelbeek aan de oevers van de Rijn bij Arnhem. Het doel: een ettelijke hectares grote bostuin met centraal daarin de gerenoveerde buitenplaats en daaromheen, verspreid over het terrein, een aantal woningen en appartementencomplexen. Zelfs de herontdekte Klingelbeek mag weer vrijelijk stromen over het terrein.


Landgoed of buitenplaats Klingelbeek is een begrip in Arnhem, maar staat ook al ettelijke jaren leeg. Ondanks het verval van dit negentiende-eeuwse landgoed is het huis nog steeds indrukwekkend. Indrukwekkend in voorkomen, maar ook door de bijzondere ligging aan de Rijnoevers, met zicht op het centrum van Arnhem en natuurlijk de Eusebiuskerk.

Oorspronkelijk was het plan om op het terrein een zorginstelling te vestigen. Dat plan is echter in een diepe la beland; de huidige projectontwikkelaar Schipper Bosch koos voor private woningbouw in het duurdere segment. In totaal komen er op het landgoed zes gebouwen bestemd voor wonen en één gebouw met een publieke invulling. Deze appartementengebouwen worden gerealiseerd door Karbouw.

Het terrein heeft alles in zich voor een sensationeel project: de steile Rijnoever, aar en de vele veterane bomen

Victor Dijkshoorn
Victor Dijkshoorn
Het terrein heeft van nature alles in zich om er een sensationeel project van te maken: allereerst de ligging op de steile Rijnoevers, maar ook de grote verscheidenheid aan grote bomen, met als klap op de vuurpijl een indrukwekkende rode beuk die hoog boven alles uittorent.

Infinitypool

Het spektakelstuk van de bostuin wordt een natuurlijke infinity pool, die bestemd is voor de bewoners van het landgoed en die gevoed wordt door de Klingelbeek. Zittend in dit zwembad kun je kijken naar de vrachtschepen die langsvaren over de Rijn.


Victor Dijkshoorn over het totale project: 'Dit is een leuke illustratie van de manier waarop wij willen werken. Wij zijn op zoek naar projecten waarin we kunnen samenwerken met landschapsarchitecten die onze inbreng en feedback waarderen. Onze pay-off is activating landscapes. Dat betekent dat je samen met een architect het landschap zo inricht dat mensen het leuk vinden en werkelijk gaan gebruiken. Wat heb je aan een dure buiteninrichting als er vervolgens niemand naar buiten gaat? Wij willen ons daarbij nadrukkelijk niet als landschapsarchitect profileren, maar als een meedenkende hovenier, die samen met de ontwerper, in dit geval Harro de Jong, het beste uit een ontwerp kan halen.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER