Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuwe waterdoorlatende bestrating: ZOAK-klinker

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 6 juli 2020
67 sec


Ook dit tuinseizoen telt de catalogus Terras & Trends van Buiter Beton weer 500 pagina's inspiratie voor de hovenier op het gebied van (half)verhardingen. Wat direct opvalt, is de hoeveelheid duurzame en klimaatadaptieve producten in de catalogus. Met daarbij in de hoofdrol een bijzondere klinker: de ZOAK.


ZOAK

Nee, geen zoab, maar ZOAK. De ZOAK -linker is gemaakt van 100 procent keramisch afval van producent Tile Systems. Er is geen grondstof bijgevoegd; de klinker bestaat voor 100 procent uit gerecycled materiaal. Het is dus een klinker die niet alleen klimaatadaptief is, maar ook circulair, wat hem extra duurzaam maakt. Volgens Raymond Weijn van Buiter Beton is het dan ook echt een innovatief product.


Voordelen

De tegels en klinkers van ZOAK zijn 100 procent waterdoorlatend. Hierdoor fungeren ze als een spons, die tot 30 mm regenwater per minuut per vierkante meter kan verwerken. Waterdoorlatende verharding zorgt dankzij de watercapaciteit ook voor minder hittestress. Verder werken de klinkers geluiddempend door de doorlatende structuur. Dit wil overigens niet zeggen dat je te maken hebt met een zachte steen. De producten uit de ZOAK-serie hebben een splijtsterkte van 9,5 MPa. Dit is bijna drie keer zo hoog als die van massieve betonstraatsteen (3,6 MPa) en haast vier keer zo hoog als van waterdoorlatende betonstraatsteen (2,5 MPa).


Waterdoorlatende steen vermindert niet alleen wateroverlast, maar ook hittestress en geluidsoverlast

De ZOAK-klinker kan worden gecombineerd met een onderbouw zoals die van Aquabase. Hiermee kan regenwater ter plekke in de grond infiltreren en wordt het grondwater op peil gehouden. De klinker is leverbaar in zeven kleuren, waarvan drie kleuren in verschillende maten.


Duurzame trend

Ook Buiter Beton merkt de duurzame trend op, vandaar dat er dit jaar extra veel duurzame producten in de catalogus staan. Weijn: 'Je ziet dat er steeds meer behoefte is aan duurzame en milieubewuste oplossingen. Wij spelen hierop in door meer duurzame en milieubewuste alternatieven aan te bieden. Zo hebben we onder andere verharding op basis van olivijn. Deze steensoort bindt CO2. Nobre Cál is ook een mooi natuurproduct: een halfverharding op basis van kalk.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER