Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Grondboor op accu: waardeloos als grondboormachine, bruikbaar om vaste planten in de grond te zetten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 26 mei 2020
148 sec


Fuxtec 48 V accugrondboormachine nog geen professioneel alternatief

Bijna alle handgereedschappen zijn tegenwoordig in een accuversie leverbaar. In bijna iedere editie van dit vakblad staat wel een artikel waarin leverancier A, B of C vol trots een accumachine toont die zijn fossiele evenknie heeft ingehaald. Eén machine bleef in die zegetocht nog buiten beschouwing: de grondboormachine op accu.


Iedereen die wel eens gaten geboord heeft met een benzinegrondboor, weet dat dit een vreselijke rotklus is. Je staat met je gezicht omlaag ouderwets benzine te snuiven. Daarbij zijn handmachines ook nog groot en zwaar, en als je onverhoopt een dikke boomwortel of flink stuk puin tegenkomt, loop je kans op een stevige blauwe plek, verrekte schouder of erger. Alle reden dus om een machine te ontwikkelen die op accu's werkt. We deden rondvraag bij de usual suspects. De bekende merken op het gebied van handgereedschappen voor de hovenier en de groenvoorziener wisten uw redacteur te melden dat een dergelijke machine op accu nog niet in het sortiment zit, en dat er ook geen initiatieven bekend zijn om zoiets te introduceren. Tenminste, totdat ik spreek met Emiel Jansen, mede-eigenaar van het bedrijf Eurogate uit Dedemsvaart. Eurogate is gespecialiseerd in grondboormachines in het breedst mogelijke sortiment - van een kleine handgrondboor die je zelf moet bedienen tot hydraulische of benzine-aangedreven boren voor in de driepunt of de giek van een kraan. Emiel Jansen zegt wel te weten van een dergelijke machine en kan zelfs het merk noemen, maar veel meer weet zelfs hij niet te vertellen. Een korte Google-zoektocht en het overmaken van € 300 naar Amazon.de leveren vijf werkdagen later een volumineus pakket aan mijn voordeur op.

De bekende merken hebben zo'n accumachine nog niet in het sortiment en er zijn ook geen initiatieven bekend om zoiets te introduceren

Fuxtec

In de folder en op de website ziet alles er natuurlijk geweldig uit, maar in real life kan het toch wat tegenvallen. Dat blijkt ook als we de machine uit de doos halen. Wat meteen opvalt, is de accu. De 40 V accu, verrassend licht voor zijn omvang, zou een vermogen hebben van 2.0 Ah. Dit laatste cijfer is voor technobeten als ondergetekende het best te vertalen met motorinhoud. Omdat het uiteindelijk niet gaat om de prestaties op papier, maar in de praktijk, hebben we de machine getest. Dat valt aanvankelijk niet tegen. De machine weegt inclusief accu slechts 14 kg; dat is waarschijnlijk 50 procent minder dan zijn zwaardere benzinebroertjes. Ook boren doet de machine niet verkeerd. Probleemloos boort hij tien gaten van 80 centimeter diep, en dat met een 20 centimeter breed gat. Voorwaarde is wel dat de grond niet al te nat of te zwaar is. Op stevige klei valt de Fuxtec-boormachine meteen door de mand. Dus wil je als hovenier een grote schutting plaatsen met een groot aantal palen, dan is de Fuxtec een slechte keuze en is het verstandig om nog even te wachten totdat de grote jongens met een accugrondboor komen. Emiel Jansen van Eurogate leverde een tweede boor met een kleinere diameter (12,5 cm). Ook deze werd getest. Het lijkt weinig verschil te maken: ook hier is zware grond de nekslag.



Werking

Hoewel de machine voor veel gebruikers te licht en te zwak is, merk je wel meteen de grote voordelen van accu-aandrijving. De machine is kinderlijk eenvoudig te bedienen. Hij heeft slechts twee knopjes: één aan-en-uitknop en een tweede voor de draairichting. Kom daar maar eens om bij een benzinemachine. De Fuxtec heeft een CE-keurmerk, maar is niet voorzien van beveiliging. Persoonlijk lijkt me dat ook niet nodig. Zware grondmachines van bijvoorbeeld Stihl hebben een mechanische beveiliging in de vorm van een dwarsstang, die tegen de gebruiker aan komt op het moment dat de boor vastloopt op een wortel of een stuk steen. De Fuxtec heeft een dergelijke beveiliging niet nodig. Daar is de machine eenvoudigweg niet sterk genoeg voor.


Zware grondmachines van bijvoorbeeld Stihl hebben een dwarsstang als mechanische beveiliging. Dat heeft de Fuxtec niet nodig

Planten

Is de machine dus onbruikbaar voor een hovenier? Dat zou je zeggen, maar valt toch ook weer te bezien. We hebben aanvankelijk getest met de klassieke grondboormachinetest. Daarvoor zal de machine bij echt professioneel gebruik niet voldoen. Maar toevallig mocht ik in de eigen tuin daarna ook een kleine 150 vaste planten en heesters in de grond zetten. Daarvoor bleek de boormachine fantastisch, en door zijn lage gewicht ook makkelijker dan een normale benzinegrondboormachine.


Niet echt een pro machine maar wel bruikbaar voor licht werk. BIjvoorbeeld planten van vaste planten
Niet echt een pro machine maar wel bruikbaar voor licht werk. Bijvoorbeeld planten van vaste planten

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Robin Wormhoudt
Monday 1 February 2021
Goedemiddag,

interessant artikel. Dank hiervoor.
Makita heeft sinds kort ook een grondboor op 36 volt. Hebben jullie deze ook al getest?
Vriendelijke groeten,

Robin Wormhoudt
Hein van Iersel
Monday 1 February 2021
Hi Robin.

Dank voor compliment. Deze test komt er zsm aan. WE zijn bezig. Maar inderdaad een zeer interessante machine.

Hein van Iersel

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER